Αμερικανοαραβικές αερομαχίες για τις επιδοτήσεις

Νέο γύρο στις αμερικανοαραβικές αεροπορικές αψιμαχίες με αφορμή τις κρατικές επιδοτήσεις εγκαινίασαν τρεις κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες. Οι American Airlines, United και Delta εξαπέλυσαν πυρά κατά των Etihad, Qatar Airways και Emirates, τις οποίες κατηγορούν ότι λαμβάνουν επιχορηγήσεις από τις κυβερνήσεις του Περσικού Κόλπου με τρόπο καταχρηστικό.JoomImage_Slider13

Οι τρεις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες παρουσίασαν τα αποτελέσματα έρευνας που διήρκεσε ενάμιση έτος, σύμφωνα με τα οποία οι τρεις αραβικές εταιρείες εισέπραξαν την τελευταία δεκαετία κρατικές επιδοτήσεις που φθάνουν συνολικά τα 42,3 δισ. δολάρια.

«Πρόκειται για την προκλητικότερη παραβίαση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού στα αεροπορικά χρονικά, καθώς αφορά επιδοτήσεις υψηλότερες από εκείνες που αλληλοκατηγορούνται ότι λαμβάνουν οι δύο μεγαλύτεροι αεροδιαστημικοί όμιλοι στον κόσμο, η Airbus και η Boeing», δήλωσε στη «Figaro» στέλεχος της αμερικανικής αεροπορικής βιομηχανίας που δεν κατονομάζεται.

Οι αμερικανικοί και εν γένει οι δυτικοί αερομεταφορείς έχουν βάλει εδώ και καιρό στο στόχαστρο τους ανταγωνιστές τους που εδρεύουν στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια αυξάνουν διαρκώς τα μερίδιά τους στην παγκόσμια αεροπορική αγορά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλο-ολλανδικής Air France-KLM Ζαν-Σιρίλ Σπινετά έχει απευθύνει επανειλημμένως κατηγορίες κατά των υπό κρατικό έλεγχο αερομεταφορέων των χωρών του Περσικού για καταχρηστική χρηματοδότηση.Σύμφωνα με την έρευνα που παρήγγειλαν οι AA, United και Delta, η εδρεύουσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Etihad κατέχει τα πρωτεία της κρατικής χρηματοδότησης, έχοντας λάβει 18 δισ. δολάρια την περίοδο 2004-2014. Πολύ κοντά βρίσκεται και η Qatar Airways, η οποία έχει λάβει την περίοδο αυτή επιδοτήσεις 17,5 δισ. δολ., ενώ η εδρεύουσα Emirates έχει λάβει «μόνο» 6,8 δισ. δολ.Οι επιδοτήσεις που έχουν λάβει και εξακολουθούν να λαμβάνουν οι εν λόγω εταιρείες γίνονται, κατά τους ερευνητές, με διάφορους τρόπους: με άτοκα δάνεια, με προπληρωμές των μετόχων ή με προμήθειες εξοπλισμού δίχως παραστατικά.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξαν οι αμερικανικές εταιρείες από τρίτα κράτη, όπως τη Σιγκαπούρη, την Ιρλανδία και τη Βρετανία, από τα 17,5 δισ. δολ. που έλαβε η Qatar Airways τα 6,8 δισ. δολ. αφορούν τόκους δανείων που έλαβε από την κυβέρνηση ή κρατικές τράπεζες του Κατάρ, τους οποίους ουδέποτε κατέβαλε.

«Παρά τα δισεκατομμύρια της κρατικής βοήθειας που έχει εισπράξει, η Qatar Airways ουδέποτε υπήρξε κερδοφόρα κατά τα 18 χρόνια της λειτουργίας της», υποστήριξε στη «Figaro» αμερικανός αεροπορικός μάνατζερ.

Ίσως δεν θα έπρεπε να εκπλήσσεται τόσο ο μάνατζερ, ούτε να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους οι αμερικανικές εταιρείες. Διότι ο ζωντανός θρύλος των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ έχει αποφανθεί ότι ο παγκόσμιος αεροπορικός κλάδος είναι από δημιουργίας του ζημιογόνος.

Αν συνυπολογίσει, δηλαδή, κάποιος τα κέρδη και τις ζημιές όλων των αεροπορικών εταιρειών που έχουν εκτελέσει ή εκτελούν ακόμη εμπορικές πτήσεις τα τελευταία 100 χρόνια, θα διαπιστώσει ότι το ισοζύγιο του κλάδου είναι αρνητικό.