Ο Ύπατος Αρμοστή της Κύπρου στη Βρετανία απαντά σε άρθρο του Τζακ Στρo περί λύσης δύο κρατών

Άρθρο του Υπάτου Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο imagewΒασίλειο Ανδρέα Κακουρή με το οποίο επιχειρηματολογεί υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο και τονίζει την ανάγκη σεβασμού των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, φιλοξενεί η Daily Telegraph.

Το άρθρο του Υπάτου Αρμοστή έρχεται ως «απάντηση» σε άρθρο του Τζακ Στρo στην ίδια εφημερίδα λίγο πριν από την άτυπη πενταμερή στη Γενεύη, στο οποίο ο Βρετανός πρώην Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως χωρίς λύση δύο κρατών στο τραπέζι δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Κακουρής σημειώνει ότι θα ανέμενε από έναν πρώην Υπουργό Εξωτερικών όταν διατυπώνει προσωπικές απόψεις να τις στηρίζει «σε θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Επισημαίνει δε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας με υποχρέωση να υποστηρίζει τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα του οργανισμού, πέρα από την ιδιότητα της εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο.

Ο Κύπριος διπλωμάτης τονίζει επίσης ότι ο κ. Στρo παρέλειψε στο άρθρο του να αναφερθεί στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή της Κύπρου, στην παρουσία άνω των 35.000 Τούρκων στρατιωτών στο νησί και στον εκτοπισμό 200.000 πολιτών από τις εστίες τους.

«Αυτό είναι το στάτους κβο που ο κ. Στρo θέλει να νομιμοποιήσει μέσω της διχοτόμησης. Προτείνει στην ουσία η κυβέρνηση του Ην. Βασιλείου (…) να παραβιάσει ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ην. Εθνών – ψηφίσματα τα οποία καταδίκασαν και κήρυξαν την οντότητα στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου ως νομικά άκυρη, καλώντας όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν, διευκολύνουν ή με οποιοδήποτε τρόπο βοηθήσουν», σημειώνει ο κ. Κακουρής.

Τονίζει δε προς το βρετανικό αναγνωστικό κοινό ότι η μόνη χώρα που παραβιάζει αυτές τις ξεκάθαρες θέσεις της διεθνούς κοινότητας είναι η Τουρκία, οι θέσεις της οποίας υπέρ της διχοτόμησης μέσω δύο κρατών ταιριάζει με τη θέση του κ. Στρo.

Σχολιάζοντας την αναφορά Στρo περί μεταμέλειας που συνέβαλε στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ ως, ο κ. Κακουρής διερωτάται αν ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών αντικειμενικά υποστηρίζει την τιμωρία χωρών και των επιλογών των λαών τους για το μέλλον τους ως καλή εξωτερική πολιτική.

Τονίζει δε πως σήμερα όλοι οι Κύπριοι ανεξαρτήτως της κοινότητας στην οποία ανήκουν απολαμβάνουν ως άτομα τα δικαιώματα και τα οφέλη της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

Ο κ. Κακουρής καταλήγει σημειώνοντας ότι τα συμφέροντα του κυπριακού λαού βρίσκονται στην καρδιά της προσέγγισης του Προέδρου Αναστασιάδη καθ´ όλες τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, περιλαμβανομένων των άτυπων συνομιλιών στη Γενεύη.

«Η ξεκάθαρη και απερίφραστη δέσμευσή του σε μια λύση εντός των διεθνώς συμφωνηθέντων παραμέτρων μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, είναι ακλόνητη», γράφει ο Κύπριος Ύπατος Αρμοστής.

Κλείνει δε το άρθρο του σημειώνοντας ότι η λύση εντός αυτού του πλαισίου θα ήταν προς το βέλτιστο συμφέρον όχι μόνο του κυπριακού λαού και της ευρύτερη πως περιοχής, αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου.