Η Μόσχα αποφεύγει την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ

Η Μόσχα δεν θα προχωρήσει σε δράσεις που θα επιβαρύνουν τις blantimir-poutinαμερικανο-ρωσικές σχέσεις μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν, διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.Σχολιάζοντας  με τη σειρά της τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν ο οποίος αποκάλεσε τον Ρώσο πεόεδρο δολοφόνο και για για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, διαμήνυσε πως η Μόσχα δεν στοχεύει στην επιδείνωση των διμερών σχέσεων.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η Ρωσίδα αξιωματούχος επεσήμανε: «Μόλις είπατε και εσείς για το απαράδεκτο των δηλώσεων που έγιναν. Δηλαδή, όταν κάποιος κάνει απαράδεκτες δηλώσεις, εμείς επιδεινώνουμε τις ήδη τεταμένες διμερείς σχέσεις;» αναρωτήθηκε.

«Δεν υπάρχει απολύτως κανένα νόημα να ακολουθήσουμε αυτήν τη λογική, ή να έρθουμε με κάποιο είδος ίντριγκας. Αυτό σίγουρα δεν είναι μια ρωσική στρατηγική ή τακτική», υπογράμμισε η Μαρία Ζαχάροβα.

«Το να ρίξουμε πολλή δουλειά για την αναθεώρηση της κατάστασης των διμερών σχέσεων, είναι ένα άλλο ζήτημα. Αυτό πρέπει να κάνουμε τώρα» εξήγησε.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Πούτιν θα «πληρώσει το τίμημα» για τη δήθεν παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ ενώ όταν ερωτήθηκε για το αν θεωρεί τον Ρώσο πρόεδρο «δολοφόνο» απάντησε καταφατικά.

Το πρώτο σχόλιο του Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο Τζο Μπάιντεν του ευχήθηκε να είναι καλά.

«Του εύχομαι να είναι καλά» είπε ο Πούτιν, μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Μπάιντεν σχετικά με τα αποτελέσματα έκθεσης των αμερικανικών Υπηρεσιών Ασφαλείας περί προσπάθειας ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές του 2020.

 

Η απάντηση Κρεμλίνου

Η Ρωσία μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντά της και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ζήσουν με αυτό, τόνισε ο Πούτιν, στο πρώτο σχόλιό του επί της τοποθέτησης του Αμερικανού ομολόγου του.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ηγεσία τους γενικά, θέλουν συγκεκριμένες σχέσεις με εμάς, αλλά μόνο σε τομείς δικού τους συμφέροντος και μόνο με τους δικούς τους όρους. Παρότι πιστεύουν ότι είμαστε ίδιοι, είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι. Έχουμε διαφορετικούς γενετικούς, πολιτιστικούς και ηθικούς κώδικες» είπε και συμπλήρωσε:

«Μπορούμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας. Θα συνεργαστούμε σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος και υπό τον όρο πως τους θεωρούμε επωφελείς. Θα πρέπει να ζήσουμε με αυτό, παρά τις προσπάθειες να εμποδίσουν την προσπάθειά μας. Παρά τις κυρώσεις και τις προσβολές, θα πρέπει να ζήσουν με αυτό».

Σημειώνεται πως το Κρεμλίνο έχει κρίνει «αβάσιμες» τις πληροφορίες περί προσπάθειας της Ρωσίας να αναμειχθεί στις προεδρικές εκλογές, με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να τονίζει πως πρόκειται για προσπάθεια να ανοίξει πάλι η συζήτηση για επιβολή κυρώσεων.

«Δεν συμφωνούμε με τα αποτελέσματα αυτή της έκθεσης σχετικά με τη χώρα μας. Η Ρωσία δεν επενέβη στις προηγούμενες εκλογές και δεν επενέβη στις εκλογές του 2020, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την καμπάνια κατά οποιουδήποτε υποψηφίου. Άρα, βλέπουμε αυτή την έκθεση ως λανθασμένη. Είναι απολύτως αβάσιμοι (σ.σ. οι ισχυρισμοί) και αναπόδεικτοι» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου.

Υποθέτουμε ότι ο Μπάιντεν δεν θέλει βελτίωση των σχέσεων Ρωσίας – ΗΠΑ

Νωρίτερα σήμερα ο Πεσκόφ είχε σχολιάσει τις δηλώσεις Μπάιντεν, συμπεραίνοντας πως ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν επιθυμεί να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

«Δεν θέλω να κάνω κάποιο εκτενές σχόλιο για αυτό. Θα πω μόνο ότι αυτές οι δηλώσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ είναι πολύ κακές. Ξεκάθαρα, δεν θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη χώρα μας, αυτό υποθέτουμε» είπε ο ίδιος, στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου.