Η Λευκορωσία, η πτήση της Ryanair και η υποκρισία της Δύσης: Περιστατικά που η ΕΕ θέλει να ξεχάσει

Σε κατάσταση σοκ, ο δυτικός κόσμος επιβάλλει κυρώσεις στη Λευκορωσία.

A Ryanair aircraft, which was carrying Belarusian opposition blogger and activist Roman Protasevich and diverted to Belarus, where authorities detained him, lands at Vilnius Airport in Vilnius, Lithuania May 23, 2021. REUTERS/Andrius SytasΑναλυτές θυμούνται στο Sputnik περιπτώσεις που η Δύση είχε κάνει τα στραβά μάτια σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, τονίζοντας ότι ο μόνος που δεν έχει κάνει παραβιάσεις στην προκειμένη περίπτωση είναι η Λευκορωσία.

Ήταν 2013 όταν το αεροπλάνο του Προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, πραγματοποιούσε αναγκαστική προσγείωση στην Αυστρία, έπειτα από αμερικανικό αίτημα.
Οι ΗΠΑ πίστευαν πως στο συγκεκριμένο αεροπλάνο επέβαινε, ο υπ’ αριθμόν 1 καταζητούμενος για τους Αμερικανούς: Ο πρώην πράκτορας της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος, όπως αποδείχθηκε, δεν βρισκόταν στο αεροσκάφος.
«Τότε οι βασικές χώρες της ΕΕ απαγόρευσαν στον πρόεδρο Μοράλες να διασχίσει τον εναέριο χώρο τους αναγκάζοντάς τον να προσγειωθεί στη Βιέννη. Για τον ίδιο λόγο, κατηγορείται σήμερα η Λευκορωσία, ότι κατέβασε ένα αεροσκάφος με σκοπό τον έλεγχο. Όμως η υποκρισία του ευρωατλαντικού άξονα είναι εκτός πραγματικότητας» επισημαίνει στο Sputnik o Δημήτρης Πατέλης, αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας και μέλος της Διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας «Η Λογική της Ιστορίας».
Τα δυτικά «πυρά» κατά της Λευκορωσίας ακολούθησαν την έκτακτη προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ που εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους και της κράτησης του Λευκορώσου δημοσιογράφου (κατ’ άλλους ακτιβιστή–μπλόγκερ), Ρομάν Προτασέβιτς.
Συνεχίζοντας, ο κ. Πατέλης κατηγορεί τον δυτικό κόσμο για επιλεκτική στήριξη και μάλιστα σε ανθρώπους που στηρίζουν την ευρωατλαντική αρχιτεκτονική:
«Την προηγούμενη εβδομάδα που όλοι προέβαλαν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, δεν τους ένοιαζε για τους πληττόμενους δημοσιογράφους; Το κράτος που με τις ευλογίες της Δύσης συνεχίζει τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού επί δεκαετίες, βομβάρδισε 33 έδρες και γραφεία ΜΜΕ, ενώ τραυμάτισε 170 δημοσιογράφους. Ποιος από τη Δύση υποστήριξε τη δημοσιογραφία και την ελευθερία του λόγου στη συγκεκριμένη περίπτωση;» διερωτάται.
Την ίδια στιγμή, αναρωτιέται πού ήταν η Ε.Ε. όταν διωκόταν ο Τζούλιαν Ασανζ για τις αποκαλύψεις του.
«Ο Προτασέβιτς έχει νεοναζιστικό και αντικομμουνιστικό υπόβαθρο»

Δεν διστάζει μάλιστα να συσχετίσει τον Προτασέβιτς με Νεοναζί:

«Με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο Προτασέβιτς φαίνεται ότι έχει νεοναζιστικό και αντικομμουνιστικό υπόβαθρο. Είναι φιλικά διακείμενος του τάγματος Pahonia, μιας πολιτοφυλακής της Λευκορωσίας που έχει πολεμήσει στο πλευρό του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ στον εμφύλιο πόλεμο της Ουκρανίας μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν».
Την ίδια στιγμή, η ΕΕ προχωρά στον αποκλεισμό του εναέριου χώρου της για τη Λευκορωσία και σε αυστηρές κυρώσεις όπως αποφασίστηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες αυτό το διήμερο (24-25/05).
«Η ΕΕ ξεχνά να εφαρμόσει κυρώσεις στην Τουρκία για την παραβατική συμπεριφορά της απέναντι στα κράτη-μέλη της, ξεχνά να εφαρμόσει κυρώσεις απέναντι στις ΗΠΑ για δολοφονίες πολιτών με drone παγκοσμίως. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε Δημοκρατία;»
Μερικές ακόμα περιπτώσεις που η ΕΕ «έκλεισε τα μάτια», σύμφωνα με τον αναλυτή, είναι σε ανοιχτές παρεμβάσεις των ΉΠΑ απέναντι στον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, στον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, αλλά και μετά «τις απόπειρες δολοφονίας κατά του τότε Προέδρου της Κούβας, Φιντελ Κάσττρο».

