H Bild ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή της δημοσιογραφίας

assets_LARGE_t_420_54472547_type12713

Πολλοί ήταν αυτοί που απάντησαν θετικά στην πρόσκληση της εφημερίδας και πόζαραν με το «Nein». Αρκετοί ωστόσο ήταν και αυτοί που αντέδρασαν και δήλωναν πως η «Bild ψεύδεται».

Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, η γερμανική εφημερίδα είχε διαρκώς ευφάνταστες ιδέες για την Ελλάδα και τους «τεμπέληδες»… ιθαγενείς: τη μια ο ρεπόρτερ της μοίραζε δραχμές στους δρόμους της Αθήνας, την άλλη πρότεινε να μπει πωλητήριο στην Ακρόπολη ενώ αμφισβητούσε ευθέως την ικανότητα των ελληνικών Αρχών να προστατέψουν την Ανγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στην ελληνική πρωτεύουσα.
Η τελευταία της «δράση», όμως, με την οποία καλούσε τους αναγνώστες της να φωτογραφηθούν κρατώντας ψηλά το πρωτοσέλιδό της με το «όχι» εν όψει της σχετικής ψηφοφορίας στη γερμανική Βουλή, προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις ακόμη και στη Γερμανία. Οπως αναφέρει  στο «Εθνος της Κυριακής»assets_LARGE_t_420_54472548_type12128 ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Ενωσης Δημοσιογράφων (DJV), Χέντρικ Τσέρνερ, αυτή τη φορά η Bild ξεπέρασε τα όρια, αναγκάζοντας το συνδικαλιστικό όργανο να την επαναφέρει στην τάξη.
«Ηταν απολύτως σαφές ότι η εφημερίδα επιχείρησε να επηρεάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο σχετικά με την παράταση του ελληνικού προγράμματος» εξηγεί ο κύριος Τσέρνερ τονίζοντας ότι «έπραξε ακριβώς αυτό το οποίο απαγορεύεται να κάνουν οι δημοσιογράφοι. Ορισμένες φορές οι λαϊκές εφημερίδες χρησιμοποιούν άλλου είδους γλώσσα και τρόπους επικοινωνίας με το αναγνωστικό τους κοινό. Αυτή τη φορά όμως η Bild το… παρατράβηξε». Οπως υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος της Ενωσης που αριθμεί 36.000 μέλη, «η κόκκινη γραμμή ξεπεράστηκε γιατί η Bild έκανε πολιτική καμπάνια. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο και δεν συνάδει με το δημοσιογραφικό λειτούργημα».

assets_LARGE_t_420_54472549_type12128

Ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Αξελ Σέφερ ανέβηκε στο βήμα του Κοινοβουλίου κρατώντας το πρωτοσέλιδο με διαγεγραμμένο τον πηχυαίο τίτλο «Nein».

Προκλητική ενέργεια
Η DJV αντέδρασε έντονα και άμεσα, απαιτώντας από την Bild να σταματήσει την προκλητική της ενέργεια. Πρόκειται εξάλλου για μια εφημερίδα με τεράστια κυκλοφορία, που έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές για να δημιουργήσει εντυπώσεις για την Ελλάδα. «Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ανταπόκριση από τους αναγνώστες της ήταν τεράστια. Προσωπικά δεν μπορώ να γνωρίζω αν αυτό ισχύει όντως, αλλά σίγουρα η δράση αυτή διαμόρφωσε ένα συγκεκριμένο κλίμα και είναι πραγματικά απαράδεκτο αυτό» λέει ο κύριος Τσέρνερ.
Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν αρκετά προκλητικά δημοσιεύματα, που έπαιξαν και αυτά τον ρόλο τους στη διαμόρφωση κακού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών. «Ορισμένα ΜΜΕ τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία μπορούμε να πούμε ότι ξεπέρασαν τα όρια. Υπήρξαν περιπτώσεις που δεν ήταν συμβατές με το λειτούργημα της δημοσιογραφίας και τους κανόνες που οφείλουν να τη διέπουν.

assets_LARGE_t_420_54472550_type12128

Την ώρα που ψηφιζόταν η παράταση του ελληνικού προγράμματος, τρεις κοπέλες, με το σύνθημα «Ja» (Nαι), έμειναν γυμνόστηθες και, πίνοντας ούζο, άρχισαν να χορεύουν συρτάκι μπροστά στα γραφεία της Bild στο Βερολίνο.

