Τουρκία:Επεισοδιακή η δίκη 108 μελών του HPD

Επεισοδιακά ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα, σε τουρκικό δικαστήριο η δίκη 108 demirtasμελών του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), περιλαμβανομένου και του πρώην ηγέτη του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, σχετικά με τις διαδηλώσεις που είχαν ξεσπάσει στη διάρκεια της επίθεσης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εναντίον της συριακής κουρδικής πόλης Κομπάνι το 2014.

Τριάντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις, τις οποίες προκάλεσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο τουρκικός στρατός απλώς παρακολουθούσε, ενώ οι ισλαμιστές μαχητές πολιορκούσαν το Κομπάνι, μια πόλη στα σύνορα με την Τουρκία.

Το HDP υποστηρίζει πως η υπόθεση αυτή είναι άλλο ένα βήμα των αρχών, προκειμένου να πλήξουν το κόμμα, έπειτα από την προσφυγή ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού τον περασμένο μήνα, με σκοπό να κλείσει το HDP λόγω φερόμενων διασυνδέσεων με Κούρδους μαχητές.

Αποχώρησαν συνήγοροι υπεράσπισης

Συνήγοροι υπεράσπισης αποχώρησαν για λίγο από την αίθουσα του δικαστηρίου, καταγγέλλοντας άδικη μεταχείριση συναδέλφων τους κατά την έναρξη της δίκης.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης είπαν πως δεν επιτράπηκε η είσοδος συναδέλφων τους στην αίθουσα του δικαστηρίου για «αυθαίρετους, παράνομους» λόγους, κατά την πρώτη ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση σε βάρος 108 κατηγορουμένων, περιλαμβανομένων αξιωματούχων και μελών του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).

«Βγήκαμε έξω μαζί με τους συναδέλφους μας, ώστε να μην γίνουμε συνεργοί σε αυτό το έγκλημα», δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης, Μεχμέτ Εμίν Ακτάρ, έξω από το δικαστήριο.

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις του δικαστή στη διάρκεια της διαδικασίας ταυτοποίησης χωρίς την παρουσία των δικηγόρων τους, λέγοντας πως παραβιάζεται το δικαίωμά τους στην υπεράσπιση. Κατηγορούμενοι που είχαν συνδεθεί μέσω βιντεοδιάσκεψης κάλυψαν τις κάμερές τους και χειροκρότησαν σε ένδειξη αλληλεγγύης, ανέφερε το HDP.

«Αν και καθόμαστε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, εκπροσωπούμε τη βούληση του λαού», είπε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην συμπρόεδρος του HDP και ένας από τους πιο εξέχοντες πολιτικούς της Τουρκίας.

Στη συνέχεια επετράπη η είσοδος σε όλους τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Οι 108 κατηγορούμενοι, περιλαμβανομένου του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αντιμετωπίζουν 37 κατηγορίες για ανθρωποκτονία και διατάραξη της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους. Αν καταδικαστούν, κινδυνεύουν να τους επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Είκοσι οκτώ από τους κατηγορουμένου βρίσκονται ήδη στη φυλακή.

Αρνείται τις κατηγορίες το HDP

«Θα ακυρώσουμε αυτή την υπόθεση συνωμοσίας, θα διευρύνουμε τη μάχη για τη δημοκρατία, θα χαλάσουμε τους υπολογισμούς της πολιτικής εξουσίας και οπωσδήποτε θα σώσουμε συνολικά αυτή τη χώρα από αυτή την αυταρχική επίθεση», δήλωσε ο συμπρόεδρος του HDP, Μιτχάτ Σαντζάρ, έξω από το δικαστήριο στο συγκρότημα φυλακών Σιντζάν της Άγκυρας.

Το HDP βρίσκεται τα τελευταία χρόνια υπό αυξανόμενη πίεση από το κόμμα του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και τους εταίρους του, τού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Μπαχτσελί.

Τα βήματα αυτά κορυφώθηκαν τον Μάρτιο, όταν ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός κατέθεσε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, με σκοπό να τεθεί εκτός νόμου και να κλείσει το HDP, λόγω φερόμενων διασυνδέσεων με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει εδώ και δεκαετίες ανταρτοπόλεμο εναντίον του τουρκικού κράτους.

Το κατηγορητήριο επιστράφηκε για διαδικαστικούς λόγους, αλλά μπορεί να κατατεθεί και πάλι.

Τον Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση του Ντεμιρτάς, λέγοντας πως η φυλάκισή του για περισσότερο από τέσσερα χρόνια καταδεικνύει τον περιορισμό του πλουραλισμού και του διαλόγου στην Τουρκία.

Το ΕΔΔΑ ανέφερε πως τα στοιχεία δεν στηρίζουν τις κατηγορίες για τρομοκρατία τις οποίες αντιμετωπίζει.