Επ. Ελέγχου: Αντεγκλήσεις για «λεηλασίες» και «αμπελοχώραφα», στον Συνργατισμό

Με αντεγκλήσεις για «λεηλασία» του Συνεργατισμού κατά την προ του 2013 imagewεποχή και μετατροπή του σε «αμπελοχώραφο» του τέως Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη μετά την κρατικοποίησή του, σημαδεύτηκε η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, με θέμα τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τη διάδοχη οντότητα της πρώην ΣΚΤ, ΚΕΔΙΠΕΣ, και τη συμφωνία που συνομολόγησε η ΣΚΤ με την Αλταμίρα για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων του Συνεργατισμού.

Η συνεδρία, που έγινε στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, σημαδεύτηκε από την αποχώρηση των βουλευτών του ΔΗΣΥ με τον εκ των Αντιπροέδρων του κόμματος, Γιώργο Γεωργίου να διερωτάται πώς βουλευτές μπορούν να εξετάζουν τα θέματα αυτά, ενώ ενδεχομένως οι ίδιοι να εμπλέκονται σε χαριστικές αναδιαρθρώσεις, ευνοϊκά επιτόκια ή και διαγραφές, ενώ έθεσε θέμα για το πώς μπορεί ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος να εγγράφει θέμα της συνομολόγησης της συμφωνίας με την Αλταμίρα, ενώ το δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος και ΣΙΑ, που συνεργαζόταν με την ΣΚΤ, είχε γνωματεύσει πως η ανάθεση στην Αλταμίρα από την ΣΚΤ ήταν νόμιμη και συνήθης πρακτική.

Στη συνεδρία ο Γεώργιος Αρέστη, πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής που είχε διοριστεί για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, επανέλαβε σημεία του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής και ιδιαίτερα τις ανησυχίες και επιφυλάξεις τότε μελών της Επιτροπείας της ΣΚΤ για την ανάθεση που έγινε στη Αλταμίρα σχετικά με τη διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) ύψους €7,6 δισεκατομμυρίων. Μιλώντας ως πολίτης, υπενθύμισε ακόμη ότι σε προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής είχε μεταφέρει την ανησυχία του για την διαχείριση που γίνεται από την Αλταμίρα, λόγω μηνυμάτων που παίρνει από δανειολήπτες.

Εξάλλου, ο πρώτος Ανώτερος Ελεγκτής Άκης Κίκας αναφέρθηκε στις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και υπενθύμισε ότι δικαιολογείται η έναρξη ποινικών ανακρίσεων σε σχέση με τις συνθήκες υπό τις οποίες συνομολογήθηκε η συνεργασία της ΣΚΤ και μετέπειτα ΚΕΔΙΠΕΣ με την Αλταμίρα.

ΥΠΟΙΚ: Εννέα υποθέσεις στην Αστυνομία για ποινική διερεύνηση

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Πετρίδης ανέφερε για να καταλήξει ο Συνεργατισμός με ΜΕΔ ύψους €7,6 δισ το πρόβλημα είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. «Το θέμα δεν δημιουργήθηκε το 2014 ή το 2015, αλλά νωρίτερα και υπήρχε ένα θέμα που έπρεπε να τύχει διαχείρισης από την Κυβέρνηση», είπε.

«Διότι χρησιμοποιήθηκε η λέξη λεηλασία, αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένας θεσμός, ο οποίος είχε μετατραπεί σε ένα πολιτικό κομματικό και τοπικό αμπελοχώραφο εδώ και δεκαετίες. Αυτό γινόταν για να βρεθούμε με €7,6 δισ. ΜΕΔ το 2014, που είναι λεφτά των καταθετών», είπε.

Αναφορικά με το θέμα της συμφωνίας με την Αλταμίρα και τις διαδικασίες διαχείρισης των ΜΕΧ της πρώην ΣΚΤ, ο κ. Πετρίδης είπε πως το θέμα εξετάζεται με βάση και το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής από τις ανακριτικές αρχές και τη Νομική Υπηρεσία σε σχέση με τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων, προσθέτοντας ότι δεν είναι ορθή η δημόσια συζήτηση.

Όπως είπε, «το 2017 και 2018 στάληκαν εννέα υποθέσεις στην Αστυνομία για ποινική έρευνα και αναμένουμε επί τούτου».

Όπως είπε, στα δύο χρόνια λειτουργίας της, η ΚΕΔΙΠΕΣ απέδωσε γύρω στα €565 εκατομμύρια στο κράτος σε διάφορες δαπάνες, όπως €320 εκατ. σε καταβολή μετρητών στο κράτος, €130 εκατ. για το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης υπαλλήλων της πρώην ΣΚΤ και €55 εκατ. στην Ελληνική Τράπεζα στο πλαίσιο του σχεδίου προστασίας περιουσιακών στοιχείων που δόθηκε στην Ελληνική ως μέρος της συναλλαγής απόκτησης του εξυπηρετούμενου σκέλους της πρώην ΣΚΤ.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ να περάσει στο επόμενο στάδιο

Ο ΥΠΟΙΚ ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο της ΚΕΔΙΠΕΣ όσον αφορά τη διαχείριση των ΜΕΧ, «αλλά θεωρώ ότι πρέπει να περάσουμε σε ένα δεύτερο στάδιο, που αυτός ο κρατικός φορέας να αποκτήσει και άλλο κοινωνικό ρόλο για να αποτραπούν οι δυσμενείς συνέπειες της προσπάθειας ανάκτησης των ΜΕΧ από αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη, τους πραγματικά ευάλωτους».

«Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή και η ΚΕΔΙΠΕΣ βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο για να μετατραπεί σε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με ένα αυξημένο κοινωνικό ρόλο, παρά να αδυνατίσουμε το πλαίσιο, κάτι που θα επιφέρει αυξημένες ανάγκες στον τραπεζικό τομέα», πρόσθεσε.

Παύλος Ιωάννου: Στο κράτος η ευθύνη για αποζημίωση λανθασμένων επιτοκίων σε τρεχούμενους

Εξάλλου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου ανέφερε ότι το κράτος, ως ιδιοκτήτης της ΚΕΔΙΠΕΣ, πρέπει να αναλάβει να αποζημιώσει πελάτες που είχαν τρεχούμενους λογαριασμούς στην πρώην ΣΚΤ και στους οποίους δεν έχουν επιστραφεί τα ποσά που είχαν χρεωθεί με λανθασμένη επιτοκιακή πολιτική.

Υπενθύμισε ότι οι ατασθαλίες που έγιναν από τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αναγνωρίστηκαν από την τότε Επιτροπεία της ΣΚΤ, αφορούσαν 11.000 δανειολήπτες στους οποίους έπρεπε να επιστραφεί ποσό πέραν των €110 εκατομμυρίων.

«Δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως η εν λόγω απόφαση. Για τους τρεχούμενους λογαριασμούς εξ όσων γνωρίζω δεν έγινε καμία επανόρθωση παρά το ότι η διεύθυνση της ΚΕΔΙΠΕΣ καταβάλλει έντονες προσπάθειες για τη λειτουργία ενός νέου ψηφιακού συστήματος για να επανεκτιμηθεί η επίπτωση του λάθους στους τρεχούμενους λογαριασμούς», είπε.

«Κατά τη γνώμη μου η αθέτηση της απόφασης της πρώην ΣΚΤ δημιουργεί αστικές ευθύνες στο κράτος διότι η ΚΕΔΙΠΕΣ ανήκει στο κράτος. Γι ‘ αυτό έχει μεγάλη σημασία το κράτος να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις του διότι εξαιτίας των ατασθαλιών της πρώην ΣΚΤ δημιουργήθηκαν χίλια δυο προβλήματα σε πολίτες», κατέληξε.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας, είπε πως η συζήτηση για το θέμα του Συνεργατισμού «θα συνεχιστεί έναντι παντός τιμήματος» και επέκρινε τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Γιώργο Γεωργίου ότι “σήμερα θυμήθηκε να εγείρει ζήτημα” περί σύγκρουσης συμφέροντος, ενώ το θέμα είχε συζητηθεί σε προηγούμενη συνεδρία χωρίς να υπάρξουν τέτοια ζητήματα.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου υπενθύμισε πως το πόρισμα Αρέστη καταγράφει ευθύνες, «που με αυτή την Κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να αποδοθούν γιατί καλύπτει ημέτερους», προσθέτοντας ότι «ο Συνεργατισμός έγινε αμπελοχώραφο του κυρίου Χάρη Γεωργιάδη».

Αναφερόμενη στα πρακτικά προηγούμενων συνεδριάσεων στα οποία καταγραφόταν ο τρόπος «με τον οποίο συγκάλυπτε τους φίλους του, τον κύριο Χατζηγιάννη και τον κύριο Σταυρινίδη», η κ. Χαραλαμπίδου κατέληξε λέγοντας «το έγκλημα ήταν μεγάλο έχει και όνομα και υπογραφή, αν θέλουν να αποδείξουν ότι πραγματικά νοιάζονται να πατάξουν φαινόμενα διαφθοράς ας αρχίσουν από τους ημέτερους».

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ η Έλενα Κοζάκου Λυμπουρή, είπε ότι γίνεται νεκροψία επί του πτώματος του Συνεργατισμού και επέκρινε τους βουλευτές που ενέκριναν την κρατικοποίηση του Συνεργατισμού, λέγοντας ότι «φέρουν τεράστια ευθύνη» και υπενθύμισε τότε πρόταση της ΕΔΕΚ όπως το κράτος αποκτήσει δάνεια περίπου €3,5 δισ. και να μεταφερθούν στο κράτος για διαχείριση έτσι ώστε να προστατευθούν οι δανειολήπτες.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας εξέφρασε απογοήτευση για τη σημερινή συνεδρία, λέγοντας ότι «η Επιτροπή Ελέγχου δεν πρέπει να γίνει ούτε λαϊκό δικαστήριο αλλά ούτε να φοβηθεί να συζητήσει την αλήθεια».

«Υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και θα μείνουμε στην ουσία. Ελπίζω να αλλάξουν κάποιοι τοποθετήσεις και κάποιοι να αντιληφθούν ότι συντελείται μια κολοσσιαία μεταφορά περιουσιακών στοιχείων από δανειολήπτες σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, όπως τη Αλταμίρα, και γνωρίζοντας ότι οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση σε πραγματικά ένδικα μέσα», κατέληξε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης επέκρινε τον ΔΗΣΥ, οι βουλευτές του οποίου αποχώρησαν από τη συνεδρία λέγοντας ότι η κίνηση ήταν εκτός των κοινοβουλευτικών θεσμίων και ήταν «μια προσπάθεια να σαμποτάρει (τη συνεδρία) και να μην γίνει διερεύνηση των ευθυνών για το σκάνδαλο του Συνεργατισμού».

«Αυτό το σκάνδαλο και οι αστικές ευθύνες πρέπει να διερευνηθούν πλήρως», είπε, προσθέτοντας ότι έχει καταθέσει πρόταση νόμου έτσι ώστε για όσα αδικήματα προκύπτουν από πορίσματα ερευνητικών το όριο της παραγραφής πάει στα έξι από τρία χρόνια για να μην προκύπτει θέμα παραγραφής αστικών αδικημάτων.