Ευτυχώς οι περιπτώσεις αυτές ήταν ελάχιστες. Τα περισσότερα ΜΜΕ, ακόμη και τα πιο επικριτικά, στάθηκαν ευτυχώς εντός των δεοντολογικών πλαισίων» τονίζει ο εκπρόσωπος της DJV που προσθέτει ότι μια κόκκινη γραμμή που επίσης δεν πρέπει να ξεπερνιέται είναι το να ξεσηκώνεται ένας λαός εναντίον ενός άλλου. «Κάποιες φορές έχουμε φτάσει πολύ κοντά σε αυτό το σημείο.
Τα ΜΜΕ οφείλουν να μεταδίδουν νηφάλια τα γεγονότα, να μιλούν με στοιχεία και να μην αποκλίνουν από τον ενημερωτικό τους ρόλο, ακόμη κι όταν διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική για κάποιο θέμα» καταλήγει ο κύριος Τσέρνερ.
Η πρόκληση της Bild δεν έμεινε ασχολίαστη ούτε από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Κατά τη διάρκεια της κρίσιμης ψηφοφορίας στην Μπούντεσταγκ την Παρασκευή, ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, Αξελ Σέφερ καταδίκασε την ανθελληνική εκστρατεία της εφημερίδας. Ο Γερμανός βουλευτής ανέβηκε στο βήμα κρατώντας το πρωτοσέλιδο με διαγεγραμμένο τον πηχυαίο τίτλο «Nein» (όχι) και που απευθυνόταν στην Ελλάδα για να εισπράξει τα χειροκροτήματα των συναδέλφων του, που επίσης αποδοκίμασαν στο σύνολό τους το προκλητικό δημοσίευμα.
Στην ομιλία του ο Σέφερ υπογράμμισε ότι «η απειλή για αποκλεισμό από την Ευρωζώνη είναι ανοησία, καθώς θα κατέστρεφε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την ΕΕ».
Στάθηκε, μάλιστα, σε κάτι που η συγκεκριμένη εφημερίδα φροντίζει να ξεχνά και δη, όπως είπε ο Σέφερ, «ότι όλα τα κράτη είναι ισότιμα».
Η άλλη ανάγνωση
«Ναι» σε ευρώ & Ελλάδα λέει ο γερμανικός Τύπος
Η εμπρηστική καμπάνια της Bild δεν πέρασε στα «ψιλά» ούτε για τον γερμανικό Τύπο, με πρώτο το Spiegel, το οποίο δημοσίευσε μια… «εκστρατεία» υπέρ του «ναι στην Ελλάδα, στο ευρώ, στην Ευρώπη και την κληρονομιά του Χέλμουτ Κολ». Το συγκεκριμένο περιοδικό δεν έχει «χαριστεί» στην Ελλάδα.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η οικονομική επιθεώρηση του Spiegel, το manager magazin έδινε τα εύσημα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τη σκληρή στάση που κρατά εναντίον της Ελλάδας, ζητώντας από τη χώρα μας να επεξεργαστεί καλύτερα τα σχέδια που υποβάλλει στο Eurogroup.
Το περιοδικό, όμως, αντέδρασε στην προκλητική στάση της Bild και έκρινε σκόπιμο να την κατακεραυνώσει. Γενικότερα, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η ισοπεδωτική τακτική της Bild αποτελεί την εξαίρεση, όχι τον κανόνα στον γερμανικό Τύπο. Ακόμη και οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες της Γερμανίας, όπως η Welt, φροντίζουν να φιλοξενούν διαφορετικές απόψεις χάριν ισορροπίας και στηρίζουν τις θέσεις τους με επιχειρήματα, όχι με λαϊκίστικες παρόλες και κορώνες.
Η ίδια η Welt θεωρούσε πριν από λίγες ημέρες ότι «η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει σκληρή στάση» απέναντι στην Ελλάδα και τεκμηρίωνε την άποψη αυτή στο κεντρικό της σχόλιο. Ταυτόχρονα, όμως, φιλοξενούσε άρθρο που επέκρινε και τις «γερμανικές εμμονές», με τίτλο «οι γερμανικές ψυχώσεις διχάζουν την Ευρώπη», αποδεικνύοντας ότι ως εφημερίδα δεν φορά παρωπίδες και αποδίδει ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους.
Πρωτοσέλιδα που… άφησαν εποχή
Φυσικά δεν λείπουν τα προκλητικά πρωτοσέλιδα. Ολοι θυμόμαστε την Αφροδίτη της Μήλου να κάνει τη χαρακτηριστικά άσεμνη χειρονομία στο εξώφυλλο του Focus, ή δημοσιεύματα που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα «βαρέλι χωρίς πάτο» και «βάρος για τους Γερμανούς φορολογούμενους», όπως έγραφε πρόσφατα η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Στο σύνολο, όμως, του γερμανικού Τύπου, σπάνια θα συναντήσει κανείς τις γνωστές, προβοκατόρικες αποστροφές της Bild περί… τεμπέληδων και χαραμοφάηδων Ελλήνων, που απαξιώνουν έναν ολόκληρο λαό και δημιουργούν αρνητικό κλίμα ανάμεσα σε δύο χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τα πρώτα χρόνια της κρίσης, τα σχεδόν προσβλητικά δημοσιεύματα ήταν πολύ πιο συχνά στον γερμανικό Τύπο και ήταν η κυβέρνηση και οι πολιτικοί εκείνοι που προσπαθούσαν με πυροσβεστικές δηλώσεις να κατεβάσουν τους τόνους.
Το τελευταίο διάστημα, ως έναν βαθμό μοιάζει οι ρόλοι αυτοί να έχουν αντιστραφεί: το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει την ένταση και μεγάλη μερίδα του γερμανικού Τύπου επιχειρεί να δείξει μεγαλύτερη νηφαλιότητα στην κριτική του, την οποία ασκεί πρωτίστως με αναλύσεις και στοιχεία και όχι με συνθήματα.