Σφοδρή αντίδραση ΗΠΑ για τη δοκιμαστική εκτόξευση S-400 από την Τουρκία


 7f6b3688b2144888a5095fb54fcb7b5dΜε τον ισχυρότερο τρόπο οι ΗΠΑ θα καταδικάσουν – εάν επιβεβαιωθεί – την δοκιμή των πυραύλων S-400 από την Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι ήδη έχουν ξεκαθαρίσει στην Άγκυρα τις πιθανές σοβαρές συνέπειες στη σχέση ασφαλείας με την Αμερική.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ενημερωτικής ιστοσελίδας Hellasjournal.com για τις σημερινές δοκιμές στη Μαύρη Θάλασσα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους είπε ότι γνωρίζει τα σχετικά δημοσιεύματα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει στην Κυβέρνηση της Τουρκίας, στα ανώτερα επίπεδα, ότι η απόκτηση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων όπως οι S-400 είναι απαράδεκτη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες για τις προσδοκίες μας πως το σύστημα S-400 δεν θα έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία. Έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει τις πιθανές σοβαρές συνέπειες στη σχέση ασφαλείας μας εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα» είπε.

Καταλήγοντας, η κ. Ορτέγκους ανέφερε πως αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν «θα καταδικάσουμε με τον ισχυρότερο τρόπο την δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων S-400 ως ασυμβίβαστη με τις ευθύνες της Τουρκίας ως συμμάχου στο NATO και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών».

Όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο στρατιωτική- διπλωματική πηγή, η  Τουρκία για πρώτη φορά προέβη σε δοκιμές των ρωσικής κατασκευής αμυντικών συστημάτων S-400, στην περιοχή της Σινώπης, εκτοξεύοντας συγκεκριμένα τρεις από τους εν λόγω πυραύλους.

“Στις ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν εκτοξεύσεις τριών πυραύλων S-400. Όλοι τους έπληξαν επιτυχώς τους ορισθέντες στόχους” δήλωσε η εν λόγω πηγή στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ο ρωσικός εξαγωγικός οργανισμός οπλικών συστημάτων Rosoboronexport δεν σχολίασε την πληροφορία.

Στις 14 Οκτωβρίου η Διεύθυνση Ωκεανογραφίας του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας ανακοίνωσε την πρόθεση της Άγκυρας να προβεί σε βολές κατά την διάρκεια ναυτικών ασκήσεων στο διάστημα 16-17 Οκτωβρίου.

Για εκτόξευση πυραύλου του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή των ακτών της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, όπου αναμενόταν ήδη να προχωρούσαν σε δοκιμή του ρωσικού αμυντικού μηχανισμού είχε κάνει λόγο νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ότι διαθέτει και βίντεο από τη στιγμή της εκτόξευσης.

Το βίντεο, από την παραλιακή πόλη της Σινώπης, αποτυπώνει μια στενή λωρίδα καπνού να κατευθύνεται προς τον ουρανό. Τις τελευταίες ημέρες, η Τουρκία είχε εκδώσει προειδοποιήσεις που περιόριζαν την κίνηση σε αέρα και ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να προχωρήσει σε δοκιμές εκτόξευσης.

 Σε τουρκικούς λογαριασμούς στο Twitter αναπαράγεται εδώ και λίγη σχετικό βίντεο.