Νέα ανακοίνωση της πρωτοβουλίας για τη σωτηρία της Κύπρου

Η πρωτοβουλία για την σωτηρία της Κυπριακής πατρίδας εξέδωσε νέα ανακοίνωση με την οποία ευχαριστεί τους χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι kypros_katoxiυπέγραψαν και στήριξαν την διακήρυξη της 12ης Απριλίου .
Δείτε την ανακοίνωση:
“Φίλες και φίλοι, συνοδοιπόροι στον αγώνα για τη σωτηρία της Κυπριακής πατρίδας.
Είναι πραγματικά συγκινητική η αθρόα συμμετοχή και υποστήριξη στη διακήρυξη την οποία κυκλοφορήσαμε στις 12 Απριλίου 2021, για τον αγώνα υπέρ μιας δίκαιης λύσης στο κυπριακό. Την διακήρυξη αυτή υπέγραψαν πέραν των 5 χιλιάδων συμπολιτών μας και αυτό μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε, κλιμακώνοντας τον αγώνα για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό, στα πλαίσια της αποκατάστασης του διεθνούς δικαίου στην πατρίδα μας.
Η άτυπη πενταμερής στη Γενεύη όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο απέτυχε όπως απέτυχαν παταγωδώς όλες οι προηγηθείσες διασκέψεις από τον Μπούρκεγκστοκ, το Μον Πελεράν, τη Γενεύη, το Κραν Μοντανά μέχρι και την τελευταία της Γενεύης. Και αυτό επειδή στηρίχθηκαν και στηρίζονται πάνω σε σαθρά θεμέλια.
Οι εμπνευστές τέτοιων διασκέψεων ίσως σε αυτό να στοχεύουν. Σε συνεχείς αποτυχίες μέχρι να υπάρξει κόπωση και το αδύναμο μέρος που είναι η Κύπρος να συρθεί στην αποδοχή μιας κακής λύσης με την κατάλυση του νόμιμου κράτους και στην εσαεί αιχμαλωσία στην Τουρκία.
Το γεγονός ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης, καθιστά τέτοιου είδους διασκέψεις σε πλήρη αποτυχία. Το γεγονός ότι στην πενταμερή της Γενεύης η Τουρκία έριξε την μάσκα επιβάλλοντας στους εγκάθετους της στα κατεχόμενα λύση δύο κρατών, είναι ενδεικτικό πως αυτή η απαίτηση θα εξακολουθήσει να επικρέμεται σε κάθε μελλοντική διάσκεψη. Είναι ματαιοπονία και αυτοχειρία για την Κυπριακή Δημοκρατία να σύρεται και να συναινεί σε συμμετοχή της σε μια νέα πενταμερή, καθότι:
Η Τουρκία βρίσκεται στην Κύπρο με χιλιάδες στρατό να στρατοπεδεύει στο βόρειο τμήμα του νησιού. Προκαλεί συνεχώς νέα τετελεσμένα επί εδάφους και θαλάσσης, παραβιάζοντας όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ενδεικτική η εξαγγελία για τον εποικισμό της Αμμοχώστου και η κάθοδος εκατοντάδων τούρκων επενδυτών στο περιβόητο πικ-νικ που οργάνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, με στόχο την συνέχιση του πλιάτσικου και του σφετερισμού χιλιάδων άλλων Ε/κ περιουσιών. Οι κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Η Βρετανία επίσης βρίσκεται στην Κύπρο με στρατιωτικές βάσεις, τις οποίες «κατοχύρωσε» με τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου το 1960. Οι στρατιωτικές βάσεις αντί να ξηλωθούν καθότι αποτελούν αποικιοκρατικό κατάλοιπο, συνεχώς αναβαθμίζονται και στρέφονται εναντίον γειτονικών χωρών ως μέρος των επεκτατικών επιδρομών του ΝΑΤΟ.
Έτσι λοιπόν η Κυπριακή Δημοκρατία ως ο νόμιμος εκπρόσωπος του αναγνωρισμένου κράτους διεθνώς, σε ΟΗΕ και Ε.Ε. πρέπει να αξιώσει εδώ και τώρα τη σύγκλιση Διεθνούς Διάσκεψης με την συμμετοχή των αντιπροσώπων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Είναι θέμα στοιχειώδους αυτοσεβασμού και επιβίωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η μη συμμετοχή σε παρόμοιες διασκέψεις του τύπου 5+1.
