Απειλές και εντάσεις στη δίκη Ντ. Μιχαηλίδη

*Ο Σύρος έμπορος όπλων,  φέρεται να ήταν ο ιθύνων νους όσον αφορά την διακίνηση της προμήθειας προς τον Τσοχατζόπουλο από την αγορά των ρωσικών πυραύλων TOR-M1 στην Ελλάδα.

*Συνήγορος Μιχαηλίδη:«Ο Νίκος Ζηγρας παίζει τον ρόλο εθνικού κήνσορα που κατακεραυνώνει τους πάντες” 

 

Ένταση προκλήθηκε χθες στη δίκη Μιχαηλίδη στην Αθήνα με την παρουσία του μάρτυρα κατηγορίας Νίκου Ζήγρα, εναντίον του οποίου, μόλις κλήθηκε να καταθέσει, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων υπέβαλε ένσταση ισχυριζόμενη ότι δεν έχει δικαίωμα να καταθέσει ως μάρτυς διότι, εκτός άλλων, “είναι και πρόσωπο ανυπόληπτο».

Ντίνος ΜιχαηλίδηςΟι συνήγοροι των Ντίνου και Μιχάλη Μιχαηλίδη, Γιάννης Μαντζουράνης και Ηλίας Αναγνωστόπουλος αντίστοιχα, επικαλέστηκαν το άρθρο 211 του 4ου, περί μαρτύρων, κεφάλαιο του Κώδικά Ποινικής Δικονομίας, για να πουν ότι ο Νίκος Ζήγρας, πρώτος εξάδελφος του φυλακισμένου πρώην υπουργού Άμυνας της Ελλάδος Άκη Τσοχατζόπουλου, έχων κριθεί ένοχος για την δικαζόμενη πράξη νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, για την οποία κατηγορούνται και οι πελάτες τους, δεν μπορεί να καταθέσει ως μάρτυς διότι έχει καταδικαστεί για την ίδια κατηγορία στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, έστω και όχι αμετάκλητα, «και ως εκ τούτου δεν μπορεί και για πολλούς άλλους λόγους να θεωρηθεί αμερόληπτος».

Το εν λόγω άρθρο αναφέρει ότι «με ποινή ακυρότητας της διαδικασίας δεν εξετάζονται ως μάρτυρες στο ακροατήριο όσοι κηρύχτηκαν ένοχοι για την πράξη που εκδικάζεται, και εάν ακόμα δεν επιβλήθηκε ποινή».

Ο Νίκος Ζήγρας είναι ο 3ος και τελευταίος μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη Μιχαηλίδη.

Στην πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου, κατέθεσε εναντίον του πρώην στενού του συνεργάτη και συγγενή, και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 6 ετών με ανασταλτικό χαρακτήρα.

«Έτυχε δηλαδή ευμενούς μεταχείρισης διότι εκτιμήθηκε η ειλικρίνειά του στην κατάθεση, παρόλο που άλλοι συγκατηγορούμενοί του, με πολύ μικρότερα εγκλήματα από αυτόν, που όμως δεν κατέθεσαν εναντίον του Τσοχατζόπουλοου, δεν έτυχαν ανάλογης μεταχείρισης», είπε ο συνήγορος του Ντίνου Μιχαηλίδη, Γιάννης Μαντζουράνης.

Τόσο αυτός, όσο και ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, υποστήριξαν ότι ενώ ο Ζήγρας μπορεί να εξετασθεί ως μάρτυς κατηγορίας μόνο όσον αφορά τις επιταγές για τις οποίες έδωσε εντολή ο Φουάντ αλ Ζαγιάντ να μεταφερθούν στον λογαριασμό της εταιρείας Beeston που, σύμφωνα με κατηγορητήριο, είναι στο όνομα του Μιχάλη Μιχαηλίδη με πληρεξούσιο τον πατέρα του Ντίνο, δεν μπορεί να εξετασθεί και να καταθέσει σε σχέση με τις μεταφορές χρημάτων, πάλι με εντολή αλ Ζαγιάντ, σε λογαριασμούς του από τις εταιρείες Bluebell και P&A Investments, αφου για αυτές τις πράξεις έχει ήδη καταδικαστεί.

Ο Σύρος έμπορος όπλων, που είναι φυγόδικος και δικάζεται εν τη απουσία του στη δίκη της Αθήνας, φέρεται να ήταν ο ιθύνων νους όσον αφορά την διακίνηση της προμήθειας προς τον Τσοχατζόπουλο από την αγορά των ρωσικών πυραύλων TOR-M1 στην Ελλάδα.

