ΥΠΟΙΚ: Χάθηκε η λίστα Λαγκάρντ….

Απαισιόδοξος παρουσιάζεται ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αναφορικά με την απόκτηση της λίστας Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι θα επαναληφθεί η διαδικασία μέσω της διπλωματικής οδού για απόκτηση της περιβόητης λίστας.ÍÅÏÓ ÕÐ.ÏÉÊÏÍÏÌÉÊÙÍ - ×ÁÑÇÓ ÃÅÙÑÃÉÁÄÇÓ

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, στο πλαίσιο της συζήτησης των παρατηρήσεων της ετήσιας έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το ΥΠΟΙΚ, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν μέσω της διπλωματικής οδού για απόκτηση της λίστας.

Ειδικότερα, όπως είπε, ύστερα από συνεννόηση μεταξύ του ΥΠΟΙΚ με το ΥΠΕΞ, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Παρίσι είχε το Φεβρουάριο του 2013 συνάντηση με αρμόδιους του γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών και έθεσε επίσημα αίτημα για παραλαβή του καταλόγου που τυχόν περιελάμβανε ονόματα Κυπρίων πολιτών, όπου του έγινε υπόδειξη όπως ζητηθεί γραπτώς με επιστολή προς σε συγκεκριμένους αξιωματούχους του γαλλικού ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η επιστολή απεστάλη το Μάρτιο του 2013 προς το γαλλικό ΥΠΟΙΚ, για να προσθέσει ωστόσο πως «έκτοτε έγιναν υπενθυμίσεις, παρόλα αυτά δεν υπήρξε ποτέ ανταπόκριση από πλευράς των γαλλικών Αρχών».

«Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος, έγινε προσπάθεια μέσω της διπλωματικής οδού και δεν απέδωσε, δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι μέσω της επανάληψης μιας διαδικασίας θα εξασφαλίσουμε κάτι», είπε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι έχουν εξαντληθεί οι διαδικασίες για την απόκτηση της λίστας.

«Είμαστε έτοιμοι να το επιχειρήσουμε ξανά», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν είναι αισιόδοξος για την έκβαση του εγχειρήματος.

Κοινή εποπτεία ασφαλιστικών εταιρειών και ταμείων προνοίας

Αναφερόμενος στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την ελπίδα πως μέσα στο 2015 θα υλοποιηθεί μια σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, μεταρρύθμιση στον τομέα της εποπτείας ασφαλιστικών εταιρειών και των ταμείων προνοίας.

«Η πολτική κατεύθυνση αφορά ενοποίηση του ταμείου ελέγχου και εποπτείας, με προοπτική μεσοπρόθεσμα να αυτονομηθεί πλήρως και να είναι μια ανεξάρτητη εποπτική αρχή», είπε προσθέτοντας ότι εφόσον δημιουργηθεί θα είναι η τρίτη ανεξάρτητη εποπτική Αρχή, μετά την Κεντρική Τράπεζα και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

€306 εκατ. εισπρακτέες οφειλές στο Τμήμα Φορολογίας

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις συνολικές φορολογικές προς το κράτος, οι οποίες με βάση την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή ανέρχονται στα €1.966 εκατομμύρια, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι από το ποσό αυτό περιλαμβάνει τα ποσά που είναι υπό ένσταση, που εκκρεμούν στο δικαστήριο ή περιπτώσεις εταιρειών που έχουν εισέλθει σε διαδικασία εκκαθάρισης ή περιπτώσεις όπου οι φορολογούμενοι έχουν αποβιώσει.

«Πρέπει αν αφαιρεθούν πάρα πολλά από το ποσό για να καταλήξεις στο πραγματικό ποσό για το οποίο υπάρχουν καθυστερήσεις», είπε.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, τα καθαρά ποσά τα οποία είναι εισπρακτέα είναι €306 εκατ., εκ των οποίων τα €266 εκατ. από το πρώην ΤΕΠ και τα €40 εκατ. από την Υπηρεσία ΦΠΑ.

Ο κ. Γεωργιάδης στάθηκε στην ενοποίηση του ΤΕΠ με την Υπηρεσία ΦΠΑ σε ένα ενιαίο τμήμα, το Τμήμα Φορολογίας, αλλά και στη δημιουργία Μονάδας Μεγάλων Φορολογουμένων στο οποίο εντάθηκαν 266 επιχειρήσεις.

