Πώς θα διαπραγματευτούν τα αδιαπραγμάτευτα;

 

 Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

????????????????????????????????????

Το 2020 η Τουρκία επιχείρησε  με τον πιο αλαζονικό τρόπο να κατοχυρώσει ρόλο περιφερειακής δύναμης. Επέβαλε την στρατιωτική παρουσία της εισβάλλοντας στη βορειοανατολική Συρία, προσπάθησε να  ανατρέψει τον συσχετισμό στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, παρενέβη στη σύγκρουση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, και εμμένει στις θέσεις της που παραβιάζουν  τα κυριαρχικά δικαιώματα   χωρών στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα δοκίμασε τα όρια ανοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία κρύβεται  πίσω από τη συμφωνία   για το προσφυγικό και με σωρεία προφάσεων αρνείται  να προστατεύσει τα σύνορα χωρών μελών της από τις αυθαιρεσίες και τις κατά συρροή παραβιάσεις της Άγκυρας.

Πατώντας σε δύο βάρκες, με το ένα πόδι στις  ΗΠΑ, και το άλλο της Ρωσίας, κατορθώνει να επιβάλλει την επιθετική πολιτική της χωρίς ουσιαστικές συνέπειες και επώδυνες κυρώσεις. Εκμεταλλευόμενη τις ανησυχίες της Αμερικής και των χωρών της Ε.Ε. ότι θα πρέπει να παραμείνει στη Δύση ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, σχοινοβατεί επικίνδυνα  ως ένας διεθνής ταραξίας, επεμβαίνοντας ακάλεστη εκεί όπου κρίνει πως έχει συμφέροντα. Οι  γεωπολιτικές της φιλοδοξίες με τα στοιχεία της αλαζονείας και της παραβίασης των αρχών του διεθνούς δικαίου λειτουργούν   αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή.

Η ικανότητα του Τούρκου προέδρου να χρησιμοποιεί τις διαφορετικές συμμαχίες για να κατορθώνει να κατοχυρώνει τις θέσεις της Άγκυρας, δυστυχώς μέχρι και σήμερα αποδίδουν προκαλώντας αδιέξοδα  σε χώρες -όπως η Κύπρος -που θέλουν να απαλλαγούν από την στρατιωτική της παρουσία.

Την ίδια ώρα το κουρδικό παραμένει  μια αιμάσσουσα ανοιχτή πληγή στην Τουρκία με τις  φυλακές της χώρας να είναι γεμάτες από Κούρδους αγωνιστές, τους οποίους  Τουρκία και  ΗΠΑ θεωρούν τρομοκράτες.

Στη ζυγαριά οι αξιώσεις της Άγκυρας για δύο κράτη

Την ερχόμενη βδομάδα , σύμφωνα και με επίσημες δηλώσεις, φθάνει στην Κύπρο η ειδική αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ η οποία θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ προκειμένου να βολιδοσκοπήσει κατά πόσο υπάρχει έδαφος για σύγκλιση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το κυπριακό.

Το μέγα ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο τα Ην.Έθνη και ο επικεφαλής τους Αντόνιο Γκουτέρες  θα αποδεχθούν τις αξιώσεις  της Τουρκία για δύο κράτη και πώς θα «ονομάσουν»   αυτό το   νέο κοινό έδαφος μεταξύ των δύο μερών προκειμένου να ξεκινήσει η πενταμερής.

Ήδη ο κατοχικός  ηγέτης Ερσίν Τατάρ στην απαντητική επιστολή του προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη εξεύρεση λύσης, αναφέρει ότι «υπό το φως των νέων συνθηκών στην περιοχή και την Κύπρο, για δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη λύση στοχεύει στη δημιουργία σχέσης συνεργασίας που να βασίζεται σε δύο κυρίαρχα κράτη, τα οποία θα έχουν ίσο διεθνές καθεστώς, όπως εξήγησε και στην Τζέιν Χολ Λουτ κατά τη συνάντησή τους».

