Τρεις είναι οι κυριότεροι παράγοντες που δημιούργησαν την εντυπωσιακή άμπωτη και μάλιστα σε πολλές ακτές της Κύπρου αλλά και σε άλλα σημεία της Μεσογείου.
Οι εικόνες με τα νερά της θάλασσας να έχουν τραβηχτεί σε βάθος και τις βάρκες να έχουν απομείνει στην ξέρα αλλά και ολόκληρες ακτές να έχουν «απογυμνωθεί» από τα νερά έχουν διεγείρει τα σενάρια και τις εικασίες των πολιτών.
Το φαινόμενο της άμπωτης είναι απόλυτα φυσιολογικό όπως λένε οι ειδικοί επιστήμονες. Όσον αφορά το ότι φέτος έγινε σε πάρα πολλά σημεία έχει και αυτό την εξήγησή του και δεν ανησυχεί τους επιστήμονες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για «ένα απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο το οποίο οφείλεται σε μια σύμπραξη τριών παραγόντων τουλάχιστον».
Ο πρώτος παράγοντας είναι, η αστρονομική παλίρροια, δηλαδή «η ταλάντωση της θάλασσας μεταξύ πλημμυρίδας και άμπωτης ανάλογα της φάσης της Σελήνης και του Ήλιου».
Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με την ατμοσφαιρική πίεση. «Ο άλλος λόγος, ο κυριότερος και για αυτό εμφανίστηκε τόσο εκτεταμένα, είναι ένα μεγάλο ατμοσφαιρικό υψηλό, δηλαδή μια μεγάλη ατμοσφαιρική πίεση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, το οποίο άσκησε μεγαλύτερη πίεση στην επιφάνεια της θάλασσας και υποχώρησε. Περίπου είναι 1 εκατοστό ανά ένα μιλιμπάρ. Για παράδειγμα μια πίεση άλλες φορές είναι γύρω στα 1000 και τώρα ήταν στα 1028- 1030, είναι 28 εκατοστά από την ατμοσφαιρική πίεση.
Ο τρίτος παράγοντας σχετίζεται στο γέμισμα της Μεσογείου και στην εξάρτηση που έχει σε σχέση με το Γιβραλτάρ.
Την εποχή αυτή ολόκληρη η Μεσόγειος είναι λίγο χαμηλότερα απ’ ό,τι το καλοκαίρι, περίπου 20 εκατοστά. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη εξάρτηση της Μεσογείου, η οποία δεν προλαβαίνει να αναπληρωθεί από το Γιβραλτάρ και αναπληρώνεται με κάποια υστέρηση. Η μεγάλη εξάρτηση τελειώνει περίπου τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή αυτή την εποχή έως και τα τέλη της άνοιξης είναι αρκετά χαμηλά τα νερά.
Σήμερα Τρίτη 9 Μαρτίου το φαινόμενο αναμένεται να κοπάσει και θα επανέλθουν τα νερά.



