Εκλογές μετά το δημοψήφισμα, δήλωσε ο Λουκασένκο

ΛουκασένκοΟ Πρόεδρος  της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε  εκλογές μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα, μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες στη χώρα του.

Νωρίτερα σήμερα η αρχηγός της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να ενεργήσει ως εθνικός ηγέτης για να προετοιμάσει το νομικό πλαίσιο για νέες διαφανείς προεδρικές εκλογές με στόχο την αναγνώριση των νέων εκλογών από τη διεθνή κοινότητα.

Παράλληλα, η αρχηγός της αντιπολίτευσης της χώρας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στους υποστηρικτές της, επαινώντας το θάρρος και την αλληλεγγύη τους, και δεσμεύτηκε ότι τα ονόματα εκείνων που σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις δεν θα ξεχαστούν ποτέ.

Ο «αναβρασμός» στη Λευκορωσία και οι αντιδράσεις της Δύσης

Στη Λευκορωσία κατά την τελευταία εβδομάδα έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες διαδηλώσεις, από πολίτες που αντιδρούν στην εκλογική νίκη του Αλεξάντερ Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο Λουκασένκο εξασφάλισε μια ισχυρή νίκη, λαμβάνοντας μόλις πάνω από το 80% των ψήφων.

Η αντιπολίτευση, ωστόσο, επιμένει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν νοθευμένα, με χιλιάδες υποστηρικτές της να βγαίνουν στους δρόμους απαιτώντας εκ νέου ψήφο ή νέες εκλογές.

Αμφιβολίες για τα εκλογικά αποτελέσματα έχουν εκφραστεί και από χώρες της Δύσης, με τον διπλωμάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, να δηλώνει πως η Ε.Ε. αρνείται να δεχτεί τη νίκη του Λουκασένκο και ορκίστηκε κυρώσεις εναντίον κορυφαίων αξιωματούχων της Λευκορωσίας.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δεν απέκλεισε επίσης την επιβολή κυρώσεων προς τη Λευκορωσία.