Στην επιστολή του, ο εγκάθετος της Άγκυρας Τατάρ υποστηρίζει ότι «η αναζήτηση ομοσπονδιακής λύσης διαρκεί δεκάδες χρόνια και όλες οι προσπάθειες των ΓΓ των ΗΕ, οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες τους, παρεμποδίστηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά».

 

Για τον κατοχικό  ηγέτη δεν τίθεται θέμα να συνεχιστεί η διαδικασία από εκεί που σταμάτησε στο Κραν Μοντάνα.

«Μια διαδικασία, που θα βασίζεται σε ένα νέο κοινό έδαφος, θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και για να έχει νόημα θα πρέπει να έχει και χρονοδιάγραμμα» σημειώνει.

«Η επίλυση του Κυπριακού, στη βάση που θα καθορισθεί, θα συμβάλει στην αποκατάσταση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας και θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός οράματος που θα αγκαλιάσει ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτει.

Υποστηρίζει ότι «η πιο κατάλληλη επιλογή για το φυσικό αέριο είναι το εμπόριο μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού».

Ο Ερσίν Τατάρ κάλεσε τον ΓΓ του ΟΗΕ «να βοηθήσει ώστε να πεισθεί και η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο νησί και να προσεγγίσει με «ανοικτές ιδέες» μια φόρμουλα συνεργασίας που να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και στα δύο κράτη».

Λαμβάνοντας υπόψιν τα πιο πάνω δεδομένα είναι να διερωτάται κανείς πώς θα συγκεραστούν οι θέσεις των δύο μερών και πως τα Ην. Έθνη  είναι έτοιμα να παρακάμψουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας .

Βέβαια δεν θα είναι η πρώτη φορά που τα Ην. Έθνη θα παραβιάσουν ψηφίσματα τους αν θυμηθούμε το εκτρωματικό σχέδιο Ανάν που κατ’ όνομα ήταν λύση Δ.Δ.Ο και το οποίο «κατοχύρωνε» εσαεί  την παραμονή της Τουρκίας στο νησί και ανακήρυσσε νόμιμο τον σφετερισμό των ε/κ περιουσιών.

Εκπτώσεις και εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρίς ανταλλάγματα

Τα τελευταία 20-30 χρόνια η Κύπρος βαδίζει στα αχνάρια της Ελλάδας.Εγκλωβίζεται όλο και περισσότερο στο άρμα και την επιρροή των ΗΠΑ.  Η υπερδύναμη που ευθύνεται για την τραγωδία της Κύπρου με το δίδυμο έγκλημα του 1974, για 46 συναπτά έτη δεν κούνησε το δακτυλάκι της για  να πιέσει την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα  προκειμένου να δημιουργηθούν οι προοπτικές μιας δίκαιης λύσης όπου Ε/Κ και Τ/κ θα ζουν μαζί και όχι πλάι πλάι σε δύο χωριστά κράτη όπου το ένα θα συνεχίσει να είναι υποτελές στην Άγκυρα .

Ωστόσο όποιο αίτημα μας  ζητήσουν οι ΗΠΑ σπεύδουμε να το ικανοποιήσουμε  χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Ακόμα και πριν μας το ζητήσουν, δηλώνουμε έτοιμοι να ξεγυμνωθούμε για χάρη τους.

Φτάσαμε στο έσχατο σημείο να εκχωρούμε στους Αμερικανούς κάθε κυριαρχικό μας δικαίωμα, με την πολιτική ηγεσία του τόπου -κυβερνώσα ή μη-να συντηρεί και να ανέχεται αυτόν τον ξεπεσμό.

Τι ζητά ο κύριος «Λύκος» και πώς θα ελέγχει ο «Κύκλωπας»

Με το κυπριακό να βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή , με την Αμμόχωστο να εποικίζεται και επιχειρείται να μετατραπεί σε ένα απέραντο καζίνο της τουρκικής μαφίας , οι ΗΠΑ αντί να στείλουν στο νησί κάποιον εκπρόσωπο του στέιτ  ντιπάρτμεντ, μας έστειλαν τον  υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας Chad Wolf. Όπως λέχθηκε επισήμως  ο κ. Wolf  (Λύκος) βρέθηκε  στο νησί με αφορμή την κατάθεση του θεμέλιου λίθου του κέντρου CYCLOPS (σ.σ. Κύκλωψ)  στη Λάρνακα.

