Μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Λέσβο, ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση

imagewΜια σειρά μέτρων για τη στέγαση μεταναστών και προσφύγων, καθώς και για τη διασφάλιση της υγειονομικής προστασίας της Λέσβου, ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, μετά την καταστροφή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη Λέσβο ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, εξειδικεύθηκε ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης για τη στέγαση των αιτούντων άσυλο, την απομάκρυνση των ασυνόδευτων ανηλίκων από το νησί, καθώς και τη διενέργεια υγειονομικών ελέγχων σε κατοίκους του νησιού.

Συγκεκριμένα, εκ των 3.500 διαμενόντων στο ΚΥΤ της Μόριας, περίπου 1.000 αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα φιλοξενηθούν σε πλοίο της εταιρίας Blue Star Ferries, καθώς και σε δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, που αναμένεται να καταπλεύσουν στο νησί.

Οι υπόλοιποι αιτούντες άσυλο θα φιλοξενηθούν σε σκηνές που εστάλησαν από άλλα μέρη της χώρας και οι οποίες θα τοποθετηθούν σε χώρους του ΚΥΤ που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά ή και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ως προς τα περίπου 400 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, όπως ανακοίνωσε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα, αναμένεται να μεταφερθούν άμεσα σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ήδη διενεργούνται τεστ κορωνοϊού στα ασυνόδευτα παιδιά τα οποία πρόκειται να μεταφερθούν από το νησί.

Ακόμα, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι από αύριο, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, αναμένεται να ξεκινήσουν εκτεταμένοι υγειονομικοί έλεγχοι στους κατοίκους του νησιού, με τη συνδρομή ιατρών και νοσηλευτών που θα στείλει ο ΠΟΥ.

«Η κρίση εδώ απαιτεί απόλυτη ενότητα και υπευθυνότητα από όλους. Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλιστεί πλήρως η έννομη τάξη με συγκεκριμένα μέτρα», σημείωσε ο Έλληνας Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, υπογραμμίζοντας ότι «βασικός στόχος είναι η πλήρης υγειονομική προστασία ολόκληρου του νησιού, τόσο των κατοίκων, όσο και όσων φιλοξενούνται στον καταυλισμό».

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης επισήμανε ότι τα «φαινόμενα παραβατικότητας σαν αυτά που βιώσαμε χθες, δεν θα μείνουν ατιμώρητα», ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, από τους οποίους λαμβάνει μεγάλο κύμα υποστήριξης «το οποίο πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη», όπως είπε.

«Η Μόρια, όπως την ξέραμε, τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορεί να συνεχίσει, χρειάζεται να υπάρξει κλειστή δομή που θα εξασφαλίσει ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους διαμένοντες εκεί», υποστήριξε ο κ. Μηταράκης.

Η Γερμανία έτοιμη να βοηθήσει

Η φωτιά στη Μόρια απασχόλησε την Τετάρτη την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Βερολίνο.

 Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτς τόνισε: «Χαιρόμαστε που προφανώς κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά από τη φωτιά». Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις για εμπρησμό, τότε θα επρόκειτο για μια «ανεύθυνη απειλή ανθρωπίνων ζωών».

«Έχουμε την εμπιστοσύνη ότι οι ελληνικές αρχές θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα, προπαντός σε ό,τι αφορά την άμεση φροντίδα των παθόντων» δήλωσε η κ. Φιτς για να επισημάνει ότι Γερμανία έχει ήδη προτείνει τη βοήθειά της.

Επικοινωνία με Μηταράκη και Κουμουτσάκο

Migrants walk among destroyed shelters following a fire at the Moria camp on the island of Lesbos, Greece, September 9, 2020. REUTERS/Elias Marcou

Migrants walk among destroyed shelters following a fire at the Moria camp on the island of Lesbos, Greece, September 9, 2020. REUTERS/Elias Marcou

Από χθες το βράδυ η γερμανική κυβέρνηση και αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και ελληνικές υπηρεσίες. Το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ επικοινώνησε με τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, ενώ τη νύχτα ο γερμανός πρέσβης στην Αθήνα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης Γιώργο Κουμουτσάκο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Μηταράκης διαβεβαίωσε ότι «η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.» Από την πλευρά του ο Χορστ Ζεεχόφερ πρόσφερε τη βοήθεια της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δηλώσει τι ακριβώς χρειάζεται. Η Γερμανία θα ανταποκριθεί «γρήγορα» διαβεβαίωσε. Μια πρώτη συζήτηση επ’ αυτού θα γίνει την Πέμπτη.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση που επικρατούσε στη Μόρια μέχρι την Τετάρτη ο ίδιος εκπρόσωπος παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις της γερμανικής κυβέρνησης ότι οι συνθήκες εκεί «δεν είναι μακροπρόθεσμα αποδεκτές».

Παραμένει το όχι στην υποδοχή προσφύγων

Τα επεισόδια στη Μόρια δεν αλλάζουν όμως σε τίποτα την επί της αρχής στάση της γερμανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι θα παράσχουμε βοήθεια στην ελληνική κυβέρνηση εκεί που είναι αναγκαίο, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο να θέσουμε υπό αμφισβήτηση το ισχύον νομικό μας καθεστώς» επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Εκ νέου κατέστησε σαφές ότι ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δεν πρόκειται να επιτρέψει να υποδεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα περίπου 140 πόλεις και κρατίδια στη Γερμανία που έχουν εκφράσει αυτή την επιθυμία. Με άλλα λόγια, η Γερμανία δεν σκοπεύει να δεχθεί πρόσφυγες από την Ελλάδα, αν προηγουμένως τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το προσφυγικό.

Στήριξη παρείχε στον Χορστ Ζεεχόφερ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Φιτς. Το ζητούμενο, τόνισε, είναι «μια αλληλέγγυα ευρωπαϊκή λύση.» Μέχρι στιγμής τα βάρη στην ΕΕ κατανέμονται δυσανάλογα. Θα πρέπει να στηριχτούν οι χώρες που πλήττονται περισσότερο. Πέραν αυτού, θα πρέπει να αλλάξει το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, δήλωσε, για να ανακοινώσει ότι το επόμενο διάστημα η Κομισιόν θα καταθέσει σχετική πρόταση.