Καταστροφική η εμμονή σε λύση Δ.Δ.Ο. -Οδηγεί την Κύπρο σε προτεκτοράτο

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

 

????????????????????????????????????

Με την κρίση στη Μέση Ανατολή, το κυπριακό αναμένεται να πάρει εκ νέου παράταση καθότι είναι αμφίβολο εάν ο Γ.Γ.του ΟΗΕ     θα καλέσει εντός των επόμενων λίγων μηνών μια νέα πενταμερή, όπως δεσμεύτηκε στη Γενεύη.

Μεσούσης αυτής της εκκρεμότητας και των αφόρητων διπλωματικών  πιέσεων , η  εκλεγμένη κυβέρνηση  της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι θεσμοί και οι φορείς του κράτους,  οφείλουν να αντιμετωπίσουν με ρεαλισμό τις πραγματικότητες, να διαβλέψουν με διορατικότητα τους επερχόμενους κινδύνους και να ανατρέψουν τις απαράδεκτες θέσεις    της Τουρκίας για λύση δύο κρατών με ισότιμη κυριαρχία.

Οι διεθνείς συνθήκες έχουν αλλάξει άρδην προς το χειρότερο. Η Τουρκία ως έτοιμη από καιρό , επιχειρεί εκ νέου να αναδειχθεί ως μια υπερδύναμη «πατώντας» πάνω στα συναισθήματα του Παλαιστινιακού λαού ο οποίος αγωνίζεται να απαλλαγεί από τις θηριωδίες του Ισραήλ  και να ανατρέψει τη  συνεχιζόμενη εθνοκάθαρση σε βάρος του.

Είναι απαράδεκτο η ε/κ πλευρά σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να πείσει ότι επιδιώκει λύση, να εγκλωβίζεται σε μια θανατηφόρο εμμονή υπέρ της λύσης Δ.Δ.Ο. η οποία εφευρέθηκε προκειμένου η Κύπρος να παραμείνει εσαεί, προσδεδεμένη στο άρμα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ-Βρετανίας και εσχάτως και των ΝΑΤΟϊκών τους εταίρων στην Ε.Ε.

Οι εφευρέτες της Δ.Δ.Ο

Η πρόταση για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, επινοήθηκε από την Βρετανία η οποία το 1968 στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισσαβόνα την πρότεινε στον τότε μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και πρώην πρέσβη της χώρας στην Ουάσιγκτον, Ξανθόπουλο Παλαμά ο οποίος και την αποδέχθηκε. Ο Ξανθόπουλος Παλαμάς διορίστηκε το 1970 υφυπουργός Εξωτερικών της δικτατορικής κυβέρνησης Γεωργίου Παπαδόπουλου για να    εξελιχθεί στη συνέχεια σε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών.Το 1972 διορίζεται υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μαρκεζίνη  προωθώντας ανοίγματα προς την Τουρκία, καθώς ήταν οπαδός του συμβιβασμού με την Άγκυρα   σε μία διχοτομική λύση διπλής ένωσης.

Ο ίδιος πίστευε ότι μία τέτοια διευθέτηση αποτελούσε «ρεαλιστική» λύση, αγνοώντας όμως την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και την  πολιτική κατάσταση στην  Κύπρο. Για αυτή του την στάση, ο Ξανθόπουλος – Παλαμάς κατηγορήθηκε ως προδότης, τόσο από τον Μακάριο όσο και από τον Ανδρέα Παπανδρέου .Η ιδέα όμως αυτή των Βρετανών, της Ελληνικής Χούντας και της Τουρκίας δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ.

Μετά  τα τραγικά γεγονότα του 1974 με το φασιστικό Ιουλιανό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το μόρφωμα μιας τέτοιας λύσης προωθείται ως επίσημη πλέον θέση του ΟΗΕ  και υιοθετείται από όλες σχεδόν της Κυπριακές κυβερνήσεις ως η πανάκεια που θα επιφέρει μια διαρκή και βιώσιμη λύση.

Ωστόσο πουθενά αλλού στο κόσμο δεν υπάρχει τέτοια διευθέτηση  ούτε και εφαρμόστηκε ποτέ, με εξαίρεση μια βραχύβια, παρόμοιου   τύπου περίπτωση στην πρώην Τσεχοσλοβακία, η οποία διαλύθηκε αμέσως μετά την κατάρρευση του σοσιαλισμού και από τις «δύο ζώνες» αναδείχθηκαν δύο ξεχωριστά κράτη.

Η λύση Δ.Δ.Ο. οδηγεί στην  κατάλυσης τη  Κυπριακής Δημοκρατίας, περιέχει όλα τα συστατικά της διάσπασης και αφήνει ανοικτό στο εγγύς μέλλον την δημιουργία δύο κρατών όπως ήταν και το αρχικό σχέδιο της συνωμοσίας σε βάρος της Κύπρου από τον ΝΑΤΟϊκό άξονα με σχεδιαστές τους Βρετανούς.

 Η υιοθέτηση της τουρκοβρετανικής προπαγάνδας

Είναι αξιοκατάκριτο Ελλαδίτες δημοσιογράφοι να υιοθετούν την βρετανοτουρκική προπαγάνδα επιρρίπτοντας ευθύνες στην Ε/κ πλευρά επειδή τάχατες  έχασε δύο ευκαιρίες για την επίλυση του κυπριακού.

Ένας Ελλαδίτης αρθρογράφος, ο Γιάννης Καρτάλης,  σε πρόσφατο άρθρο του κάτω από τον τίτλο «Ο νέος στόχος Ερντογάν»  επικρίνει την Τουρκία για την  πλήρη ανατροπή, όπως γράφει, των πραγματικών δεδομένων που επιχειρεί, μετά το ναυάγιο της περιώνυμης πενταμερούς στη Γενεύη.» Αφού την κατηγορεί  ότι   φέρει την αποκλειστική ευθύνη, λόγω της απόρριψης από τους πάντες της γνωστής απαράδεκτης πρότασης για τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, κατηγορεί ισοπεδωτικά και τους Ε/Κ. Γράφει συγκεκριμένα:

«…Και δεν πρέπει εδώ να παραγνωριστεί και η μεγάλη ευθύνη των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι έχασαν τις τελευταίες ευκαιρίες για λύση που παρουσιάστηκαν, αρχικά με το Σχέδιο Ανάν και αργότερα με τη συνάντηση στο Κραν Μοντανά, εν ονομάτι μιας ατελέσφορης αδιαλλαξίας.»

Δεν νομίζουμε να είναι από άγνοια τα όσα  γράφει   ο εν λόγω αρθρογράφος. Ουσιαστικά υιοθετεί τις θέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ, Βρετανίας , Ε.Ε. ,  της κυβέρνησης Σημίτη και όλων των Ελλαδικών κομμάτων -εκτός του ΚΚΕ που ήταν εναντίον- που πίεζαν πυρ ομαδόν  για την υιοθέτηση του σχεδίου Ανάν τον Απρίλη του 2004.

Θεωρώ σκόπιμο  να υπενθυμίσω κάποια γεγονότα της περιόδου εκείνης με τις αφόρητες πιέσεις εκβιασμούς και απειλές εναντίον των Ε/κ αν τολμούσαν να απορρίψουν το εκτρωματικό αυτό σχέδιο. Πριν την απόρριψη του σχεδίου Ανάν,  αρχές του  Απρίλη του 2004 κλήθηκα  από την ΕΡΤ ως αρχισυντάκτρια τότε της ΧΑΡΑΥΓΗΣ να εκφράσω τις θέσεις μου για το εν λόγω σχέδιο .Αφού  τόνισα ότι οι θέσεις που θα διατυπώσω είναι καθαρά προσωπικές (ήμουν τότε μέλος του Π.Γ.του ΑΚΕΛ και γνώριζα πως η πλειοψηφία τασσόταν υπέρ του σχεδίου Ανάν και μόνο 4 μέλη διαφωνούσαμε). Συνομιλητής μου σε εκείνη την τηλεοπτική εκπομπή, ήταν ο τότε Υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη, συνταγματολόγος Ευάγγελος Βενιζέλος (και αργότερα ΥΠΕΞ)  ο οποίος εκθείαζε το σχέδιο λέγοντας πως «οι Κύπριοι οφείλουμε  να το αποδεχθούμε  επειδή  χάσαμε  τον πόλεμο».