Πέραν αυτού, οι συνήγοροι των Ντίνου και Μιχάλη Μιχαηλίδη στάθηκαν και στον χαρακτήρα του συγκεκριμένου μάρτυρα, περιγράφοντάς τον ως εμπαθή, ανάξιο να καταθέσει αμερόληπτα και προκατειλημμένο.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει άλλος άνθρωπος που να είναι τόσο πολύ βουτηγμένος μέσα στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που να μην πλούτισε τόσο πολύ από αυτά, και που να τον έχει χαϊδέψει τόσο πολύ ή ελληνική δικαιοσύνη».

Πρόσθεσε ακόμα ότι ο Νίκος Ζηγρας «παίζει τον ρόλο εθνικού κήνσορα που κατακεραυνώνει τους πάντες” σε βιβλίο του που πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε, “ευχαριστώντας ακόμα και δικαστές της υπόθεσης”, και ευχήθηκε «να μην αφιερώσει κύριοι δικαστές ευχαριστίες και στο επόμενο βιβλίο του και στο δικό σας δικαστήριο».

Τέλος, τον χαρακτήρισε «ψευδομάρτυρα» και «ανυπόληπτο πρόσωπο», και θύμισε ότι οι Ντίνος και Μιχάλης Μιχαηλίδης έχουν καταθέσει αγωγή εναντίον του για τις ψευδείς, όπως τις χαρακτηρίζουν, κατηγορίες εναντίον τους.

Ο Χρήστος Στάθης, και αυτός συνήγορος υπεράσπισης του Μιχάλη Μιχαηλίδη, είπε απευθυνόμενος προς το δικαστήριο πως «εάν καταθέσει ενώπιόν σας ο Νίκος Ζήγρας, θα είναι σαν να αντλούμε νερό από μολυσμένη πηγή».

Όση ώρα λέγονταν αυτά από τους συνηγόρους υπεράσπισης, ο μεν μάρτυς κατηγορίας αντιδρούσε ποικιλοτρόπως, πότε χαμογελώντας ειρωνικά και πότε απορρίπτοντας με μορφασμούς και ψιθυριστά σχόλια τα λεγόμενά τους.

«Φοβάστε μην καταθέσω;», ρώτησε τον συνήγορο υπεράσπισης Χρήστο Στάθη, και στρεφόμενος προς τον δικηγόρο του κ. Γκαρίπη εκφράστηκε απρεπώς για τους κατηγορούμενους, λέγοντας τι θα τους κάνει όταν έρθει η ώρα να καταθέσει.

Με την κήρυξη του πέρατος της σημερινής διαδικασίας, προκλήθηκε επεισόδιο μεταξύ του συνηγόρου του Νίκου Ζήγρα και της πλευράς Μιχαηλίδη, που έληξε με την παρέμβαση των πιο ψύχραιμων.

Το κλίμα που επικράτησε όμως σήμερα στο δικαστήριο είναι ενδεικτικό της έντασης που αναμένεται να κυριαρχήσει σε αυτό όσο θα διαρκεί η κατάθεση του συγκεκριμένου μάρτυρα, εφ’ όσον απορριφθεί από την έδρα η ένσταση της υπεράσπισης για αποκλεισμό του.

Από την πρώτη μέρα που εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ο Ζήγρας είχε απειλήσει τους Κύπριους κατηγορούμενους ότι «εδώ θα αποκαλυφθούν όλα».

Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε αποφασίσει για τις ενστάσεις κατά της κατάθεσης του Ζήγρα στην επόμενη συνεδρίαση που ορίστηκε για τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου.

Σε αυτήν αναμένεται να ολοκληρωθεί και η εξέταση του 2ου μάρτυρα, οικονομικού επιστήμονα Παναγιώτη Βλάχου, που διεκόπη στην προηγούμενη συνεδρίαση, και δεν συνεχίστηκε σήμερα λόγω παρουσίας του δικηγόρου του αλ Ζαγιάντ, Θέμη Σοφού, που τον εξέτασε ως τότε, σε άλλη δίκη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο, στο ίδιο δικαστήριο, στο 5μελές Εφετείου Αθηνών, θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Δίκη, που θα τρέχει παράλληλα και με αυτήν του πρώην Υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνου Μιχαηλίδη, του υιού του Μιχάλη, επιχειρηματία, του ζεύγους Αναστασίου και Μαρίας Σοφού και του Σύρου Φουλαντ αλ Ζαγιάντ.

Στη δίκη Τσοχατζόπουλου για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδος επί υπουργίας του, υπάρχουν 17 κατηγορούμενοι οι οποίοι θα εκπροσωπηθούν από 35 και πλέον δικηγόρους.