Στη δίνη της …στασιμότητας

 

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

????????????????????????????????????

Σε δύο βδομάδες από σήμερα οι πολίτες θα κληθούν στις κάλπες για να επιλέξουν ανάμεσα από  659 υποψηφίους τους «59» για το νομοθετικό σώμα. Μια δρασκελιά όλη και όλη η Κύπρος    με   μισό περίπου εκατομμύριο ψηφοφόρους να διερωτώνται  πως έγινε σε τούτο τον αιώνα αυτή η  πρωτόγνωρη διάσπαση. Δεκαεπτά κόμματα, κομματίδια   και νεοφανή κινήματα    σε μια  κούρσα  υπεροχής ή ήττας για μια καρέκλα. Στη δίνη μιας στασιμότητας για την άλλη κατεχόμενη πατρίδα που ελπίζουμε να μην χάθηκε ακόμα .

Σε ένα παρδαλό πανηγύρι με μάσκες κόκκινες, πράσινες, μαύρες και λευκές, οι υποψήφιοι πέρασαν   από μια προεκλογική πασαρέλα επαναλαμβάνοντας τα ίδια λόγια τις ίδιες θέσεις ως έτοιμοι από καιρό να διαπράξουν τα ίδια λάθη.

Η μεγάλη απούσα η  ενότητα δυνάμεων, η ενότητα δράσης προς όφελος της άλλης μισής πατρίδας που για 47 χρόνια μαγαρίζεται κάτω από την μπότα της Τουρκίας.

Πρωτοφανής ο αριθμός υποψηφίων που διαγκωνίζονται για μια έδρα στο κοινοβούλιο. Πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν καν πως λειτουργεί ή ποιες είναι οι αρμοδιότητες του. Γι’ αυτό και οι ανέξοδες   υποσχέσεις που τάζουν για θέσεις εργασίας σε άνεργους, προαγωγές, λες και είναι εργοδότες. Ων ουκ έστι αριθμός υποσχέσεων  πως θα βολέψουν και θα βολευτούν. Μέχρι να κάτσουν στην καρέκλα. Όσοι    δεν  τα καταφέρουν θα ψελλίσουν τα γνωστά πως έπεσαν θύματα «διαπλεκόμενων συμφερόντων » ή «κομματικών ίντριγκων»  και μην  είδατε τους …ψεύτες.

Όλο αυτό το σούργελο που μας βομβαρδίζει καθημερινά   ευτυχώς θα κοπάσει μετά την 30η Μαίου όταν θα ανακοινώνονται οι σταυροί και οι «εσταυρωμένοι».

Λαού θέλοντος η νέα Βουλή θα είναι ένα πολύχρωμο μωσαϊκό.   Ελπίζουμε να υπερισχύσουν οι δυνάμεις οι οποίες έχουν το κυπριακό στις προτεραιότητες τους και αξιώνουν μια λύση δίκαιη υπό τις περιστάσεις που θα αποτρέπει την εσαεί παραμονή της Τουρκίας στην κατεχόμενη γη μας.

 

Ο μαινόμενος Ερντογάν και ο «ιερός» πόλεμος 

Μετά την παταγώδη αποτυχία της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη, οι ηγέτες των συστημικών κομμάτων είπαν ότι είχαν να πουν και γύρισαν σελίδα με άλλα θέματα στην προεκλογική ατζέντα μπας και περιμαζέψουν ψηφοφόρους που τους γύρισαν την πλάτη.

Για το κυπριακό έπαψαν να ασχολούνται και ούτε καν αισθάνθηκαν την ανάγκη να παραλάβουν τον Τούρκο Πρόεδρο Τ. Ερντογάν ο οποίος βουτηγμένος στα αίματα της αδικίας και των εγκλημάτων πολέμου επιδιώκει να γίνει ο στρατηλάτης ενός «ιερού» πολέμου όλων των μουσουλμάνων  υπέρ των  Παλαιστινίων.

Τώρα που η γειτονιάς μας φλέγεται με  το Ισραήλ να εξοντώνει τον Παλαιστινιακό λαό με την πανίσχυρη στρατιωτική του μηχανή, εμείς μεταλλαχθήκαμε  σε αμέτοχους παρατηρητές ως και οι φλόγες του πολέμου να μην μας αγγίζουν. Ούτε διαδηλώσεις , ούτε διαμαρτυρίες για την υπό εξέλιξη   γενοκτονία ενός λαού που από το 1948 παλεύει  και αντιμάχεται τους εισβολείς για να ζήσει στην γη που τον γέννησε.

Ο ισλαμοφασίστας Ερντογάν άδραξε την ευκαιρία που έψαχνε για να επισκιάσει  τα εγκλήματα του .Οργανώνει διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ. Ο εγκληματίας κατηγορεί τους άλλους εγκληματίες.