Απάντησα  πως με το εν λόγω σχέδιο επιδιώκεται η κατάργηση της  λαϊκής κυριαρχίας (το άλφα και το ωμέγα ενός δημοκρατικού πολιτεύματος ) και μεταβιβάζεται δικτατορικά και αμετάκλητα σε ξένους δικαστές που θα διορίζονται. Οι σφετεριστές Ε/κ  περιουσιών μετατρέπονται σε νόμιμους ιδιοκτήτες και το σύνταγμα του ψευδοκράτους υιοθετείται .Όταν του υπέδειξα πως εφόσον κατά τον ίδιο,  είναι τόσο καλό το σχέδιο Ανάν γιατί η Ελληνική κυβέρνηση δεν το προτείνει στον Ελληνικό λαό σε περιοχές Θράκης και Αιγαίου όπου η Τουρκία έχει εδαφικές αξιώσεις. Όσο για τον πόλεμο που δήθεν χάσαμε απάντησα,  πως κανένας πόλεμος δεν έγινε το 1974 αλλά μια διεθνής συνωμοσία με την σφραγίδα ΝΑΤΟ -Ελλάδας Τουρκίας και μάλιστα οι χουντικοί τότε αξιωματικοί στην Κύπρο εμπόδιζαν τους Κύπριους στρατιώτες  να αντισταθούν, γιατί όλα ήταν προδομένα και από πριν ξεπουλημένα.

Τότε ο κ.Ευάγγελος Βενιζέλος άλλαξε άρδην την στάση του   και δήλωσε με οργισμένο ύφος: «Ως  συνταγματολόγος αυτό το σχέδιο μπορώ σελίδα προς σελίδα να το ξετινάξω ως  αντισυνταγματικό…»

Δεν γνώριζα πως η συνομιλία μας προβάλλονταν απευθείας και στην Κύπρο. Το διαπίστωσα όταν πήρα αρκετά συγχαρητήρια τηλεφωνήματα  από αξιωματικούς του Κυπριακού ΥΠΑΜ, αρκετούς ΑΚΕΛικούς αλλά και την  έντονη επίπληξη από τον τότε Γ.Γ.του ΑΚΕΛ ότι προτρέχω πριν αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα.

Το εκτρωματικό σχέδιο Ανάν αν και απορρίφθηκε  από την συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, εντούτοις πηγαινοέρχεται με επουσιώδεις διαφοροποιήσεις προκειμένου να γίνει αποδεκτό στα πλαίσια των διάφορων πενταμερών .Για να επιβληθεί ένα καθαρά   αποικιοκρατικό  διχοτομικό σχέδιο όπως το Ανάν και που θα μετατρέπει την Κύπρο σε ένα υποτελές προτεκτοράτο των εγγυητριών ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.

Είναι έγκλημα εσχάτης προδοσίας να ξηλώνεται η Κυπριακή Δημοκρατία και να υποβιβάζεται σε κοινότητα ως να είναι το κυπριακό  δικοινοτικό πρόβλημα και όχι πρόβλημα εισβολής και κατοχής αλλά και ο λαός της θύμα μιας συνωμοσίας και σκευωρίας.

