Την Τρίτη η ανακοίνωση Τσίπρα για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

 

Συνεχίζεται το θρίλερ για την κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αν και το βράδυ της Κυριακής αναμενόταν πρωθυπουργικό διάγγελμα για την ανακοίνωση του υποψηφίου, τελικά η αναγγελία πήρε αναβολή και ο νεώτερος σχεδιασμός αναφέρει ότι το πρόσωπο του υποψηφίου θα συζητηθεί στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη. Η ψηφοφορία στη Βουλή τοποθετείται χρονικά την Τετάρτη.1FA0BE6AFD35DADD6359E0CFA66BE62B

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αιτία της εμπλοκής είναι οι εσωκομματικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, πρόσωπο στο οποίο φαίνεται να έχουν συμφωνήσει οι δύο κυβερνητικοί εταίροι σε επίπεδο ηγεσίας.

Τις πληροφορίες για εσωκομματικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ δεν επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος το βράδυ της Κυριακής ανακοίνωσε το χρονικό πλαίσιο των επόμενων ενεργειών σχετικά με την υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Γεγονός είναι πάντως ότι ενώ αναμενόταν το διάγγελμα του πρωθυπουργού -κατά πληροφορίες στο Μέγαρο Μαξίμου βρισκόταν τηλεοπτικό συνεργείο για τη μαγνητοσκόπηση του διαγγέλματος από τις 20:00- σε εξέλιξη εξακολουθούσαν να βρίσκονταν διαβουλεύσεις για το ζήτημα του υποψηφίου.

Εκείνη την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου βρισκόταν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εσωκομματική «αντιπολίτευση» στον ΣΥΡΙΖΑ, προεξαρχούσης της Αριστερής Πλατφόρμας, της οποίας ηγείται ο Π.Λαφαζάνης, έχει αντιδράσει στην υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, αντιπροτείνοντας άλλα πρόσωπα της κεντροαριστεράς.

Εξ άλλου, λίγη ώρα νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, με βασικό αντικείμενο το πρόσωπο του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε το απόγευμα της Κυριακής ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Εξερχόμενος, περίπου στις 19:00, ο κ. Καμμένος ρωτήθηκε εάν έχουν καταλήξει σε πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κι εκείνος παρέπεμψε στον Αλέξη Τσίπρα. «Θα τα πει όλα ο πρωθυπουργός» δήλωσε.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο κ. Καμμένος πρότεινε εναλλακτική υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σε σχέση με το πρόσωπο που είχε συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα -δηλαδή τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Έτσι, αν και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θεωρείται ο επικρατέστερος, η υποψηφιότητά του δεν μπορεί να θεωρείται «κλειδωμένη».

Κατόπιν αυτών, λίγο μετά τις 21:30, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε -ουσιαστικά- ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα πάρουν αναβολή.

Ο Γ.Σακελλαρίδης δήλωσε ότι ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί μετά το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας και συγκεκριμένα ότι θα ανακοινωθεί και θα συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη. Όπως είπε, η ψηφοφορία στη Βουλή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε ότι υπήρξαν εμπλοκές, διαφωνίες ή άλλα προβλήματα για το θέμα της υποψηφιότητας, καθώς επίσης αρνήθηκε ότι ήταν τελεσίδικο πως η ανακοίνωση του προσώπου θα γινόταν έως αργά το βράδυ της Κυριακής από τον πρωθυπουργό.

Ο ίδιος τόνισε ότι όλες οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν ως αντικείμενο την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας. Σε αυτό είναι «η σκέψη και το μυαλό μας» είπε.

Ο κ. Σακελλαρίδης επισήμανε πως το μήνυμα από τις πλατείες, ότι η αξιοπρέπεια του λαού είναι αδιαπραγμάτευτη, ήταν ηχηρό και την Κυριακή και πως με αυτή τη δύναμη και με τη λαϊκή εντολή στο μυαλό και την καρδιά της η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για αμοιβαία επωφελή λύση.

Σημείωσε, δε, ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε την Κυριακή τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με την πρόοδο των διαβουλεύσεων.