Γ.Ελεγκτής: Η εικόνα που ο ίδιος ο ΟΚΥπΥ περιγράφει τον δείχνει να οδεύει προς τον γκρεμό

imagewΗ εικόνα που ο ίδιος ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) περιγράφει, στις οικονομικές του καταστάσεις, τον δείχνει να οδεύει προς τον γκρεμό, και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν άμεσα, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις τοποθετήσεις Υπουργού Υγείας και ΟΚΥπΥ σε σχέση με τις δικές του διαπιστώσεις για τον Οργανισμό και τα δημόσια νοσηλευτήρια

«Είναι λίγο περίεργο να καλούμαστε να σχολιάσουμε ανακοινώσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργού, ο οποίος ουσιαστικά απορρίπτει τα δικά τους στοιχεία. Το μόνο που έχει κάνει η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι να καταγράψει τα στοιχεία τα οποία ο ίδιος ο ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας έχουν καταγράψει ότι αποτελεί το πλάνο τους για το 2023», είπε ο κ. Μιχαηλίδης σε δηλώσεις έπειτα από συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλληλεγγύη.

Πρόσθεσε πως «δεν έχουμε αξιολογήσει αυτά τα στοιχεία υπό την έννοια δεν τα έχουμε αμφισβητήσει. Δεν έχουν πει αυτοί ότι θα έχουμε έλλειμμα 100 εκατομμύρια και εμείς να πούμε ότι όχι το έλλειμμά σας θα είναι 200 εκατομμύρια», ανέφερε

Σημείωσε πως «εμείς αυτό που έχουμε κάνει είναι ότι έχουμε καταγράψει τα δικά τους δεδομένα, και έχουμε κάνει αυτό που είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε: να ενημερώνουμε τους πολίτες και τα πολιτικά κόμματα και για αυτό συζητήσαμε, και για αυτό το θέμα με την Αλληλεγγύη, ότι η εικόνα την οποία ο ίδιος ο ΟΚΥπΥ έχει φροντίσει να περιγράψει για την κατάστασή του, στις οικονομικές του καταστάσεις, είναι μια εικόνα η οποία δείχνει τον ΟΚΥπΥ να οδεύει προς το γκρεμό».

«Αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν άμεσα», σημείωσε, και πρόσθεσε πως «χαιρόμαστε που έχουν εξαγγείλει την κατάρτιση επιχειρησιακού πλάνου». «Εάν καταρτίσουν ένα πράγματι ικανοποιητικό και αποτελεσματικό επιχειρησιακό πλάνο και αποδείξουν στην πράξη τη βούλησή τους να ακολουθήσουν τις υποδείξεις αυτού του πλάνου, το οποίο θα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ο ΟΚΥπΥ θα απαλλαγεί των σημερινών του προβλημάτων, τότε θα έχουν κάνει αυτό το οποίο είναι ταγμένοι να κάνουν», ανέφερε.

Κατά τα άλλα, σημείωσε, «η Υπηρεσία μας, τονίζω, δεν έχει κάνει τίποτε άλλο παρά να καταγράψει τα δικά τους στοιχεία. Άρα δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης στοιχείων γιατί πρόκειται για τα δικά τους στοιχεία».

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως είχε μια πολύ παραγωγική συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλληλεγγύη και πως συζήτησαν διάφορα τρέχοντα θέματα, όπως είναι τα θέματα υγείας για τα οποία έχει κάνει κάποιες παρεμβάσεις η Ελεγκτική Υπηρεσία πρόσφατα.

«Εμείς θεωρούμε ότι η ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων και των ηγεσιών τους είναι πάρα πολύ σημαντική, να είναι ενημερωμένα τα κόμματα και για τις θέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας όπως ενημερώνονται και για τις θέσεις της Κυβέρνησης», ανέφερε.

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, είπε, στις δηλώσεις της, πως έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα “από τις χθεσινές και προχθεσινές ανακοινώσεις για το ζήτημα της πιθανότητας κατάρρευσης του ΓεΣΥ και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων”.

«Για εμάς είναι απαράδεκτο να οδηγηθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια στην ιδιωτικοποίηση και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να διασωθούν και να αποκτήσουν την ανταγωνιστικότητα εκείνη που απαιτείται για να ανταγωνίζονται, για να δουλεύουν σωστά μέσα στη σύγχρονη ιατρική πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Είπε πως συζήτησαν και άλλα ζητήματα που άπτονται των θεμάτων της πανδημίας και όλων των λεπτομερειών που θα καταστήσουν το ΓεΣΥ πιο βιώσιμο.

Πρόσθεσε πως θα υποβάλουν ένα εμπεριστατωμένο υπόμνημα στον Γενικό Ελεγκτή με τις παρατηρήσεις τους όσον αφορά “τις τρύπες που παρατηρούμε στη διαχείριση των οικονομικών και των υπηρεσιών του ΟΚΥπΥ και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, σε συνάρτηση με τη λειτουργία του ΓεΣΥ”.

«Ταυτόχρονα συζητήσαμε και θέματα που αφορούν τις σχέσεις των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) με τις τράπεζες, για τα δάνεια κλπ», ανέφερε.

Για το θέμα αυτό, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας, σημείωσε, στις δηλώσεις του, με ικανοποίηση, ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία «προχωρεί σε διασταύρωση των στοιχείων της λίστας Γιωρκάτζη για τουλάχιστον την ΚΕΔΙΠΕΣ».

Πρόσθεσε πως «έχουμε ανακοινώσει στον Γενικό Ελεγκτή ότι η Αλληλεγγύη θα αναλάβει μια πρωτοβουλία, θα καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση στην Ad Hoc Επιτροπή της Βουλής για τα ΠΕΠ, με την οποία θα ζητούμε η Βουλή να μεσολαβήσει προς τις εμπορικές τράπεζες και να ζητήσει όλα τα στοιχεία για τα 161 επιλεγμένα ΠΕΠ για τα οποία γίνεται η έρευνα για τα δάνεια του Συνεργατισμού, με στόχο να γίνει ακριβώς η ίδια διαδικασία διερεύνησης των δανείων αυτής της ομάδας και από τις εμπορικές τράπεζες».