Αποκαλύψεις για τη δολοφονία του Κουτλού Ανταλί


 

1192094707-00335-01777Με τίτλο «Ποιος δολοφόνησε τον Κουτλού Ανταλί;», η Αβρούπα στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι ο Σεντάν Πεκέρ, ένας από τους επικεφαλής της τουρκικής μαφίας, που ζει στο Ντουμπάι, άρχισε να αποκαλύπτει μυστικά, όταν έγινε στόχος από ένα άλλο αρχηγό της τουρκικής μαφίας, τον Μεχμέτ Αγάρ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε βίντεο, που ανήρτησε χθες ο Πεκέρ ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύσει το όνομα του δολοφόνου του Τουρκοκυπρίου δημοσιογράφου Κουντλού Ανταλί στο επόμενό του βίντεο.

Ο αρχηγός του κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Όζερσαϊ είπε ότι η δολοφονία του δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί από άγνωστους δολοφόνους είναι μια μαύρη κηλίδα στα κατεχόμενα από άποψη ελευθερίας του Τύπου, της έκφρασης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε ανάρτησή του ο κ. Όζερσαϊ κάλεσε την «αστυνομία» και την «εισαγγελία» στα κατεχόμενα να ερευνήσουν τις τυχόν νέες πληροφορίες σχετικά με τη δολοφονία του Ανταλί και να προσπαθήσουν να κλείσουν το φάκελο, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για όσους νοιάζονται για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα να έχουν αποτέλεσμα σε μια τέτοια υπόθεση.

Ο Κουτλού Ανταλί δολοφονήθηκε στις 6 Ιουλίου 1996 έξω από το σπίτι του. Οι σφαίρες που τον σκότωσαν προήλθαν από πυροβόλο όπλο που χρησιμοποιούν οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις. Ο Ανταλί δολοφονήθηκε έξι μέρες μετά που έγινε γνωστό ότι επρόκειτο να καταθέσει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο της τέταρτης διακρατικής προσφυγής της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε απόφασή του, ανέφερε ότι οι τουρκικές αρχές δεν ερεύνησαν αποτελεσματικά τη δολοφονία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου και διέταξε την τουρκική κυβέρνηση να πληρώσει αποζημίωση 20.000 ευρώ στη σύζυγό του. Ως ύποπτες πίσω από τη δολοφονία του φέρονται οι οργανώσεις “Γκρίζοι Λύκοι”, και “Τουρκική Ταξιαρχία Εκδίκησης”.