Τηρείται «σε γενικές γραμμές» η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία

Αναφορές για σποραδικές επιθέσεις

 

1EFD0FEE227850E056D54BEC00D16F30

Μία γυναίκα περπατά μπροστά από κατεστραμμένο κτίριο στο Ντονέντσκ

H κατάπαυση του πυρός μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των αυτονομιστών δείχνει να τηρείται λίγες ώρες μετά την εφαρμογή της στην ανατολική Ουκρανία, αν και υπάρχουν αναφορές για σποραδικές επιθέσεις σε ορισμένες περιοχές.

Εκπρόσωποι τόσο της ουκρανικής κυβέρνησης όσο και των φιλορώσων ανταρτών τονίζουν ότι οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται κυρίως γύρω από την πόλη του Ντεμπάλτσεβε.

Ανώτερος διοικητής των φιλορώσων αυτονομιστών, μάλιστα, δήλωσε ότι οι αντάρτες έχουν το δικαίωμα να πυροβολούν στο Ντεμπάλτσεβε παρά την εκεχειρία που έχει τεθεί σε ισχύ καθώς όπως είπε «είναι δικό μας έδαφος».

Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα, αλλά ο ουκρανικός στρατός ανέφερε έκτοτε ριπές αυτόματων όπλων περιμετρικά του Ντεμπάλτσεβε, της στρατηγικής σημασίας πόλης που βρίσκεται βορειοανατολικά του προπύργιου των αυτονομιστών Ντονέτσκ.

Ωστόσο και οι δύο πλευρές αναφέρουν ότι η εκεχειρία τηρείται «σε γενικές γραμμές».

Φιλορώσοι και ουκρανικός στρατός έλαβαν εντολή να κατεβάσουν τα όπλα από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία.

Ωστόσο, αργότερα υπήρξαν αναφορές για σποραδικές επιθέσεις σε ορισμένες περιοχές. Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι οι φιλορώσοι έχουν επιτεθεί κατά ουκρανικών θέσεων συνολικά δέκα φορές μετά την κατάπαυση του πυρός κυρίως στην περιοχή του Ντεμπάλτσεβε.

Ριπές αυτόματων όπλων αντηχούσαν στο Ντονέτσκ, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Κίεβο, πάντως έχει προειδοποιήσει πως αν δεν τηρηθεί η παύση πυρός, θα απαντήσει με κήρυξη στρατιωτικού νόμου.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, διαμηνύει ότι το πακέτο μέτρων για την εφαρμογών των συμφωνιών του Μινσκ θα πρέπει να «τηρηθεί άνευ όρων».

Ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε σχολιάζοντας τις δηλώσεις του διοικητή των φιλορώσων αυτονομιστών: «Η ακολουθία των ενεργειών αναφέρεται στο πακέτο των μέτρων για την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ και θα πρέπει να τηρηθούν άνευ όρων».

Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι-Λαβροφ

Τηλεφωνική συνομιλία είχε αργά το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την οποία ο αμερικανός ΥΠΕΞ προέτρεψε το Κρεμλίνο για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη την Πέμπτη στο Μινσκ για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Ο Κέρι εξέφρασε τις ανησυχίες του στον Λαβρόφ για τις άγριες συγκρούσεις γύρω από την πόλη Ντεμπαλτσέβε και τις προσπάθειες της Ρωσίας και των φιλορώσων αυτονομιστών να απομονώσουν την πόλη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Κίεβο καθώς και μέλη του ΝΑΤΟ κατηγορούν εδώ και καιρό τη Ρωσία ότι στηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία παρέχοντάς τους όπλα και ανθρώπινο δυναμικό. Η Ρωσία έχει απορρίψει τις κατηγορίες αυτές.

Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της έχουν παρουσία στην ανατολική Ουκρανία.