Είναι θέμα επιβίωσης του Κυπριακού λαού, να βρει τον τρόπο και τα υποκείμενα να ανακτήσει, τον έλεγχο του κράτους του αξιώνοντας δυναμικά.
Τον αμετάθετο στόχο για την απελευθέρωση της πατρίδας μας (Κυπριακής Δημοκρατίας) από τα τουρκικά στρατεύματα, επιστροφή όλων των εκτοπισμένων στις εστίες τους, την αποκατάσταση της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητας και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
* Η λύση θα πρέπει να προκύψει μέσα από τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να προϋποθέτει επανένωση του γεωγραφικού χώρου, ενοποίηση της κοινωνίας, της οικονομίας και των θεσμών άσκησης κρατικής εξουσίας. Η λύση θα πρέπει να επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να διακινούνται ελεύθερα σε όλη την Κύπρο, να εγκαθίστανται ελεύθερα, να έχουν δικαίωμα ιδιοκτησίας και εργασίας σε όποια περιοχή επιθυμούν να ζήσουν. Να ασκούν τις Δημοκρατικές Ελευθερίες του εκλέγειν και εκλέγεσθε στη βάση της Αρχής “ένας άνθρωπος, μία ψήφος” σε ένα ΕΝΙΑΙΟ εκλογικό κατάλογο.
* Η λύση που θα επιτευχθεί πρέπει να είναι δίκαιη και λειτουργική που να προϋποθέτει πολιτικό σύστημα το οποίο να λειτουργεί με τους κανόνες της Δημοκρατίας. * Το Κυπριακό έχει δύο πτυχές, την εσωτερική πτυχή και τη Διεθνή πτυχή.
α) Η εσωτερική πτυχή:
Αφορά αποκλειστικά και μόνο τους Κύπριους πολίτες και θα πρέπει να λυθεί σε ενδοκυπριακό διάλογο μεταξύ των εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων.
β) Η Διεθνής πτυχή:
– Αφορά την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων
– Κατάργηση των Βρετανικών Βάσεων
-Το Διεθνές δίκαιο και το Ευρωπαϊκό δίκαιο θα κατοχυρώνουν ΜΙΑ και ΑΔΙΑΙΡΕΤΗ κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια Διεθνή Οντότητα και να αποτελεί συνέχεια και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Διεθνής πτυχή θα πρέπει να συζητηθεί σε Διεθνή Διάσκεψη υπό την αιγίδα του Σ. Α. του Ο. Η. Ε. και να αποτελείται από:
-τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
-την Κυπριακή Δημοκρατία
-τους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων
-την Ευρωπαϊκή Ένωση
Για να επιτευχθεί ο στόχος της Σωτηρίας και απελευθέρωση της πατρίδας μας. Προτείνουμε και υποστηρίζουμε:
– Παλλαϊκή ενότητα και συ στράτευση
– Ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης για προστασία της ελεύθερης κυπριακής πατρίδας
– Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών διαδικασιών και μηχανισμών για να επιφέρουμε πραγματικό κόστος στην Τουρκία – Αμφισβήτηση της νομιμότητας των Βρετανικών Βάσεων
-Διαμόρφωση μιας πολυεπίπεδης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και ανάπτυξη στρατηγικών συμμαχιών με φιλικές χώρες που διαχρονικά υπήρξαν το στήριγμα μας
Υπενθυμίζουμε ότι με τις θέσεις μας αποκλείουμε :
-Τη διχοτόμηση
-Τα δύο κράτη
-Τη Συνομοσπονδία
-Τη Διζωνική Δικοινοτική δήθεν Ομοσπονδία
Σύντομα θα οργανώσουμε δημοσιογραφική διάσκεψη ανακοινώνοντας σειρά μέτρων με δυναμικές κινητοποιήσεις, τηρουμένων των αποστάσεων και μέτρων κατά της πανδημίας. Θα συνεχίσουμε την εκστρατεία για αγώνα σωτηρίας της Κυπριακής Πατρίδας.”
Εκ μέρους της πρωτοβουλίας
Δρ. Δώρος Χριστοδουλίδης