Καλά προετοιμασμένος να πάει στην πενταμερή λέει ο Γ.Γ.ΑΚΕΛ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πρέπει να μεταβεί στην άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως επιβάλλεται να πάμε στη Διάσκεψη πολύ καλά προετοιμασμένοι, σημειώνοντας παράλληλα πως σίγουρα ελλοχεύουν κίνδυνοι. Πρόσθεσε πως “με καλή προετοιμασία και απαντήσεις στα ζητήματα εκείνα τα οποία θέτει η Τουρκία δημόσια, μπορούμε να αφαιρέσουμε κάθε πρόσχημα, και έτσι η Τουρκία είτε θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες και προκλητικές της θέσεις και να συνεργαστεί έτσι ώστε να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη λύσης ή θα παραμείνει εκτεθειμένη”.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν κατά πόσον θα πρέπει να μεταβεί στη Διάσκεψη ή όχι.

“Η θέση του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη. Δεν έχουμε επιλογή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να μεταβεί στη Διάσκεψη. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μπούμε σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο, το οποίο θα μας φέρνει ολοένα και πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση της χώρας και του λαού μας”, είπε ΓΓ του ΑΚΕΛ.

“Επιβάλλεται λοιπόν να πάμε στη Διάσκεψη πολύ καλά προετοιμασμένοι βέβαια. Ελλοχεύουν κίνδυνοι οι οποίοι εγείρονται από διάφορα πολιτικά κόμματα; Σίγουρα ελλοχεύουν. Σίγουρα η Τουρκία θα επιδιώξει να πετύχει το μέγιστο των στόχων που έχει καθορίσει σε αυτή τη Διάσκεψη”, ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Πρόσθεσε πως “έχουμε με το μέρος μας το δίκαιο, έχουμε με το μέρος μας τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Με καλή προετοιμασία και απαντήσεις στα ζητήματα εκείνα τα οποία θέτει η Τουρκία δημόσια, μπορούμε να αφαιρέσουμε κάθε πρόσχημα, και έτσι η Τουρκία είτε θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες και προκλητικές της θέσεις και να συνεργαστεί έτσι ώστε να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, με στόχο την επίτευξη λύσης ή θα παραμείνει εκτεθειμένη”.

“Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση που το ΑΚΕΛ έχει διαβιβάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Του έχουμε δώσει τις θέσεις μας με την επιστολή την οποία του έχουμε αποστείλει από τον περασμένο Δεκέμβρη, και τον έχουμε παρακαλέσει να τη λάβει πολύ σοβαρά υπόψη στο δύσκολο έργο το οποίο έχει να επιτελέσει μεταβαίνοντας στη Διάσκεψη”, ανέφερε.