Δυστυχώς. Τουρκία και Ισραήλ είναι αδέλφια δίδυμα στα εγκλήματα. Παραβάτες και οι δύο του διεθνούς δικαίου, καταπατητές της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.

Η βαρβαρότητα και η επιθετικότητα  τους καλλιεργήθηκαν,  τροφοδοτήθηκαν και αναπαράχθηκαν εδώ και δεκαετίες  από την PAX AMERICANA.Οι περιφερειακοί χωροφύλακες της που εξελίσσονται σε αιμοσταγείς Φραγκεστάιν.

 

 

Τα έξι σημεία της Τουρκία κατατέθηκαν, για να μείνουν

 

Στα καθ’ ημάς,  το κυπριακό ξαναμπήκε στη δίνη μιας επικίνδυνης στασιμότητας μέχρι να δεήσει ο ανεκδιήγητος Γ.Γ. του ΟΗΕ να καλέσει ξανά μια πενταμερή με την ίδια σύνθεση και την ίδια αναποτελεσματικότητα. Όταν τα λάθη επαναλαμβάνονται  ο θύτης δικαιώνεται και το θύμα μοιραία οδηγείται στο ικρίωμα.

Πάντως  κάτι περισσότερα θα γνωρίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος φέρεται να πείσθηκε να συγκαλέσει την άτυπη πενταμερή τον Απρίλη μετά από πιέσεις της ελίτ  των Βρυξελλών, προκειμένου η Μέρκελ, ο Μισέλ, ο Μπορέλ και το κακό συναπάντημα, να βρουν προφάσεις και δικαιολογίες για να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία κατά την επόμενη  σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

Για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις και να καταπίνουμε αμάσητες της αυταπάτες, η Τουρκία κατέθεσε τις θέσεις της για τα δύο κράτη και δεν πρόκειται να μετακινηθεί.

Το είπε και το επιβεβαίωσε  ο ψευδοϋπουργός  εξωτερικών των κατεχομένων   Ερτουγρούλογλου  ότι «οι κόκκινες γραμμές τους στην αναζήτησή τους για κοινό έδαφος που κατατέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Γενεύη είναι η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς και ήταν σε όλους γνωστές».

Όπως είπε: « Το έχουμε τονίσει δεκάδες φορές ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα καθεστώτος»,  υποστηρίζοντας ότι «αυτό το πρόβλημα  υποδαυλίζεται όσο μεταχειρίζονται την ελληνοκυπριακή πλευράς ως κράτος και την τουρκοκυπριακή πλευρά ως κοινότητας και δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί συμφωνία σε οποιαδήποτε συνομιλία όσο συνεχίζεται αυτό.»

«…Κατ’ ακολουθίαν, συνέχισε , δεν σκεφτόμαστε να υποχωρήσουμε από τη θέση μας   στα μετέπειτα στάδια του Κυπριακού θέματος. Αυτό είναι εκτός συζήτηση. Τα θέματα στα οποία ποτέ δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις είναι η ύπαρξη του κράτους μας, το ίσο διεθνές καθεστώς και το κυριαρχικό δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού. Αυτά είναι και σε όποιον αρέσει», υποστήριξε ο Ερτουγρούλογλου.

Έτσι με μια μονοκοντυλιά, η κατηγορούμενη για την παράνομη εισβολή και κατοχή στην Κύπρο Τουρκία, μετατρέπεται σε θύμα με αξιώσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και ισότιμου καθεστώτος. Με   την στήριξη βεβαίως της «εγγυήτριας» Βρετανίας, την ανοχή Γκουτέρες και της Ε.Ε.

Πόσο θα κρατήσει ο εμπαιγμός;

Εμείς θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε τον εμπαιγμό και να μένουμε δέσμιοι και στο έλεος των  ορατών και αοράτων δυνάμεων που θέλουμε να μετατρέψουν την Κύπρο ξανά σε ένα πειραματόζωο; Θα μένουμε απαθείς και αμέτοχοι  σε αυτά που μεθοδεύονται όπου η εισβολή μιας χώρας εναντίον μιας άλλης κυρίαρχης, θα μετονομασθεί σε «επιχείρηση ειρήνης» και ο σφετερισμός περιουσιών θα ερμηνεύεται ως ανθρώπινο δικαίωμα των κουβαλητών εποίκων από την Ανατολία;

Το Κυπριακό πρέπει επειγόντως να οδηγηθεί σε μια διεθνή διάσκεψη για να συζητηθούν οι διεθνείς πτυχές του με την συμμετοχή όλων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Να γίνει υπενθύμιση όλων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και ιδιαίτερα του 550 και 541 του Συμβουλίου Aσφαλείας του 1984 στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζεται:

«Το Σ.Ασφαλείας, αφού μελέτησε την κατάσταση στην Kύπρο, ύστερα από αίτημα της Kυβέρνησης της Kυπριακής Δημοκρατίας,

