H Γκουέρνικα της Παλαιστίνης, Ευρωπαίοι κατά Αμερικανών, δημοσιογραφία και εθνική ασφάλεια

gaza-23-al-jazeeraΗ σημερινή νύχτα μπορεί να είναι πολύ κρίσιμη για τη Γάζα και όλη τη Μέση Ανατολή

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
15 Μαΐου 2021

Σημείωση. Η σημερινή νύχτα μπορεί να είναι πολύ κρίσιμη για τη Γάζα konstantakopoulos-final1και όλη τη Μέση Ανατολή. Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε πριν από την ισοπέδωση του κτιρίου που στεγάζει τα γραφεία του κορυφαίου αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Ασσοσιέητεντ Πρεςς και του Αλ Τζαζήρα στη Γάζα και πριν από την επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου. Είναι τέτοια η ταχύτητα των εξελίξεων που τα νέα γεγονότα συμβαίνουν πριν μπορέσει κανείς να σχολιάσει τα αμέσως προηγούμενα. Η επίθεση κατά των γραφείων μπορεί να αποσκοπεί στην συγκάλυψη νέων, ακόμα μεγαλύτερων εγκλημάτων πολέμου που ετοιμάζει ο ισραηλινός στρατός, ενώ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα, που θα αποτελέσει μείζονα επιδείνωση της όλης κατάστασης στη Μέση Ανατολή.  Η επίθεση πάντως στο ΑΡ συνιστά συνιστά ισχυρό μήνυμα Νετανιάχου προς Μπάιντεν, τηρουμένων των αναλογιών, ανάλογο με τον βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι το 1999 ή τη βύθιση του αμερικανικού Λίμπερτυ από το Ισραήλ.  

Αλλού περισσεύουν οι παριστάνοντες τους «πατριώτες» κι αλλού είναι οι πραγματικοί.

Ποιος διακινδυνεύει τώρα τη ζωή του υπερασπιζόμενος την ελληνορθόδοξη εκκλησία της Λοντ, με την περήφανη ελληνική σημαία πάνω της, αλλά και το τζαμί αυτής της πόλης στο Ισραήλ;

Νεαροί Παλαιστίνιοι, εκπρόσωποι του λαού που διάφοροι παρ’ ημίν «νεοεθνικόφρονες» και «φίλοι του Ισραήλ» (δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι),  προσβάλλουν και συκοφαντούν από το πρωί μέχρι το βράδυ από τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να τις φυλάξουν την εκκλησία και το τζαμί τους από ποιόν; Από τις ένοπλες παρακρατικές συμμορίες της ισραηλινής άκρας δεξιάς, που έχουν εξαπολύσει πογκρόμ κατά των Αράβων πολιτών του Ισραήλ, σε συνεργασία με το επίσημο κράτος, με σκοπό να επαναληφθεί στο Ισραήλ το προηγούμενο της βόρειας Κύπρου και να εκτοπίσουν και τους αραβικής καταγωγής πολίτες από τη χώρα τους.

Ο κ. Νετανιάχου το ονομάζει αυτό «εμφύλιο». Μεταξύ ποίων θα γίνει αυτός ο εμφύλιος; Μεταξύ ενός κράτους οπλισμένου ως τα δόντια και της μειονότητας του πληθυσμού του;

Γκουέρνικα

PicassoGuernicaΔεν με αφήνουν να αγιάσω. ‘Εψηνα καφέ το πρωί του Σαββάτου σκεπτόμενος σε ποια από τις εξελίξεις της ημέρας να εστιάσω. ‘Η, πάλι, διερωτόμουν μήπως θα έπρεπε να φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη μας για το που οδήγησε την Ευρώπη και όλο τον κόσμο ο βομβαρδισμός της μικρής βασκικής πόλης, που τη μνήμη του άφησε στην ανθρωπότητα, αιώνιο κτήμα της, υπό τη μορφή του πιο διάσημου από τους πίνακές του, ο Πάμπλο Πικάσο .

Τι να σας πρωτοπώ την ώρα αυτή του τοκετού, που Θεοί και Δαίμονες της Ιστορίας παλεύουν ποιος θα νικήσει;

Ήθελα να συνεχίσω το θέμα για την διάσπαση της Αυτοκρατορίας μεταξύ του εξτρεμιστικού κόμματος του «Πολέμου των Πολιτισμών»  και του «μετριοπαθούς ιμπεριαλισμού» γύρω από το ζήτημα της Παλαιστίνης και του Ιράν. 

Γιατί είχαμε σπουδαίες νέες εξελίξεις και εδώ. Ο ίδιος ο Νετανιάχου επέλεξε με την ομιλία του την Παρασκευή, να εκθέσει ευχαριστώντας τες, τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας, αποκαλύπτοντας έτσι ότι τις ελέγχει, τουλάχιστο σε αυτό το θέμα, και τις χρησιμοποιεί εναντίον της άλλης τάσης.

