Αρχισε η μάχη του Eurogroup

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Την πρώτη δύσκολη μάχη δίνει το οικονομικό επιτελείο της Ελληνικής κυβέρνησης, στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Γιάνη Βαρουφάκη, που θα επιχειρήσει να πείσει τους εταίρους για την αναγκαιότητα ενός προγράμματος-γέφυρα που θα δώσει χρόνο στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μια συνολική συμφωνία που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο και τις πολιτικές λιτότητας.

Οι συνομιλίες εκτιμάται ότι θα υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες του προγράμματος, ωστόσο δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.
Πριν από την έναρξη του Eurogrpoup, συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης, που αποτελεί το συμβούλιο των τεχνοκρατών, υπό τον Τόμας Βίζερ.newego_LARGE_t_1101_54464730_type12713
Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης παρουσίασαν ήδη στην διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EuroWorking Group, o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο Γιάννης Χουλιαράκης , ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στο EuroWorking Group.
«Θα ακούσουμε την ελληνική πρόταση, αλλά δεν αναμένω κάποιο αποτέλεσμα σήμερα», δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Θα ακούσουμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και θα εξετάσουμε σε ποια βάση θα συνεχίσουμε την στήριξή μας στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Επισήμως έχουμε ακόμη ένα πρόγραμμα, αλλά το ερώτημα είναι πώς θα συνεχίσουμε με αυτό το πρόγραμμα. Συνεπώς, θα τους ακούσουμε και θα ξεκινήσουμε τις συνομιλίες. Ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Πώς και υπό ποιες συνθήκες, αυτό θα το συζητήσουμε σήμερα», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.
«Η χώρα επέστρεψε στην ανάπτυξη πέρυσι, πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι σημαντικό να συνεχίσει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα και να παραμείνει στη σωστή τροχιά» ανέφερε ο κ.Ντάισελμπλουμ και έδειξε το επόμενο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, λέγοντας ότι οι συζητήσεις θα κινηθούν «βήμα-βήμα».

Συνάντηση γνωριμίας Βαρουφάκη-Λαγκάρντ

Πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε συνάντηση γνωριμίας με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Η κυρία Λαγκάρντ χαρακτήρισε «χρήσιμη» τη συνάντηση.
«Είναι ικανοί, έξυπνοι και έχουν σκεφτεί τα θέματά τους. Πρέπει να τους ακούσουμε. Ξεκινάμε να συνεργαζόμαστε και είναι μία διαδικασία που αρχίζει και θα διαρκέσει ένα συγκεκριμένο διάστημα», δήλωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ, αναφερόμενη στη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας.
«Δεν πρόκειται να φύγουμε από το ευρώ», διεμήνυσε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών,, απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων, προσερχόμενος στο Eurogroup.
Επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένος για εποικοδομητικές συνομιλίες σήμερα στις Βρυξέλλες με τους συναδέλφους του.

Το «τείχος» του Βερολίνου

Το Βερολίνο εμφανίζεται να μην υπαναχωρεί από τη σκληρή στάση για εφαρμογή του υφιστάμενου προγράμματος, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, είπε ότι «αν η Ελλάδα θέλει να βγει από το πρόγραμμα βοήθειας, εμείς περιμένουμε να δούμε τι νέες προτάσεις έχει».

