Ελ.Θεοχάρους:«Εισηγούμαστε τη μη συμμετοχή του ΠτΔ σε Πενταμερή»

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ανέφερε:

eleni-theocharous-750x347“Εισηγηθήκαμε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατία να  μην αποδεχθεί την πρόσκληση για την άτυπη Πενταμερή της Νέας Υόρκης, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ό,τι αφενός, η Πενταμερής συνιστά μια καλοστημένη παγίδα στην οποία θα πέσουμε μέσα ως Κυπριακή Δημοκρατία και αφετέρου, διότι η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα δεν έχει το απαραίτητο στάτους για να μπορέσει να διαπραγματευτεί τα δίκαιά της με παρρησία και με δύναμη, και με προοπτικές επιτυχίας.

Λέχθηκε ότι στην Πενταμερή θα διερευνηθούν οι προοπτικές για ουσιαστικές συνομιλίες στη βάση του μέχρι στιγμής κοινού συμπεφωνημένου πλαισίου για την επίλυση του Κυπριακού. Εμείς αμφιβάλλουμε διότι η Τουρκία έχει ήδη παραθέσει νέες παραμέτρους στο τραπέζι, και αυτές είναι η λύση των δύο κρατών, την οποία βεβαίως θα την «μασκαρέψει» η κατοχική χώρα με τη μορφή της χαλαρής συνομοσπονδίας δύο κρατών.

Από την άλλη, με το επιχείρημα ότι θα σταματήσει ο εποικισμός της Αμμοχώστου, είτε με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία έχουν προταθεί, είτε επειδή θα ανασταλεί η όλη διαδικασία διότι βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες διεργασίες, η θέση μας είναι ότι ούτε ο εποικισμός της Αμμοχώστου  θα σταματήσει, ούτε πρόκειται να σπάσει το αδιέξοδο αν εμείς εμμείνουμε στις θέσεις μας. Έστω στις θέσεις που έχουν διαμορφωθεί μέχρι τώρα και προνοούν την όποια λύση εδράζεται στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Απεναντίας θα βαθύνει η διχοτόμηση, ειδικά αν γίνουν αποδεκτά τα Μ.Ο.Ε. που έχει προτείνει η δική μας πλευρά, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι αυτά συνιστούν μια απάντηση στη λύση δύο κρατών που προτείνει η Τουρκία και ο κύριος Τατάρ.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβαθμίζεται το ψευδοκράτος. Αν δείτε,  αν διαβάσετε τη νέα έκθεση του Γ.Γ., και τις αναφορές προς το Σ.Α και άλλες προηγούμενες εκθέσεις, θα διαπιστώσετε ότι αναφέρεται σε διοίκηση των Ελληνοκυπρίων και διοίκηση των Τουρκοκυπρίων, σε διοίκηση του Βορρά και διοίκηση του Νότου, παραγνωρίζοντας παντελώς ότι υπάρχει εδώ η Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι το νόμιμο κράτος από το ψήφισμα της 4ης Μαρτίου του 1964.
Θέση μας είναι να μην μεταβεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να μην κολλήσουμε σε καθωσπρεπισμούς, γιατί πρέπει ντε και καλά να υπακούμε, ή ντε και καλά να ακολουθούμε το Savoir Vivre.

Πρέπει να υπερασπιστούμε τα δίκαια του τόπου και μόνο όταν αισθανθούμε ισχυροί να διεκδικήσουμε επίλυση του Κυπριακού με  όσο το δυνατό καλύτερη.”