Καταδικάζονται τα έκτροπα έξω απο το συγκρότημα ΔΙΑΣ

61f3d775aae3f1dbaddc30d6e824a8e7Η κυβέρνηση, η Ενωση Συντακτών και άλλα οργανωμένα σύνολα καταδίκασαν τα έκτροπα που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης έξω από το συγκρότημα ΔΙΑΣ όπου στεγάζονται ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΙΓΜΑ και η εφ.ΣΗΜΕΡΙΝΗ.

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας καταδίκασε τις επιθέσεις και τη ρητορική μίσους εναντίον μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων σημειώνοντας πως είναι επιθέσεις εναντίον της δημοκρατίας και ως εκ τούτου πλήρως κατακριτέες και μη ανεκτές από πλευράς Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Σεντώνας αναφέρει ότι «η Κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τα επεισόδια που έλαβαν χώρα χθες βράδυ έξω από το δημοσιογραφικό συγκρότημα ΔΙΑΣ».

«Οι επιθέσεις και η ρητορική μίσους εναντίον Μέσων Ενημέρωσης και δημοσιογράφων είναι επιθέσεις εναντίον της δημοκρατίας και ως εκ τούτου είναι πλήρως κατακριτέες και μη ανεκτές από πλευράς της Κυβέρνησης», σημειώνει.

Προσθέτει ότι «η περίοδος της πανδημίας που διανύουμε επιβάλλει σε όλους να λειτουργούν με τη μέγιστη δυνατή μετριοπάθεια και ωριμότητα».

«Ειδικότερα όσοι εκφέρουν δημόσιο λόγο έχουν ευθύνη να αποφεύγουν να πυροδοτούν μέσα από τις δηλώσεις ή τις ενέργειες τους, ανάλογες συμπεριφορές», καταλήγει ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Η Ένωση Συντακτών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) καταδικάζει έντονα τα επεισόδια που έλαβαν χώρα χθες το απόγευμα έξω από το οίκημα του δημοσιογραφικού συγκροτήματος «Δίας» και παράλληλα καλεί τις αρμόδιες αρχές όπως λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα ούτως ώστε αυτά να μην επαναληφθούν.

Ταυτόχρονα, το ΔΣ της ΕΣΚ εκφράζει την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή του προς όλους τους δημοσιογράφους του συγκροτήματος «Δίας» καθώς και στα υπόλοιπα μέλη του προσωπικού, προσθέτοντας ότι «η ελευθεροτυπία ούτε εκβιάζεται, ούτε εκφοβίζεται, ούτε και λοιδωρείται».

«Τα επεισόδια που έλαβαν χώρα χθες το απόγευμα έξω από το οίκημα του δημοσιογραφικού συγκροτήματος «Δίας» είναι κατάπτυστα και καταδικαστέα. Προσβάλλουν τον πολιτικό πολιτισμό στη χώρα μας και συνιστούν ύβρη για την ελευθεροτυπία και την ελευθερία έκφρασης», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση η ΕΣΚ.

Αναφέρει επίσης ότι «η οχλαγωγία που σημειώθηκε χθες έξω από το συγκρότημα «Δίας» συνιστά εκχυδαϊσμό της όποιας διαμαρτυρίας για οτιδήποτε» και προσθέτει πως «η άλλη άποψη, η όποια άλλη άποψη, δεν υπηρετείται με πέτρες, ύβρεις και γιουχαϊσματα».

Ο Υπ.Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου καταδικάζει, με ανάρτησή του, τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης έξω από το συγκρότημα ΔΙΑΣ.

Παραθέτοντας σχετική φωτογραφία, στον λογαριασμό του στο Twitter, με διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος, ο κ. Ιωάννου έγραψε σήμερα ότι «πράξεις βίας είναι καταδικαστέες. Αυτή τη δύσκολη ώρα απαιτείται σύνεση και ομοψυχία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση».

Σε χθεσινή ανάρτησή του στο Twitter και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος καταδίκασε «με τον πλέον έντονο τρόπο την στοχοποίηση και την επίθεση κατά ΜΜΕ και δημοσιογράφων», στην προκειμένη περίπτωση του Σίγμα «επειδή σε κάποιους δεν αρέσουν αυτά που λένε οι δημοσιογράφοι του».

Ο ΚΟΕΔ

Εξάλλου, ο Κυπριακός Οργανισμός Εκδοτών Διαδικτύου (ΚΟΕΔ) με ανακοίνωσή του καταδικάζει «απερίφραστα τις ενέργειες μικρής ομάδας πολιτών που έγιναν το βράδυ της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου, κατά του συγκροτήματος ΔΙΑΣ».

Η ελευθερία του Τύπου, αναφέρει, «και η προστασία των λειτουργών της αποτελεί καθήκον κάθε δημοκρατικής Πολιτείας και οι όποιες επιθέσεις βίας στρέφονται εναντίον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης πλήττουν την ελευθερία της έκφρασης, τον πλουραλισμό και τη Δημοκρατία».

Καλεί τις αρμόδιες αρχές «να ερευνήσουν το περιστατικό για την ανεύρεση των υπευθύνων, ώστε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».