Παράτυπες μεταναστεύσεις στη Γερμανία με υπηρεσιακά τουρκικά διαβατήρια

 

imagewΠολιτικοί από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και ΜΜΕ που επικρίνουν την τουρκική κυβέρνηση ανακαλύπτουν ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις, στις οποίες τοπικές διοικήσεις παρείχαν σε Τούρκους πολίτες υπηρεσιακά διαβατήρια, με τα οποία είχαν την δυνατότητα να ταξιδέψουν στη Γερμανία χωρίς βίζα και στη συνέχεια παρέμεναν εκεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ως κάλυψη, προστίθεται, οργάνωναν ταξίδια αντιπροσωπειών που δεν κινούσαν υποψίες.

Η εφημερίδα σημειώνει στο δημοσίευμα, με τίτλο «Υπηρεσιακό διαβατήριο αντί για βίζα» και υπότιτλο «Νέο τούρκικο μοντέλο διακίνησης ανθρώπων», πως το λαθρεμπόριο ανθρώπων πέρναγε απαρατήρητο εδώ και χρόνια.

Αυτά τα ταξίδια αντιπροσωπειών έγιναν θέμα την περασμένη εβδομάδα, όταν μία δημοτική σύμβουλος του CHP στη μικρή πόλη Yesilyurt της Ανατολίας θέλησε να λάβει πληροφορίες για ένα έργο στον δήμο της και ρώτησε γιατί από τους 53 ανθρώπους που ταξίδεψαν στο Αννόβερο στις 15 Φεβρουαρίου για ένα εργαστήριο περιβαλλοντικών θεμάτων, μόνο 5 επέστρεψαν.

Όταν έγιναν γνωστές και άλλες υποθέσεις, το τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε έρευνα εις βάρος επαρχιακών διοικήσεων και Δήμων, οι περισσότεροι από τους οποίους διοικούνται από το κυβερνών AKP, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και από το CHP. Το CHP δήλωσε αμέσως ότι όλοι οι συμμετέχοντες σε ταξίδια αντιπροσωπειών του έχουν επιστρέψει στην Τουρκία. Στην επαρχία Malatya, στην οποία ανήκει ο Yesilyurt, ο Αναπληρωτής Κυβερνήτης και αρκετοί ανώτεροι αξιωματούχοι απηλλάγησαν από τα καθήκοντά τους.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί το αν το Υπουργείο στην Άγκυρα, στο οποίο υπάγονται άμεσα οι κυβερνήτες, γνώριζε για τις μηχανορραφίες. Γιατί μόνο το Υπουργείο δικαιούται να εκδίδει υπηρεσιακά διαβατήρια για δημοσίους υπαλλήλους που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για μικρά χρονικά διαστήματα. Αυτά τα διαβατήρια κατέστησαν μέρος ενός προσοδοφόρου επιχειρηματικού μοντέλου για διακινητές ανθρώπων, προστίθεται.

Στην περίπτωση του Yesilyurt, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 3 Σεπτεμβρίου 2020 με την συντριπτική πλειοψηφία του AKP να στείλει 53 ανθρώπους στο Ανόβερο, όπου θα συμμετείχαν σε δεκαήμερο περιβαλλοντικό σεμινάριο. Τα έξοδα θα καλύπτονταν από μία ΕΠΕ με έδρα στο Ανόβερο. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Ersin K. αρνήθηκε μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ την οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση. Ωστόσο, ο εισαγγελέας στο Ανόβερο έχει ήδη ασκήσει εναντίον του ποινική δίωξη για παραβίαση του νόμου περί παραμονής στην χώρα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, 46 από τα 53 προσκεκλημένα άτομα εισήλθαν στην Γερμανία. Λιγότεροι από 5 επέστρεψαν στην Τουρκία. Η μεγάλη πλειοψηφία διαλύθηκε λίγο μετά την άφιξη σε μικρές ομάδες εντός Γερμανίας. Σύμφωνα με την Εισαγγελία στο Ανόβερο, ο πραγματικός στόχος τους ήταν να υποβάλουν αίτηση ασύλου.

Ολοένα και περισσότερες μικρές τουρκικές πόλεις γίνεται γνωστό ότι διοργάνωναν τέτοια ταξίδια αντιπροσωπειών με προορισμό την Γερμανία. Καλύπτονταν από θέματα που δεν κινούσαν υποψίες, όπως το Περιβάλλον, ο Πολιτισμός και οι ανταλλαγές νέων. Συχνά στόχος αυτών των δράσεων ήταν να σταλούν άνθρωποι στο εξωτερικό που είχαν καταστεί βάρος για την Τουρκία.

Η τουρκόφωνη  ιστοσελίδα Arti Gercek παραθέτει δηλώσεις από συμμετέχοντες σε ταξίδι με λεωφορείο από το Bingöl στο Ανόβερο. Στις αρχές του έτους, τους δόθηκε ένα αρνητικό τεστ για κορωνοϊό και πλήρωσαν 6.000 ευρώ έκαστος για ένα υπηρεσιακό διαβατήριο που εκδόθηκε στο όνομά τους και δεν ήταν πλαστό. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από διάφορες επαρχίες. Μετά την άφιξή τους στη Γερμανία, επέστρεψαν τα υπηρεσιακά διαβατήρια στους διοργανωτές.  Φαίνεται ότι τέτοια ταξίδια πραγματοποιούνταν από το 2016. Οι ενδιαφερόμενοι καταγράφονταν ως μέλη ενώσεων.

Κατόπιν αιτήματος του CHP ζητήθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών Σοιλού να εξετασθεί το  πόσοι έχουν μεταφερθεί λαθραία στο εξωτερικό με αυτόν τον τρόπο, ενώ ζητήθηκε και η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.