Ένας θάνατος και πέντε περιστατικά θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca

Ένας Βρετανός έχει πεθάνει και άλλοι τέσσερις άνδρες πάσχουν από imagewεπικίνδυνης μορφής θρόμβωσης, έχοντας κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA).

Οι πέντε άνδρες ηλικίας από 19 έως 59 ετών υπέστησαν θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST) ενώ είχαν και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, χωρίς ωστόσο η MHRA να έχει στοιχεία ότι υπάρχει σύνδεση με το εμβόλιο.

Η ρυθμιστική αρχή, που ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο, τονίζοντας ότι η πιθανότητα εκδήλωσης θρόμβωσης μετά από τον εμβολιασμό είναι μόλις μία στο εκατομμύριο.

Ο επικεφαλής του τμήματος ασφαλείας εμβολίων της MHRA Δρ Φίλιπ Μπράιαν είπε ότι τα περιστατικά είναι παρόμοια με κάποια από αυτά που έχουν αναφερθεί στην ηπειρωτική Ευρώπη και έχουν οδηγήσει πολλές χώρες στην αναστολή χορήγησης του σκευάσματος.

«Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι κατά πόσο αυτά τα περιστατικά έχουν προκληθεί από τα εμβόλια. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό, διότι αυτές οι ασθένειες συμβαίνουν φυσικά, έστω πολύ σπάνια. Η νόσος Covid συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα. Αμφότερα τα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά. Και δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση αιτιατού με αυτό που είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο ιατρικό συμβάν», πρόσθεσε ο Δρ Μπράιαν.

Η MHRA κάλεσε τους εμβολιασθέντες που έχουν πονοκέφαλο επί τέσσερις ημέρες μετά από την ένεση να επικοινωνούν με γιατρό, όπως επίσης αν εμφανίσουν μώλωπα σε άλλο σημείο από εκεί που έγινε η ένεση.

Σε κώμα 27χρονος στη Γεωργία

Εξάλλου συναγερμός έχει σημάνει στη Γεωργία, καθώς ένας 27χρονος υγειονομικός υπάλληλος έπεσε σε κώμα, λίγο μετά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με το μέσο Rustavi 2 που επικαλείται μαρτυρίες γιατρών, η κατάσταση της υγείας του εργαζόμενου νοτιοδυτικά της πόλης Αχαλτσίχ είναι σοβαρή.

Μάλιστα, επικράτησε πανικός στους συγγενείς του νεαρού, που έσπασαν το τζάμι του παραθύρου στο κέντρο υγείας μετά το περιστατικό, ενώ και η αστυνομία έχει σπεύσει  στο σημείο.

Η Γεωργία άρχισε να εμβολιάζει τους πρώτους της γιατρούς κατά της COVID-19 νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, αφότου έλαβε τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από περιστατικά θρόμβωσης που καταγράφηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου, αρκετές χώρες ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Πάντως, ο ΠΟΥ απεύθυνε εκ νέου έκκληση του προς όλες τις χώρες να συνεχίσουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μετά την αναστάτωση που έχει προκληθεί γύρω από το συγκεκριμένο εμβόλιο.

«Μέχρι στιγμής, τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερισχύουν σε μεγάλο βαθμό των κινδύνων και η χρήση του πρέπει να συνεχιστεί, για να σωθούν ζωές» επεσήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου.

«Στις εκστρατείες εμβολιασμών, είναι ρουτίνα το να επισημαίνονται πιθανές παρενέργειες. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα περιστατικά συνδέονται με τον εμβολιασμό» είπε ο ίδιος, καλώντας σε συνέχιση των εμβολιασμών.