Aφού άκουσε τη δήλωση του Προέδρου της Kυπριακής Δημοκρατίας,

Λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση του Γενικού Γραμματέα (S/16519),

Yπενθυμίζοντας τα ψηφίσματα του 365(1974), 367(1975), 541(1983) και 544(1983),

Eκφράζοντας βαθιά λύπη για τη μη εφαρμογή των ψηφισμάτων του, και ιδιαίτερα του ψηφίσματος 541 (1983),

Aνησυχώντας σοβαρά λόγω των περαιτέρω αποσχιστικών ενεργειών στο κατεχόμενο τμήμα της Kυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες παραβιάζουν το ψήφισμα 541 (1983), δηλαδή, της δήθεν ανταλλαγής πρεσβευτών μεταξύ της Tουρκίας και της νομικά άκυρης «Tουρκικής Δημοκρατίας της Bόρειας Kύπρου» και της μελετώμενης διεξαγωγής «συνταγματικού δημο-ψηφίσματος» και «εκλογών», καθώς και λόγω άλλων ενεργειών ή απειλών για ενέργειες που αποσκοπούν στην περαιτέρω παγίωση του δήθεν ανεξάρτητου κράτους και τη διαίρεση της Kύπρου,

Aνησυχώντας βαθιά λόγω των πρόσφατων απειλών για εποικισμό των Bαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους,

Eπαναβεβαιώνοντας τη συνεχή υποστήριξή του προς την Eιρηνευτική Δύναμη των Hνωμένων Eθνών στην Kύπρο,

  1. Eπαναβεβαιώνει το ψήφισμά του 541 (1983) και ζητεί την επείγουσα και αποτελεσματική εφαρμογή του.
  2. Kαταδικάζει όλες τις αποσχιστικές ενέργειες, περιλαμβανομένης της δήθεν ανταλλαγής πρεσβευτών μεταξύ της Tουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, κηρύσσει αυτές παράνομες και άκυρες και ζητά την άμεση ανάκλησή τους.
  3. Eπαναλαμβάνει την έκκλησή του προς όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το δήθεν κράτος της «Tουρκικής Δημοκρατίας της Bόρειας Kύπρου» που εγκαθιδρύθηκε με τις αποσχιστικές ενέργειες και τα καλεί να μη διευκολύνουν ή με οποιοδήποτε τρόπο βοηθήσουν την προαναφερθείσα αποσχιστική οντότητα.
  4. Kαλεί όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ενότητα και το αδέσμευτο της Kυπριακής Δημοκρατίας.
  5. Θεωρεί τις απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Bαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους ως απαράδεκτες και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Hνωμένων Eθνών.
  6. Θεωρεί οποιεσδήποτε απόπειρες επέμβασης στο καθεστώς ή την αναδίπλωση της Eιρηνευτικής Δυνάμεως των Hνωμένων Eθνών στην Kύπρο ως αντίθετες προς τα ψηφίσματα των Hνωμένων Eθνών.
  7. Kαλεί το Γενικό Γραμματέα να προωθήσει την επείγουσα εφαρμογή του ψηφίσματος 541 (1983) του Συμβουλίου Aσφαλείας.
  8. Eπαναβεβαιώνει την εντολή καλών υπηρεσιών που έδωσε στο Γενικό Γραμματέα και τον καλεί να αναλάβει νέες προσπάθειες για επίτευξη συνολικής λύσεως του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τις αρχές του Xάρτη των Hνωμένων Eθνών και τις πρόνοιες για τέτοια διευθέτηση που καθορίζονται στα σχετικά ψηφίσματα των Hνωμένων Eθνών, περιλαμβανομένων του ψηφίσματος 541 (1983) του Συμβουλίου Aσφαλείας και του παρόντος ψηφίσματος.
  9. Kαλεί όλα τα μέρη να συνεργασθούν με το Γενικό Γραμματέα στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του.
  10. Aποφασίζει να εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση με σκοπό τη λήψη, σε περίπτωση μη εφαρμογής του ψηφίσματος 541 (1983) και του παρόντος ψηφίσματος, επειγόντων και κατάλληλων μέτρων.
  11. Kαλεί το Γενικό Γραμματέα να προωθήσει την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος και να υποβάλει σχετική έκθεση στο Συμβούλιο Aσφαλείας ανάλογα με τις εξελίξεις.»

Ο νυν Γ.Γ.του ΟΗΕ καλείται να διαβάσει το εν λόγω ψήφισμα και να ομολογήσει πως αφήνοντας την Τουρκία και το ψευδοκράτος να καταθέσουν τα έξι σημεία στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης παραβίασε το πνεύμα και το γράμμα των αποφάσεων του Σ.Ασφαλείας.