Ο κύριος αντίπαλός του μέσα στην ευρεία Δύση, ο Μπάιντεν δηλαδή, όπως έπραξε και στο αμερικανο-ρωσικό πεδίο, ακολουθεί πολιτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο». Από τη μια λέει ότι το Ισραήλ έχει «δικαίωμα στην αυτοάμυνα», από την άλλη διαλέγει τη στιγμή o Λευκός Οίκος να ανακοινώσει επανάληψη της βοήθειας προς τους Παλαιστινίους. Σημαντικά στελέχη της Αριστεράς των Δημοκρατικών βγήκαν «στα κάγκελλα» ζητώντας από τον Μπάιντεν να σταματήσει την τρομοκρατική δραστηριότητα του Ισραήλ.

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αμερικανική ή αμερικανορωσική αντίδραση ανέστειλε μέχρι στιγμής την χερσαία εισβολή στη Γάζα. Στη διάρκεια της νύχτας θα μάθουμε ίσως αν κατάφεραν να συγκρατήσουν οριστικά τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και επίσης, αν αυτό, δεν θα οδηγήσει σε πιο εκτεταμένες εκδηλώσεις της εναέριας επιθετικότητάς του.

Τα Μέσα και η Δημοσιογραφία

‘Ηθελα να ασχοληθώ με όλα αυτά, αλλά να που, εκεί που έφτιαχνα καφέ και σκεφτόμουν το άρθρο μου, στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου, χωρίς καμιά διάθεση να ασχοληθώ με το θέμα των ελληνικών ΜΜΕ, νάσου και ακούω το ραδιόφωνο να λέει τίτλους ειδήσεων.

Το είχα σε ένα μεγάλο ραδιοφωνικό σταθμό που υποστηρίζει ότι είναι ο πρωταθλητής της σοβαρότητας και της αμεροληψίας και έχει αναμφισβήτητη και μεγάλη επιρροή στην ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών. Ακούω λοιπόν τον εκφωνητή να λέει, το Σάββατο, 10.30 το πρωί επαναλαμβάνω, 15 Μαίου, ότι τα θύματα των βομβαρδισμών στη Γάζα είναι εννέα. Τη στιγμή που ξέρουμε από την Παρασκευή το πρωί ότι είναι τουλάχιστον 120, μεταξύ των οποίων και κάμποσα παιδιά . ‘Όταν πληροφορούνταν οι Έλληνες ακροατές ότι υπήρχαν μόνο εννέα νεκροί, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία τους είχαν ήδη ανεβάσει σε 139.

Σημειωτέον ότι κανένας δεν έχει μεταδώσει στην Ελλάδα, εξ όσων ήμουν σε θέση να αντιληφθώ, την απόρριψη από την ισραηλινή κυβέρνηση της αιγυπτιακής πρότασης εκεχειρίας.

Δεν είναι μόνο ότι τα μέσα είναι πιο εξαρτημένα από ποτέ. Είναι και καθυστερημένα. Δεν καταλαβαίνουν ότι για να κάνουν προπαγάνδα πρέπει να φαίνεται ότι τηρούν τα προσχήματα, αλλά και αργούν να πάρουν τα μηνύματα. Είναι το τελευταίο βαγόνι της αμαξοστοιχίας και κινδυνεύει να εκτροχιαστεί με τις στροφές του.

Το BBC

Μανούλα στην προπαγάνδα, το BBC κατάλαβε, ενώ εγώ έγραφα ακόμα το άρθρο μου, ότι η έκταση των ισραηλινών εγκλημάτων πολέμου θα οδηγούσε σε πλήρη απαξίωση το κανάλι αν τα συγκάλυπτε. ΄Εκανε αμέσως στροφή και, προτού τελειώσουμε εμείς το άρθρο μας, είδαμε στις οθόνες του τις απελπισμένες έρευνες για επιζώντες στα ερείπια μιας τετραώροφης πολυκατοικίας και ρεπορτάζ για τα παιδάκια που σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές. Αυτά που δεν δείχνουν οι τόσο επιρρεπείς κατά τα άλλα, στο αίμα και στον πόνο, ελληνικές τηλεοράσεις.

Υποθέτουμε βέβαια, αν και δεν είμαστε εντελώς σίγουροι, ότι κάτι θα παίξουν τώρα που βομβαρδίστηκε και το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων. Θα έχει ενδιαφέρον για να πληροφορηθούμε πως ακριβώς μοιράζεται και η επιρροή στη χώρα μεταξύ των διαφόρων διεθνών κέντρων που την ορίζουν.