«Η λειτουργία μιας μονάδας μεγάλων φορολογουμένων θα επιτρέψει τον καλύτερο έλεγχο αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση αυτών των φορολογουμένων εταιρειών, που ουσιαστικά πληρώνουν το κράτος», είπε, εξηγώντας πως οι επιχειρήσεις αυτές πληρώνουν το 40% των φόρων κάθε χρόνο.

Τον ερχόμενο μήνα η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών για φορολογικές οφειλές

Χαρακτήρισε σημαντική την ενίσχυση των εργαλείων που δόθηκαν στον Τμήμα Φορολογίας για είσπραξη των φόρων, όπως την εξουσία δέσμευσης και κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων σε σχέση με φορολογικές υποχρεώσεις και της επιβολής εμπράγματου βάρους στην ακίνητη ιδιοκτησία χωρίς δικαστικό διάταγμα.

«Η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών θα τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικά τον επόμενο μήνα», είπε, προσθέτοντας πως η επιβολή εμπράγματου βάρους χωρίς δικαστική διαδικασία ήδη υλοποιείται.

«Με αυτές τις κινήσεις, με διαρθρωτικές αλλαγές, θα μπορέσουμε πολύ καλύτερα να ανταποκριθούμε σε αυτό το πολύ σημαντικό ρόλο που διασφαλίζει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό τα έσοδα του κράτους», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως από τα 5,5 δις, που ανέρχονται τα κρατικά έσοδα, τα €3,5 δις προέρχονται από το Τμήμα Φορολογίας και τα 0,6 δις από το Τμήμα Τελωνείων.

Λάθος για οφειλές ομίλου Σιακόλα

Εξάλλου, ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι έγινε λάθος εκ μέρους του ΥΠΟΙΚ για την περίπτωση του ομίλου Νίκου Σιακόλα. Εξήγησε ότι έχει δίκαιο η εταιρεία ότι η οφειλή δεν ήταν τόση όση αναγραφόταν στο έγγραφο με τους 50 μεγαλύτερους οφειλέτες στο φόρο, που είχε κατατεθεί στη Βουλή, όχι υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει οφειλή, αλλά υπό την έννοια ότι έχει καταχωρηθεί ένσταση από την εταιρεία.

Αντιπαράθεση για το κούρεμα

Στη συνεδρία προκλήθηκε αντιπαράθεση όταν ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας στο ερώτημα ποιος έδωσε εντολή για το κούρεμα καταθέσεων, που έθεσε σε ομιλία του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η σχετική νομοθεσία είχε ετοιμαστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η νομοθεσία περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων, ετοιμάστηκε ως προσχέδιο από το ΥΠΟΙΚ και την ΚΤΚ στο τέλος του 2012, προσθέτοντας πως στις 11 Ιανουαρίου του 2013 με ενυπόγραφη επιστολή ο τότε ΥΠΟΙΚ Βάσος Σιαρλή διαβίβασε τη σχετική νομοθεσία στην ΕΚΤ για γνωμάτευση, η οποία δόθηκε στις κυπριακές αρχές την 1η Φεβρουαρίου 2013.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση των Βουλευτών των ΑΚΕΛ, με τον Άριστο Δαμιανού να σημειώνει ότι πρόκειται για μετατόπιση της συζήτησης, καθώς στη συνεδρία δεν ήταν προς εξέταση το ποιος έδωσε την εντολή για το κούρεμα καταθέσεων. Από την πλευρά του ο Πάμπος Παπαγεωργίου είπε πως «είναι πολιτική δειλία, έκανες το κούρεμα, να το υπερασπιστείς, όχι να το ρίχνεις σε άλλους».

Ο κ. Δαμιανού παρουσίασε στη συνέχεια σωρεία τοποθετήσεων τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόσο πριν αλλά και μετά την εκλογή του ότι ο ίδιος δεν θα αποδεχθεί μνημόνιο που να περιλαμβάνει κούρεμα καταθέσεων, αλλά και δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων κατά του κουρέματος, ενώ ζήτησε την τοποθέτηση του ΥΠΟΙΚ επί του κουρέματος.

Απαντώντας ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «αναπόφευκτο» το κούρεμα καταθέσεων, ενώ σημείωσε πως διαφορετικές ίσως να ήταν και οι δημόσιες τοποθετήσεις αν γνωρίζαμε πως ήδη κάποιος ετοίμασε νομοθεσία και κρατούσε μια τράπεζα στον αναπνευστήρα.

