Η ΕΕ στο τραπέζι του διαλόγου για Κυπριακό, είπαν στο Ερντογάν οι επικεφαλής ΕΕ

  Ο Ιούνιος θα είναι ο σταθμός που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της imagewΤουρκία και το αν και κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί η θετική ατζέντα με την ΕΕ, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας των συναντήσεων του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Άγκυρα.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι ο Ιούνιος είναι από μόνος του κοντινή και φιλόδοξη ημερομηνία και εξαρτάται πολύ στενά από την πρόοδο στο Κυπριακό και τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η συνάντηση ήταν ιδιαιτέρως μακρά και αναλυτική (δύο ώρες και 40 λεπτά στο διμερές και άλλη μια ώρα το γεύμα) και εξήγησε ότι και οι δύο Πρόεδροι κατέστησαν εξαιρετικά σαφές στον Ερντογάν ότι η ΕΕ πρέπει να είναι στο τραπέζι του διαλόγου για το Κυπριακό και πως αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα κράτη μέλη της. Ωστόσο όταν ρωτήθηκε από το ΚΥΠΕ, απέφυγε να μεταφέρει την απάντηση της τουρκικής πλευράς για το θέμα.

Όπως είπε, οι δυο πλευρές παρότι δεν συμφωνούν παντού, είχαν ένα ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο σε όλα και αυτό είναι το σημαντικό, καθώς όπως επεσήμανε πρέπει να μπορούν να μιλάνε για όλα.

Είπε ακόμα ότι η Πρόεδρος προσδίδει μεγάλη σημασία στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και την ανησυχία που προκαλεί η απόσυρση της Τουρκίας από αυτή.

Ενημέρωσε τον Τύπο πως η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν εξέτασε με τον Ερντογάν την ευκαιρία που υπάρχει για Ευρωπαϊκές επενδύσεις στη χώρα, αν φτάσουμε στη θετική ατζέντα, και ανέφερε ότι έγινε μεγάλη συζήτηση για την τελωνειακή ένωση, η οποία μαζί με το μεταναστευτικό είναι τα πλέον σημαντικά θέματα για την Τουρκία.

Όπως είπε, μακρά συζήτηση έγινε και για τουρισμό, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα εμβόλια και τις παραλλαγές του ιού, αλλά και την κλιματική αλλαγή

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, όπως είπε, η ΕΕ θα ετοιμάσει σχετική πρόταση, αλλά ακόμα χρειάζεται δουλειά. Αποτελεί στρατηγικό ζήτημα για την ΕΕ καθώς στη χώρα φιλοξενούνται 3,6 εκ. Σύροι και 400.00 Αφγανοί, μεταξύ αυτών 1,1 εκ. παιδιά, με τις 700.000 να φοιτούν στα σχολεία της Τουρκίας.

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι μετά από 10 χρόνια από την έναρξη της κρίσης στη Συρία πρέπει να προσαρμόσουμε τη βοήθεια που παρέχουμε, ανέφερε, κάνοντας λόγο για υποστήριξη και τοπικών υποδομών.

Υποδείξεις για Κύπρο και Ελλάδα

Μιλώντας στην συνέντευξη τύπου, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι “η ΕΕ δεν θα διστάσει ποτέ να υποδεικνύει τις αρνητικές εξελίξεις  και αυτό ισχύει και  για τις μονομερείς κινήσεις εναντίον των κρατών μελών όπως την Ελλάδα ή την Κύπρο”. “Είμαστε στην αρχή αυτού του δρόμου και οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν πόσο μπορούμε να προχωρήσουμε”, ανέφερε.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ακόμη ότι “η Τουρκία πρέπει να σέβεται τους διεθνείς κανόνες και πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τα οποία η χώρα έχει δεσμευτεί ως ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης”. “Ανησυχώ βαθιά για το γεγονός ότι η Τουρκία αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για την προστασία των γυναικών και την προστασία των παιδιών από τη βία και αυτό στέλνει σαφώς το λάθος μήνυμα αυτή τη στιγμή”, ανέφερε.

Η φον ντερ Λάιεν ανέφερε ακόμη ότι ήταν καλή η πρώτη συνάντηση ωστόσο δεν υπάρχει κανένας συμβιβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Ζήτησαν να επιστρέψει η Τουρκία στην Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης και επεσήμαναν ότι το βασικότερο σημείο συνεργασίας τους είναι το μεταναστευτικό.

“Η Συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ του 2016 παραμένει σε ισχύ και έχει φέρει θετικά αποτελέσματα, κυρίως όσον αφορά τους Σύριους πρόσφυγες στις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία. Αλλά ισχύει επίσης και για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου. Ως εκ τούτου, περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να τις υλοποιήσει, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης τακτικών αναχωρήσεων. Και περιλαμβάνει επίσης την επανέναρξη των επιχειρήσεων επιστροφής από τα ελληνικά νησιά προς στην Τουρκία χωρίς καμία καθυστέρηση. Αυτό για μας αποτελεί μια κρίσιμη δέσμευση και θα ήταν μια σημαντικότατη επίδειξη καλής θέλησης ότι αυτή η συνεργασία στο θέμα της μετανάστευσης πραγματικά λειτουργεί”, ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Συζήτησαν όπως είπε και το θέμα της αποφυλάκισης του επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα καθώς και του πρώην ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αναφέροντας ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι τον περασμένο μήνα κατά την Σύνοδο του Ευρωπαικού Συμβουλίου συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ανέφερε ότι τα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ παραμένουν σταθερά στην Ανατολική Μεσόγειο και καλωσόρισε τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα καθώς και την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία.

Για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ είπε ότι η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στη επανάληψη των διαπραγματεύσεων για επίλυση και “ως ενεργός παρατηρητής η ΕΕ στηρίζει πλήρως την διαδικασία των ΗΕ και προσβλέπουμε στην ανεπίσημη συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί σε μερικές βδομάδες”.

“Τους πρόσφατους μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας αποκλιμάκωσης και θετικών εξελίξεων οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν και να ενισχυθούν”, είπε ο Σαρλ Μισέλ και πρόσθεσε ότι “έχουμε πει στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να θέσει μια συγκεκριμένη και θετική ατζέντα στο τραπέζι βασισμένη σε τρία σκέλη: την οικονομική συνεργασία, την μετανάστευση και την κινητικότητα ανθρώπων”.

Ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με την Τουρκία. “Την ίδια στιγμή είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της ΕΕ και των χωρών μελών της και να προωθήσουμε τις αξίες μας. Τείνουμε χείρα φιλίας με την προοδευτική ατζέντα μας και εξαρτάται από την Τουρκία να αδράξει αυτή την ευκαιρία με σταθερό και βιώσιμο τρόπο”, ανέφερε.

Για το μεταναστευτικό ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι η εκτίμησή τους είναι πως  η Τουρκία φιλοξενεί 4 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες και πρέπει να συνεχιστεί η βοήθεια της ΕΕ. “Η Επιτροπή σύντομα θα ανακοινώσει πρόταση για τη χρηματοδότηση των προσφύγων στην Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο”, ανέφερε.

Ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι η προαγωγή των δικαιωμάτων των γυναικών και η απόσυρση της Τουρκίας από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες στην Ευρώπη.

Είπε ακόμη ότι οι διαφορές παραμένουν αλλά νέες ευκαιρίες για ειρήνη και σταθερότητα αναδύονται ειδικά στη Λιβύη. “Έχουμε ένα κρίσιμο μήνυμα επ’ αυτού. Όλοι οι ξένοι μαχητές και στρατεύματα πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφος της Λιβύης”, ανέφερε.