Ντροπή για την ελληνική δημοσιογραφία

Να πούμε επίσης ότι συνιστά καταισχύνη για τα ελληνικά ΜΜΕ το ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν θέλησε ούτε καν να σημειώσει στις ειδήσεις τους τις τελευταίες ημέρες ότι οι δύο από τους τρεις πύργους που κατεδάφισε η ισραηλινή αεροπορία στη Γάζα ήταν η έδρα των ΜΜΕ της περιοχής και γι’ αυτό πιθανότατα τους βομβάρδισαν. Ούτε καν το ότι διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός αυτό η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων δεν τα συγκίνησε. Ευτυχώς που έβγαλε μια ανακοίνωση η ΕΣΗΕΑ, για την τιμή των όπλων, που όμως τα ίδια τα μέσα που διευθύνονται από μέλη της φρόντισαν να θάψουν εν συνεχεία, με ελάχιστες, τιμητικές για το επάγγελμα εξαιρέσεις.

Δεν μιλάμε πια για εξάρτηση της χώρας. Μιλάμε για απορρόφησή της!

Γιατί βομβαρδίζονται τα μέσα και σκοτώνονται οι δημοσιογράφοι; Η Καναδή δημοσιογράφος Eva Bartlett, βετεράνος της Μέσης Ανατολής, υποστηρίζει, στο πολύ εμπεριστατωμένο άρθρο της , ότι αυτό γίνεται για να μην υπάρχουν μάρτυρες και να μη μεταδίδονται τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει ο Ισραηλινός στρατός.

Σημειωτέον ότι δεν τα διαπράττει αυτά τα εγκλήματα ο ισραηλινός στρατός μόνο στη Γάζα, όπου υποτίθεται ότι κυνηγάει τρομοκράτες σε τεμένη, πανεπιστήμια, λαϊκές αγορές και κλινικές, σκοτώνοντας παιδάκια και γκρεμίζοντας σπίτια. Τα διαπράττει παντού, όπως παραδείγματος χάριν με τις επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων φωτογράφων και δημοσιογράφων στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ , που βεβαίως τα ελληνικά μέσα θεώρησαν ανάξιο λόγου να ασχοληθούν μαζί τους. Πάλι χτες και σήμερα η ισραηλινή αστυνομία έριξε στο ψαχνό εναντίον Παλαιστινίων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ. Ψάξτε τα μέσα που διαβάζετε να δείτε αν έχουν βάλει τίποτα.

Προσωπικά δεν θυμάμαι τέτοια κατάσταση με την ενημέρωση, τουλάχιστο μετά το 1974.

Το 1999 είχε χαλάσει ο κόσμος όταν βομβάρδισαν την τηλεόραση του Βελιγραδίου. Η σιωπή για τη Γάζα είναι ενδεικτική των προόδων του παγκόσμιου ολοκληρωτισμού.

Το δικαίωμα στην πληροφόρηση και ένα πρόβλημα εθνικής ασφάλειας

Μπορεί κάποιος να είναι με το Ισραήλ, με τους Παλαιστινίους ή με κανέναν από τους δύο. ‘Άλλο αυτό και άλλο να πλήττεται το θεμελιώδες δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να ενημερώνονται για κρίσιμα θέματα που αφορούν μάλιστα και θα έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στη δική μας χώρα.

Η απουσία ουσιαστικής ενημέρωσης και η υποκατάστασή της από μαζική από- και παραπληροφόρηση, ώστε να εξυπηρετηθεί η φιλοισραηλινή προπαγάνδα, έχει μηδαμινές επιπτώσεις επί της ίδιας της εν εξελίξει σύγκρουσης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και στο ίδιο το Ισραήλ. Σε μας έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις, στην κοινωνία μας, στην εξωτερική και αμυντική μας πολιτική. Συνιστά εν τέλει και μια σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας μας.

Για να διαμορφώσουν αίσθηση της πραγματικότητας ακόμα και οι Έλληνες διπλωμάτες, πολιτικοί και στρατιωτικοί  χρειάζονται σωστή ενημέρωση και κανείς δεν την παρέχει, ούτε τα μέσα, ούτε ασφαλώς οι υπηρεσίες. Ακόμα και οι ίδιοι οι χειριστές των θεμάτων δεν έχουν ούτε τον χρόνο, ούτε την πείρα και τις εξειδικευμένες γνώσεις που απαιτούνται, ούτε ίσως και την προδιάθεση να κάνουν πολύωρες «ανασκαφές» στο Ίντερνετ για να αντιληφθούν τι συμβαίνει.

Είναι σαν η Ελλάδα, σε αυτό το τόσο εκρηκτικό περιφερειακό και παγκόσμιο περιβάλλον, να μην έχει δικές της αισθήσεις, δικά της μάτια, δικά της αυτιά, δικά της χέρια και δικό της μυαλό. Τι περιμένετε να συμβεί σε μια χώρα, αν παραταθεί μια τέτοια κατάσταση;

photo: Mohammed Salem/Reuters