Στ. Κυριακίδου: Δεν θα υπάρξει ανισότητα στον τρόπο κατανομής των εμβολίων

  imagewΤη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εκ μέρους της ΕΕ καμία ανισότητα ως προς τον τρόπο και τον χρόνο κατανομής των εμβολίων και ότι αυτά θα διατεθούν ταυτόχρονα στα 27 κράτη-μέλη, εξέφρασε η Επίτροπος Υγείας και Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

Όπως έκανε γνωστό, η ΕΕ έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρίες AstraZeneca,  Johnson & Johnson και Sanofi, αναμένεται σύντομα να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τη Pfizer, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι συζητήσεις με τη CureVak και τη Moderna.

Παράλληλα, η κ. Κυριακίδου τόνισε την ανάγκη τα κράτη – μέλη να διασφαλίσουν τις υποδομές για τη μέγιστη προσβασιμότητα των πολιτών στο εμβόλιο, αλλά και να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά τη σημασία του.

Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ κατέστησε σαφές ότι θα χρειαστεί χρόνος για την παραγωγή, διανομή και τον εμβολιασμό των πολιτών, τονίζοντας παράλληλα ότι στο θέμα της ασφάλειας των εμβολίων δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση.

Επισήμανε επίσης ότι αυτή τη στιγμή η κόπωση των πολιτών από τα αυστηρά μέτρα «είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος “εχθρός» μετά τον ιό», με τα κρούσματα να σημειώνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια αναζωπύρωση, που ξεπερνά τους αριθμούς του πρώτου κύματος.

«Γνωρίζω καλά ότι δεν είναι εύκολο για τους Έλληνες και την κυβέρνηση και είναι φυσιολογικό ο λαός να αισθάνεται εξουθενωμένος και απογοητευμένος. Η κόπωση στους πολίτες της ΕΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος «εχθρός» μετά τον ιό», ανέφερε. «Προς το παρόν ωστόσο και μέχρι να αναπτυχθεί εμβόλιο ασφαλές, πρέπει να δείξουμε υπομονή για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας», σημείωσε η κ. Κυριακίδου.