«Ήταν όλα έτοιμα. Ίσως διαφορετικές να ήταν οι δηλώσεις εάν ξέραμε αυτό που μάθαμε εκ των υστέρων ότι κάποιοι κρατούσαν την τράπεζα στον αναπνευστήρα», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως πρέπει να γίνει εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός γιατί υπάρχει μεγάλη αταξία σε σχέση με τους μισθούς των αξιωματούχων. Πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο δεν είναι ορθή η εικόνα η Βουλευτές να έχουν μισθούς και ωφελήματα.

Θέλουμε να το εξορθολογίσουμε και θα παρουσιάσουμε σύντομα πρόταση για να ρυθμίσουμε το ζήτημα, κατέληξε.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου στάθηκε στη δέσμευση του Υπουργού ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν μέσω της νενομισμένης οδού για απόκτηση της λίστας Λαγκάρντ.

Στάθηκε επίσης στην ενοποίηση του ΤΕΠ με την Υπηρεσία ΦΠΑ το 2013, αλλά και στη δημιουργία μονάδας μεγάλων φορολογουμένων, στους οποίους αποδίδεται το 40% των φορολογικών εσόδων του κράτους.

«Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στο να γίνεται ένας περαιτέρω αυστηρότερος έλεγχος ούτως ώστε οι εισπράξεις από την συγκεκριμένη ομάδα των μεγάλων φορολογουμένων να αγγίξει το 50%», είπε, προσθέτοντας πως υπάρχουν εργαλεία για δέσμευση και κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων που δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.

«Είναι μία διαρθρωτική αλλαγή για την καλύτερη δομημένη λειτουργία του κράτους όσον αφορά την εισπρακτική του ικανότητα ούτως ώστε να διασφαλιστεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το λαβείν του κράτους», κατέληξε.

Επικρίσεις κατά του Υπουργού Οικονομικών διατύπωσε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι η λίστα αυτή αναζητείτο από το Νοέμβριο του 2012.

«Όσες χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον και έχουν ζητήσει τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ τα έχουν πάρει και μάλιστα έχουν εισπράξει πολλά δισεκατομμύρια», είπε σημειώνοντας ενδεικτικά ότι η Βρετανία έχει πάρει €12 δις, η Ισπανία €2 δις, η Γαλλία €1 δις., μόνο από τους χίλιους μεγαλύτερους καταθέτες.

«Και εδώ εγείρονται ερωτήματα: Γιατί η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που δεν έχει καταφέρει να πάρει τη λίστα Λανγκάρτ», είπε και υπενθύμισε ότι η ίδια είχε αλληλογραφία με το ΥΠΟΙΚ μέχρι τις αρχές Μαρτίου του 2013 για το θέμα.

Τέλος, χαρακτήρισε «πολιτική δειλία» τις αναφορές του κ. Γεωργιάδη για το κούρεμα και το συνέδεσε με τις προσπάθειες της Κυβέρνησης Τσίπρα για αλλαγής στη δανειακή σύμβαση της χώρας.

«Νομίζω αυτό που εξηγεί την ξαφνική αλλαγή στους ισχυρισμούς τους είναι τα πρόσφατα γεγονότα με την Ελλάδα, γιατί αν η Ελλάδα κερδίσει έστω και μέρος των αιτημάτων της, καθίσταται σαφές πλέον σε όλους ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αποφύγει το κούρεμα και την καταστροφή του χρηματοοικονομικού συστήματος», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου είπε πως οι Βουλευτές κάλεσαν τον Υπουργό να ζητήσει εκ νέου τη λίστα και να δοθούν στον Έφορο Φορολογίας τα ονόματα των Κυπρίων που ενδεχομένως να υπάρχουν στη λίστα για φορολογικό έλεγχο.

Για το θέμα των καθυστερημένων φόρων, ο κ. Γεωργίου είπε πως η κατάσταση αυτή συνεχίζεται, προσθέτοντας ζητήσαμε να κυνηγήσουν αυτούς που χρωστούν, τουλάχιστον πάρα πολλά χρήματα και να κατάσχουν την περιουσία αυτών που δεν πληρώνουν τις οφειλές τους

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης είπε πως είναι άξιον απορίας γιατί η παρούσα Κυβέρνηση «δεν συνέχισε εντατικά και αναβαθμίζοντας την προσπάθεια αναζήτηση της λίστας».

«Γιατί δεν τη ζήτησε ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών από τον ομόλογό του. Ακόμα και σήμερα απέφυγε να τοποθετηθεί ευθαρσώς όπως έκαναν και άλλοι ομόλογοί του», πρόσθεσε.

Τέλος χαρακτήρισε τη συζήτηση περί κουρέματος ως «παλιά ξινά σταφύλια, τα οποία δυστυχώς επηρεάζουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των Κυπρίων πολιτών».