«Είναι εντυπωσιακή η πλήρης ευθυγράμμιση όλων των καθεστωτικών δυνάμεων και ΜΜΕ με το χονδροειδές ευρωατλαντικό αφήγημα περί “κρατικής αεροπειρατείας” από πλευράς της υποτιθέμενης “τελευταίας δικτατορίας στην Ευρώπη“, περί “αδίστακτου σφαγέα δικτάτορα, οργάνου του Πούτιν“, περί ανάγκης “εκδημοκρατισμού” δηλαδή αλλαγής καθεστώτος και πραξικοπήματος στη Λευκορωσία, μέσω της “επιβολής σκληρών κυρώσεων” από τη συλλογική Δύση.  Αφήγημα το οποίο μηρυκάζουν δημοσιογραφίσκοι και “αναλυτές” με θέρμη ευθέως ανάλογη της άγνοιάς τους» τονίζει ο κ. Πατέλης.

«Μόνο δυο δρόμοι υπάρχουν στη διεθνή πολιτική»

Από την πλευρά του ο συγγραφέας, αναλυτής και ιστορικός Νίκος Κλειτσίκας επισημαίνει στο Sputnik ότι δύο δρόμοι υπάρχουν στη διεθνή πολιτική: Είτε με την ανεξάρτητη Λευκορωσία ή στον δρόμο της υποτέλειας κάτω από ΝΑΤΟ και ΕΕ.
«Ένας τρομοκράτης με διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, ο Προτασέβιτς, με την ιδιότητα του “μπλόγκερ” παριστάνοντας τον δημοσιογράφο, κυκλοφορούσε ελεύθερος στην Ελλάδα. Μάλιστα συνόδευε την Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η οποία υποστήριζε ότι είχε κερδίσει τις εκλογές στη Λευκορωσία και είχε καταγγείλει τον Λουκασένκο για νοθεία» τονίζει και προσθέτει.
«Άραγε, στη συνάντηση της συγκεκριμένης αξιωματούχου με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παραβρέθηκε ο τρομοκράτης, καταζητούμενος με διεθνές ένταλμα σύλληψης;»

«Η Ελλάδα ξέχασε το χαστούκι με τον Γκουαϊδό»

«Η Ελλάδα ξέχασε το χαστούκι που έφαγε με την αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό και υποδέχθηκε την Τιχανόβσκαγια και τους συνοδούς της συνεχίζοντας τα τραγικά λάθη στην εξωτερική πολιτική» προσθέτει ο κ. Πατέλης.
«Είτε συντασσόμαστε με τους λαούς και τις χώρες που αντιτίθενται στην επέμβαση των ιμπεριαλιστών, είτε είμαστε συνένοχοι με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ του τέταρτου Ράιχ» υπογραμμίζει ο κ. Κλειτσίκας και προσθέτει:
«Για έναν δημοσιογράφο που βαρύνεται με διεθνές ένταλμα σύλληψης, ξεσηκώθηκε το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως είναι απορίας άξιο ότι δεν αντιμετωπίζει με τον ίδιο ζήλο την παράνομη κατοχή του 40% μιας χώρας πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και εγκλήματα σε βάρος των Παλαιστινίων».
Το κουβάρι της Λευκορωσίας είναι εξαιρετικά περίπλοκο.«Ωστόσο, μείζον διακύβευμα για τον ευρω-νατοϊκό άξονα αποτελεί μόνο ένα: Η οριστική διάλυση όσων έχουν απομείνει από την ΕΣΣΔ καθώς και η απομόνωση-περικύκλωση της Ρωσίας. Το πρόβλημα δεν είναι ο Λουκασένκο, αλλά το τι θέλουν να επιβάλουν ανατρέποντάς τον» καταλήγει ο κ. Πατέλης.
Πηγή Sputnik