Η «συγγνώμη» από την πρόεδρο του ΕΜΑ: Το Sputnik V μπορεί να παραχθεί στην ΕΕ και χωρίς έγκριση

Η πρόεδρος του ΕΜΑ ζήτησε συγγνώμη σχετικά με τις δηλώσεις που είχε imagewκάνει αναφορικά με το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik V.

Απάντηση από την εταιρεία παραγωγής του Sputnik V στις συζητήσεις που υπάρχουν σχετικά με την έγκριση ή μη του εμβολίου κατά του κορονοϊού, στον απόηχο και της συμφωνίας για παραγωγή του ρωσικού εμβολίου στην Ιταλία, που προκάλεσε αντιδράσεις.

«Γιατί να προκαλείται εκνευρισμός σχετικά με την παραγωγή (σ.σ. του εμβολίου) στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα σώσει ζωές, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της οικονομίας;» αναφέρεται σε σχετικό tweet στο προφίλ του ρωσικού εμβολίου.

Παράλληλα, τονίζεται πως «ακόμη και εάν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν εγκρίνει τελικά τη χρήση του, μπορεί να παραχθεί στην ΕΕ και να εξάγεται για να σώσει τις ζωές πολιτών σε 50 χώρες, που έχουν ήδη εγκρίνει το Sputnik V».

Όπως τονίζεται, ακόμη, τα εμβόλια δεν πρέπει να εντάσσονται σε πολιτικές επιλογές, ενώ σημειώνεται πως «το Sputnik V θα παραχθεί σε περισσότερες από 10 χώρες».

«Η πολιτική αποτρέπει ορισμένους Ευρωπαίους πολιτικούς από το να δουν τα οφέλη του να γίνουν σημείο παραγωγής του εμβολίου, όπως η Ινδία κι άλλες χώρες».

Τέλος, γίνεται λόγος περί της «συγγνώμης» που ζήτησε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Κρίστα Βιρτούμερ-Χος, ότι τυχόν συμφωνία Αυστρίας με Μόσχα για το Sputnik V θα είναι «κάπως σαν ρωσική ρουλέτα».

Εγκρίθηκε από 50 χώρες

Στο μεταξύ την εμπιστοσύνη τους προς το εμβόλιο της Ρωσίας κατά της COVID-19, Sputnik V, εκδηλώνουν με ραγδαίους ρυθμούς πολλές χώρες ολόκληρου του πλανήτη ώστε να μπορέσουν να καταπολεμήσουν την πανδημία.

Πιο πρόσφατη, η Ναμίμπια, που έγινε η 50η χώρα παγκοσμίως που εξουσιοδοτεί το Sputnik V, σύμφωνα με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF).

«Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Ναμίμπια καταχώρισε το Sputnik V με τη διαδικασία της έκτακτης ανάγκης», αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ρωσικού ταμείου, Κύριλ Ντμίτριεφ επεσήμανε πως η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα νέο σημαντικό ορόσημο για το Sputnik V καθώς έχει εγκριθεί ήδη σε 50 και μαζί του μπορούν να εμβολιαστούν 1,3 δισ. άνθρωποι.

«Το ρωσικό εμβόλιο ήδη σώζει ζωές και αποτρέπει την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού», υποστήριξε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Το Sputnik V αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Γκαμαλέγια», ενώ ήταν το πρώτο επίσημα εγγεγραμμένο εμβόλιο στον κόσμο κατά της COVID-19.

Υπενθυμίζεται πως το ρωσικό εμβόλιο αποτελείται από δύο δόσεις που γίνονται σε διάστημα 21 ημερών, με την πρώτη να βασίζεται στον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26 και τη δεύτερη στον ανασυνδυασμένο ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 5.

Είναι ασφαλές και παρέχει πλήρη προστασία απέναντι σε σοβαρά περιστατικά της νόσου COVID-19, ενώ σύμφωνα με τις κεντρικές διαπιστώσεις του περιοδικού «Lancet» στις 2 Φεβρουαρίου, στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, επιβεβαιώθηκε πως η αποτελεσματικότητα του ανέρχεται σε ποσοστό 91,6%.