Κατεχόμενα: Σε τζαμί μετατρέπεται ο ναός Πέτρου και Παύλου

Η αλλαγή ονομασίας και χρήσης της πρώην εκκλησία των αγίων Πέτρου και Παύλου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, οι πυρκαγιές, ο βομβαρδισμός της Γάζας και το τι πιστεύει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης για την μορφή λύσης του Κυπριακού, είναι τα κύρια θέματα στον τ/κ Τύπο σήμερα.

H «Αβρούπα» (Ευρώπη) με τίτλο «Το ανοίγει ο Τατάρ» γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης άλλαξε το όνομα του τζαμιού «Μπουγντάι» στην Αμμόχωστο – που είναι ο ναός Πέτρου και Παύλου – σε «Σινάν τζαμί» και από πολιτιστικό κέντρο το εγκαινίασε την πρώτη μέρα του Ραμαζάν μπαϊράμ σε τέμενος για προσευχή, «αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι είναι εγγόνι (ΣΣ: χρησιμοποιεί την τουρκοκυπριακή λέξη aggonı = εγγόνι) των Οθωμανών». Σε άλλο θέμα γράφει ότι αποκαλύπτει με τα γραφόμενα του Ραούφ Ντενκτάς τα πρακτικά της συνάντησης Ντενκτάς – Μακαρίου – Ντε Κουεγιάρ στις 27 Ιανουαρίου του 1977 και των συμφωνιών κορυφής τότε. Αλλού αναφέρεται στον αντίκτυπο που εξακολουθούν να έχουν οι αποκαλύψεις μέσω βίντεο στα ΜΚΔ του Τούρκου μαφιόζου, Σεντάτ Πεκέρ για την Τουρκία και τα κατεχόμενα. Στο 5ο βίντεο ανέφερε πως προσπάθησε μαζί με άλλο αρχηγό τουρκικής μαφίας, τον Μεχμέτ Αγάρ, να παγιδεύουν και να καταστρέψουν την επιχειρηματική οικογένεια Αλτινμπάς στα κατεχόμενα.

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Θηριωδία του Ισραήλ» δημοσιεύει φωτογραφίες από τον βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ, προβάλλοντας έναν άντρα να κρατά στα χέρια του το παιδί του που φαίνεται νεκρό και γράφει ότι από τους 192 νεκρούς Παλαιστινίους, τα 58 είναι παιδιά. Αλλού γράφει για εικόνες που δεν αρμόζουν, καθώς πολλοί που πήγαν για εκδρομή λόγω του μπαϊραμιού σε εκδρομικούς χώρους άφησαν πίσω τα σκουπίδια τους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι ζήτησε από την «κυβέρνηση» να βρει τρόπους να βοηθήσει τους πολίτες και τους καταστηματάρχες που δυσκολεύονται οικονομικά.

Η «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Κάηκε ο εθνικός πλούτος» γράφει ότι 12.000 περίπου πυρκαγιές σημειώθηκαν τα τελευταία 18 χρόνια στα κατεχόμενα και η ζημιά που έχει προκληθεί υπολογίζεται στα 100 εκ. ΤΛ (περίπου 10 εκ. ευρώ). Αλλού γράφει ότι ο καπνός από την Καρπασία θα πωλείται στην Ευρώπη. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι από σήμερα αλλάζει στα κατεχόμενα το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νύχτες και θα ισχύει από τις 22.00 μέχρι τις 05.00.

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Ίσο στάτους και πολιτική ισότητα» φιλοξενεί συνέντευξη του προέδρου του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν που μιλά για το ίσο καθεστώς που πρέπει να έχουν οι συνιστώσες πολιτείες σε μια ομοσπονδιακή λύση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι εσπεριδοκαλλιεργητές είναι ευχαριστημένοι με την σεζόν που πέρασε. Αλλού ο διευθυντής της εφημερίδας, Τζενκ Μουτλούγιακαλι αναφέρεται στις «άδειες» παραμονής που δίδονται είτε για θρησκευτικό τουρισμό, είτε σε επενδυτές στον τουρισμό και την εκπαίδευση κι άλλες περιπτώσεις εξαιρέσεων.