Κατά την παραμονή του στην Κύπρο υπέγραψαν μαζί με τον ΥΠΕΞ  Νίκο Χριστοδουλίδη   διακήρυξη προθέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών για Συνεργασία στον τομέα της Συνοριακής Ασφάλειας, ενώ  με τους με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, συζήτησαν  θέματα που αφορούν στην διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, στη μετανάστευση και την ασφάλεια.

Για το κυπριακό ούτε κουβέντα.

Το περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης σε θέματα συνοριακής Ασφάλειας CΥCLOPS που θα λειτουργήσει στο έδαφος της χώρας μας, ως κοινό πρόγραμμα ΗΠΑ – Κύπρου, με λίγα λόγια θα κατασκοπεύει. Στηρίζεται  στο πνεύμα  το διαβόητου νόμου Μενέντεζ-Ρούμπιο με τον οποίο προωθούνται  τα αμερικάνικα συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για τη λειτουργία του CYCLOPS, το Αμερικανικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι επιδιώκει την αντιμετώπιση  «κακόβουλων περιφερειακών δρώντων» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όμως παρά τις κατάφορες παραβιάσεις  της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου, οι ΗΠΑ δεν την αξιολογούν ως κακόβουλο δρώντα .Αντίθετα την θεωρούν ως ένα   πολύτιμο ΝΑΤΟϊκό σύμμαχό τους και δεν κάνουν τίποτε για να αναχαιτίσουν τις κακόβουλες και παράνομες ενέργειες της σε βάρος της Κύπρου την οποία θεωρούν αμπελοχώραφο τους. Οι ΗΠΑ τοποθετούν  μόνο τη Ρωσία και κατ’ ελάχιστο την Κίνα στο κάδρο των κακόβουλων ενεργειών και ως τον κύριο παράγοντα αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Είναι πασιφανές πως  το περιβόητο Κέντρο  «Κύκλωψ» θα λειτουργεί εναντίον της Ρωσίας. Η Κύπρος της ημικατοχής και της σφαλιάρας,  δεν έχει κανέναν λόγο ή συμφέρον να σύρεται πίσω από τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ εναντίον άλλων κρατών, με τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία υποτίθεται ότι θέλει να έχει άριστες σχέσεις.

Δεν είναι με τέτοιες ποταπές υποχωρήσεις και εκπτώσεις υπέρ των Αμερικανών που θα αναχαιτισθεί η τουρκική επιθετικότητα η οποία με την  κάλυψη, ανοχή και συνενοχή των ΗΠΑ, παρά τις όποιες διαφωνίες,  δυστυχώς αναβαθμίζει τον  γεωπολιτικό της ρόλο.

Εφόσον οι κυβερνώντες είναι τόσο επιρρεπείς στις υποχωρήσεις υπέρ των Αμερικανών , τουλάχιστον ας ζητήσουν κάποια ανταλλάγματα για χάριν της Κύπρου. Ούτε αυτό πράττουν.

Είναι ορατός ο  κίνδυνος σε μια επικείμενη πενταμερή η Κύπρος να βρεθεί στο κρεβάτι του Προκρούστη και στο όνομα μιας δήθεν  Δ.Δ.Ομοσπονδίας  να βρεθούμε με μια συνομοσπονδία που θα ικανοποιεί  το αίτημα Τουρκίας -Τατάρ για λύση δύο κρατών.

Και γι’ αυτό θα φροντίσουν υπογείως οι «φίλοι» μας οι Αμερικανοί , οι Γερμανοί και οι Άγγλοι. Να μας ωθήσουν να διαπραγματευτούμε τα αδιαπραγμάτευτα,  ικανοποιώντας ξανά την Άγκυρα.