Απεβίωσε η λογοτέχνις και ποίητρια Ντίνα Κατσούρη

PagiasiKatsouriWebsiteΈφυγε από τη ζωή την Τετάρτη σε ηλικία 80 ετών η ποιήτρια, δημοσιογράφος και εκδότρια Ντίνα Παγιάση – Κατσούρη, σύζυγος του   συγγραφέα και μελετητή Γιάννη Κατσούρη και μια από τις πιο δυναμικές παρουσίες στον κυπριακό πνευματικό χώρο.

Τους τελευταίους μήνες η κατάσταση της υγείας της ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη.

Αγωνίστρια στον πολιτικό, κοινωνικό και λογοτεχνικό στίβο, διακρίθηκε για το ποιητικό και συγγραφικό της έργο. Από το 2001 εξέδιδε το τριμηνιαίο περιοδικό λόγου, τέχνης και προβληματισμού «Άνευ», δίνοντας βήμα σε πολλούς νέους λογοτέχνες.

Η Ντίνα Κατσούρη γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1941. Σπούδασε δημοσιογραφία και δημόσιες σχέσεις στην Αθήνα, όπου και εργάστηκε μέχρι το 1962. Με την επιστροφή της στην Κύπρο, συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά. Την περίοδο 1966-1968 εργάστηκε ως λειτουργός Τύπου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από το 1969 και ως το 2000 εργάστηκε στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και ήταν λειτουργός πολιτιστικών και νεανικών προγραμμάτων.

Το 1967 παντρεύτηκε τον συγγραφέα Γιάννη Κατσούρη, με τον οποίο απέκτησαν ένα γιο. Ο Γιάννης Κατσούρης έφυγε από τη ζωή το 2010.

Το 1975 η Ντίνα Κατσούρη διαγνώστηκε με κατά πλάκα σκλήρυνση, μια εξελικτική ασθένεια η οποία προκαλεί κινητική αναπηρία. Παρά τα σοβαρά κινητικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της πολιτιστικής δράσης, ήταν μια ενεργός πνευματική μορφή με άοκνη ανθρωπιστική και κοινωνική προσφορά και παρακολουθούσε ανελλιπώς θεατρικές παραστάσεις.

Η κηδεία της Ντίνας Κατσούρη θα τελεσθεί την Παρασκευή 21 Μαΐου στις 4μ.μ. από την εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ (οδός Κυρηνείας). Αντί στεφάνων, θα γίνονται εισφορές στον Παγκύπριο  Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Συλλυπητήρια

Βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο της λογοτέχνη και ποιήτριας, Ντίνας Παγιάση – Κατσούρη, εκφράζει το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας σημειώνοντας ότι η εκλιπούσα «υπηρέτησε τα κυπριακά γράμματα επί σειρά δεκαετιών και έχει πλούσιο ποιητικό και συγγραφικό έργο».

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι η Ντίνα Παγιάση – Κατσούρη, «εξέδωσε εννέα προσωπικές ποιητικές συλλογές και μία συλλογή διηγημάτων, είχε μεταφράσει επίσης στην ελληνική γλώσσα δύο βιβλία σχετικά με την πεζογραφία ενώ ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γερμανικά, Ρουμανικά, Σέρβικα, Βουλγαρικά, Ρώσικα και Ολλανδικά».

Προσθέτει ότι «η Ντίνα Παγιάση – Κατσούρη έλαβε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού τρεις φορές, για τις ποιητικές συλλογές της ‘Υπομνήματα’  το 1978, ‘Αντι-θέσεις’ το 1987 και ‘Της Αφροδίτης και του Άδωνη’ το 2006».

Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο του Πανεπιστημίου Κύπρου για την προσφορά στην κοινωνία και τον πολιτισμό.

Από το 2001 ήταν εκδότρια και αρχισυντάκτρια του περιοδικού Λόγου, Τέχνης και Προβληματισμού ΑΝΕΥ το οποίο επιχορηγείτο από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες με τις οποίες είχε στενή συνεργασία.

Η ΕΔΕΚ

Ανακοίνωση Τύπου της ΕΔΕΚ για τον θάνατο της Ντίνας Κατσούρη αναφέρει:
Η Ντίνα Κατσούρη προσέφερε στον λαό και τον τόπο μέσα από την πολιτική της δράση, ως μέλος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ και ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης αλλά και μέσα από το πλούσιο συγγραφικό της έργο

Ο Πρόεδρος, τα στελέχη και τα μέλη του Κ.Σ. ΕΔΕΚ εκφράζουν τη θλίψη τους για τον θάνατο της Ντίνας Κατσούρη.

Η Κύπρος, ο πολιτισμός, η ΕΔΕΚ θρηνούν την απώλεια μιας πεφωτισμένης μορφής του πνεύματος.

Πολυβραβευμένη η αείμνηστη Ντίνα Κατσούρη, αφήνει πίσω της ένα πλούσιο και πολύτιμο για τις επόμενες γενιές ποιητικό και συγγραφικό έργο. Οι ποιητικές της συλλογές, το συγγραφικό της έργο, οι εκπομπές της στην κρατική ραδιοτηλεόραση έχουν αφήσει το στίγμα τους και αποτελούν κληρονομιά για τον πολιτισμό.

Η Ντίνα Κατσούρη προσέφερε στον λαό και τον τόπο και μέσα από την πολιτική της δράση, ως μέλος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ και ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης.

Στο γιο της Χριστόδουλο, στους συγγενείς και οικείους της, εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια.”

Συλλυπητήρια για το θάνατο τους εξέφρασαν όλα τα κόμματα.