Ο Γκουτέρες έχασε το πλεονέκτημα της αξιοπιστίας και αυτοαναιρέθηκε

Στην πενταμερή του Απρίλη ο Γ.Γ. του ΟΗΕ απώλεσε το πλεονέκτημα της ουδετερότητας, της  αξιοπιστίας και αυτοαναιρέθηκε, κάνοντας πλάτες στην Τουρκία και  αφήνοντας την να παραβιάσει τα ψηφίσματα του Σ.Ασφαλείας. Η δική μας πλευρά δεν έθεσε ούτε όρια ούτε κόκκινες γραμμές, παραμένοντας εγκλωβισμένη στην εμμονή για ΔΔΟ  με μια λεγόμενη αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

Ο Γκουτέρες ούτε στον Γκραν Μοντανά ούτε και πουθενά αλλού έκανε αναφορά σε τερματισμό    των εγγυήσεων αλλά για αντικατάσταση τους με κάτι άλλο. Με το λεγόμενο πλαίσιο του δεν διασφαλίζεται η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων ούτε και των εποίκων παρότι ο εποικισμός είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο έγκλημα πολέμου. Αντίθετα επιπλέον των 120.000   εποίκων που βρίσκονται στην Κύπρο θα υπάρχει και «ελευθέρα είσοδος» για χιλιάδες άλλους.

 Οι μεταλλαγμένοι κομμουνιστές επιμένουν

Όταν όλα  τριγύρω βοούν, για τις καταχθόνιες παρεμβάσεις της Βρετανίας για σχέδια που θα εγγυούνται εσαεί τα συμφέροντα Λονδίνου, Άγκυρας και κατ’ επέκταση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με την συνδρομή και της ελίτ των Βρυξελλών, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ   σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη (19/5/21) με τον Βρετανό ύπατο Αρμοστή Stephen Lillie, είπε πως «δεν υπάρχει βρετανικό σχέδιο, αλλά ιδέες και απόψεις, όπως ενδεχομένως έχουν και άλλες εμπλεκόμενες χώρες.» Ανέφερε πως «όταν είχαν συζητήσει πριν κάποιους μήνες αυτές τις απόψεις είχαν διατυπώσει διαφορετική άποψη..»

Δεν ξεκαθάρισε όμως ποιες είναι αυτές οι απόψεις και πού το πάει ένα λεγόμενο κομμουνιστικό κόμμα να ανταλάσει απόψεις με τους δαίμονες της Κύπρου.

Από την άλλη ο Άντρος Κυπριανού ο οποίος σφυροκοπά από το πρωί μέχρι το βράδυ τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και ανέχεται αξιωματούχοι του κόμματος του, να τον αποκαλούν «προδότη» και «κλέφτη», του απηύθυνε έκκληση να πάρει πρωτοβουλίες στο κυπριακό, οι οποίες όπως είπε : «  Χρειάζεται να αναληφθούν προκειμένου να πειστεί η τουρκική πλευρά ότι θα είναι προς δικό της όφελος να αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό».

Δηλαδή παραδέχεται πως η λύση που αναζητούν θα είναι προς όφελος και της Τουρκίας.

Ο Κυπριακός λαός οφείλει να ξεφύγει από την μέγγενη της λεγόμενης ΔΔΟ και να αξιώσει την τοποθέτηση του Κυπριακού στη σωστή βάση. Ως πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής. Να αγωνιστεί για μια Κύπρο ενιαία , ανεξάρτητη με μια κυριαρχία χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις. Χωρίς εγγυητές και προστάτες. Μόνο έτσι θα σωθούμε από τον κίνδυνο ενός προτεκτοράτου.

Επειδή θα βγουν οι «γνωστικοί» της ρεάλ πολιτίκ  να διακηρύξουν πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, η ιστορία είναι γεμάτοι από επαναστάτες που αγωνίστηκαν και πέτυχαν το αδύνατο σε εφικτό.