«Tο ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να εκτελείται από την Τρόικα, την οποία προφανώς δε μπορούμε να την λέμε Τρόικα πια», σημείωσε ο Σόιμπλε. «Κάθε χώρα είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι επιθυμεί, αλλά «αυτό το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί διαφορετικά δε θα υπάρξει πρόγραμμα», τόνισε.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, είχε επισημάνει ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται αποτελέσματα από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για αλλαγή, αλλά και η Ελλάδα από την πλευρά της να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, ζήτησε σήμερα ο Γάλλος υπουργός οικονομίας Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup. Ο Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι ελπίζει σε ένα συνολικό και αξιόπιστο διάλογο στο σημερινό Eurogroup.
Ανέφερε ότι για τη Γαλλία δύο είναι οι βασικές αρχές αυτού του διαλόγου: Αφενός να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών για αλλαγή. Όπως είπε, κάτι πρέπει να αλλάξει, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν. Και αφετέρου, δήλωσε ο κ. Σαπέν, «η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί όλους τους κανόνες που μας ενώνουν».
Κατέληξε δε λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.
«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους όρους. Σήμερα θα υπάρξει μία πρώτη επαφή και το σημαντικό Eurogroup θα σημειωθεί την ερχόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς Ντε Γκίντος, προσθέτοντας πως σήμερα όλοι έχουν «εποικοδομητική στάση», αλλά τόνισε πως οι κανόνες επιβάλλονται σε όλους και επομένως όλοι πρέπει να τους σέβονται.
«Το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί μόνο αν η Τρόικα αποφασίσει ότι οι όροι έχουν εκπληρωθεί, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ.
«Έχουμε δηλώσει ότι θέλουμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες. Οι Έλληνες πρέπει να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους σήμερα», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, προσερχόμενος στο Eurogroup τονίζοντας, ωστόσο, ότι το ελληνικό πρόγραμμα «μπορεί να συνεχιστεί μόνο αν η Τρόικα αποφασίσει ότι οι όροι έχουν εκπληρωθεί».
«Συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα στη βάση ήδη υφιστάμενων συμφωνιών. Στόχος των συνομιλιών είναι μία συμφωνία μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup.
«Υπάρχει καλή θέληση και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι έχουμε τον ίδιο στόχο, την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, να σημειώσει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Θα είναι η ευκαιρία για τους Έλληνες υπουργούς να θέσουν τις προτάσεις τους και να ακούσουν αυτό που επιθυμεί η Ευρωζώνη», πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Ενδείξεις συμβιβασμού

Οπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίας , σύµφωνα µε όλες τις ενδείξεις, η Ευρωζώνη προσανατολίζεται σε µια προσωρινή απόφαση που θα δίνει χρόνο -έως και 6 µήνες- για την προετοιµασία της τελικής συµφωνίας, χωρίς να µένει ακάλυπτη η Ελλάδα. Το συµβιβαστικό αυτό σχέδιο θα συζητηθεί σήµερα µε λεπτοµερή καταγραφή των θέσεων, χωρίς όµως οριστικές αποφάσεις και επιδίωξη είναι να κλείσει η συµφωνία στη συνεδρίαση της Ευρωζώνης την ερχόµενη Δευτέρα, µε ενδιάµεσο σταθµό την αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Πρόκειται για µια συµβιβαστική λύση που προωθεί η Κοµισιόν µε τη στήριξη χωρών της Ευρωζώνης και µε την οποία µεταξύ άλλων θα δίνεται χρόνος στην Αθήνα, χωρίς ρητή υποχρέωση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη λήψη δηµοσιονοµικών µέτρων. Παράλληλα, θα συνεχίσουν οι ελληνικές τράπεζες να λαµβάνουν ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Η απόφαση θα πρέπει να κλείσει στις 16 Φεβρουαρίου, προκειµένου να προλάβουν ορισµένα Κοινοβούλια της Ευρωζώνης να επικυρώσουν τη νέα παράταση πριν από το τέλος του µήνα.
Η απόφαση αυτή- εφόσον επιβεβαιωθεί- θα στοχεύει να οδηγήσει σε εκτόνωση της αντιπαράθεσης Αθήνας-Βρυξελλών, αλλά παράλληλα θα συνοδεύεται και από ρητές δεσµεύσεις της ελληνικής πλευράς. Σύµφωνα µε πηγές της Ευρωζώνης, στη διάρκεια της µεταβατικής περιόδου και µέχρι την εξεύρεση οριστικής λύσης δεν πρόκειται να υπάρξουν µονοµερείς αποφάσεις που θα µπορούσαν να προκαλέσουν δηµοσιονοµικό εκτροχιασµό της χώρας, ενώ θα ζητηθούν και ορισµένες δεσµεύσεις για συνέχιση του προγράµµατος αποκρατικοποιήσεων.