Βηρυτός:Ο διάσημος αρχιτέκτονας Ζαν-Μαρκ Μπονφίς στα θύματα των εκρήξεων

 

imagewΟ αρχιτέκτονας Ζαν-Μαρκ Μπονφίς, εγκατεστημένος στον Λίβανο, όπου συνέβαλε ιδίως σε έργα αποκατάστασης κτιρίων, τα οποία είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, συγκαταλέγεται στα θύματα των εκρήξεων στη Βηρυτό τα οποία θρηνεί η Γαλλία, γνωστοποίησε η Γαλλίδα Υπουργός Πολιτισμού Ροζλίν Μπασλό.

“Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ζαν-Μαρκ Μπονφίς σκοτώθηκε στη φρικιαστική καταστροφή της Βηρυτού. Αποτίνω φόρο τιμής στο μείζον έργο του, όπως η αποκατάσταση πατρογονικών ακινήτων  που είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Λίβανο. Τη Γαλλία και τον Λίβανο ενώνει το πένθος για τον θάνατό του”, ανέφερε η Υπουργός σε μήνυμά της το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη στον λογαριασμό της στο Twitter (@R_Bachelot).

Κατά τον πιο πρόσφατο, αλλά ακόμη προσωρινό, απολογισμό του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 113 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 4.000 τραυματίστηκαν στις εκρήξεις που κατέστρεψαν τμήμα της Βηρυτού. Ανάμεσα στους νεκρούς καταμετρώνται τουλάχιστον 21 Γάλλοι, σύμφωνα με την εισαγγελία του Παρισιού, η οποία άρχισε χθες Τετάρτη να διενεργεί έρευνα.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται σήμερα στον Λίβανο, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, όπου σκοπεύει να “επιδώσει το μήνυμα της αδελφότητας και της αλληλεγγύης των Γάλλων” στους πληγέντες και να συζητήσει “την κατάσταση με τις πολιτικές αρχές”.

Αλγερία

Η Αλγερία θα στείλει στη Βηρυτό τέσσερα αεροσκάφη και ένα πλοίο γεμάτα με είδη πρώτης ανάγκης, καθώς επίσης και ομάδες γιατρών, πυροσβεστών και υλικά ανοικοδόμησης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε η προεδρία της χώρας.

Τα τέσσερα αεροσκάφη “ετοιμάζονται να απογειωθούν για τη Βηρυτό”, σημειώνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Μισέλ Αούν.

Εκτός από φάρμακα και τρόφιμα, τα αεροσκάφη θα μεταφέρουν επίσης σκηνές και κουβέρτες για τους άστεγους. Ένα φορτηγό πλοίο θα μεταφέρει στον Λίβανο οικοδομικά υλικά.

Η γειτονική Τυνησία πρότεινε νωρίτερα σήμερα να παραλάβει εκατό τραυματίες και ανακοίνωσε ότι θα στείλει δύο στρατιωτικά αεροσκάφη με ιατροφαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα.

Ελλάδα

Τηλεφωνική επικοινωνία με την αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Άμυνας του Λιβάνου Zeina Akar είχε χθες βράδυ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε τη Λιβανέζα ομόλογο του ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα συνεισφέρει με κάθε δυνατό τρόπο στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, να έλθει αρωγός στο Λίβανο και τον δοκιμαζόμενο λαό του, για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσαν οι φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού.

Παράλληλα εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του προς τον λαό του Λιβάνου και τις λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ιταλία

Δεκατέσσερις πυροσβέστες, ειδικευμένους στην εκτίμηση χημικών κινδύνων και υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές μετά από εκρήξεις, έστειλε χθες η Ιταλία στη Βηρυτό, όπως έγινε γνωστό από επίσημη πηγή.

Η ομάδα αυτή αναχώρησε το απόγευμα από την Πίζα προκειμένου “να παράσχει τεχνική υποστήριξη για τους χημικούς και βακτηριολογικούς κινδύνους”, αλλά και για να εκτιμήσει την κατάσταση των κτιρίων, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Η Ρώμη ανταποκρίθηκε στο αίτημα για αποστολή διεθνούς βοήθειας που υπέβαλε κυβέρνηση του Λιβάνου. Οι πυροσβέστες έχουν στη διάθεσή τους ειδικό εξοπλισμό που εντοπίζει τις επικίνδυνες ουσίες στο περιβάλλον, πρόσθεσε η ιταλική υπηρεσία.

Από τις δύο τεράστιες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 130 άνθρωποι ενώ οι τραυματίες είναι χιλιάδες και οι άστεγοι εκατοντάδες χιλιάδες. Εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη δεκάδων ανθρώπων.

Το βράδυ της Τρίτης, λίγες ώρες μετά την τραγωδία, ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ έκανε έκκληση “προς όλες τις φίλες και αδελφές χώρες” να παράσχουν βοήθεια στη χώρα του.

Καταφύγιο στους άστεγους

Εκατοντάδες Λιβανέζοι προσφέρουν καταφύγιο σε εντελώς άγνωστους σε αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους από την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης, τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας το χάσταγκ #OurHomesAreOpen (σ.σ. “Τα σπίτια μας είναι ανοιχτά”) στα αραβικά και τα αγγλικά, πολλοί χρήστες προσφέρουν ένα κρεβάτι ή και ένα σπίτι που έχουν και δεν το κατοικούν, στα θύματα. Σχεδόν όλοι αναρτούν το όνομά τους, το τηλέφωνό τους και λεπτομέρειες για το μέγεθος και την τοποθεσία του σπιτιού. “θελα να κάνω κάτι, κόντευα να τρελαθώ”, είπε ο ιδρυτής της πλατφόρμας ThawraMap, η οποία μέχρι τώρα χρησιμοποιείτο για να εντοπίζουν οι χρήστες πού επρόκειτο να γίνουν διαδηλώσεις. Από σήμερα φιλοξενεί μια λίστα με διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμη και δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία.

“Σήμερα, πολλοί άνθρωποι θα μείνουν άστεγοι. Θα πάνε για μια-δυο ημέρες σε συγγενείς και σε φίλους, αλλά μετά τι θα κάνουν;” είπε ο αντικυβερνητικός ακτιβιστής, ο οποίος δεν θέλει να δημοσιοποιήσει το όνομά του για λόγους ασφαλείας. Η ThawraMap, δηλαδή ο “Χάρτης της Επανάστασης”, ανάρτησε τη λίστα στο Twitter και το Instagram, μαζί με έναν χάρτη όπου σημειώνονται περίπου 50 διαθέσιμα σπίτια, κρεβάτια και ξενοδοχεία με έως και 40 δωμάτια.

Άλλοι χρήστες προσφέρουν δωρεάν μεταφορά σε όποιον την χρειάζεται. “Για όποιον χρειάζεται σπίτι, έχω ένα άδειο δωμάτιο με δική του τουαλέτα”, έγραψε στο Twitter ο χρήστης Ουάντι Σάαντ. Δίνονται επίσης στοιχεία επικοινωνίας με γιατρούς που μπορούν να ράψουν τραύματα σε ιδιωτικές κλινικές ή ιατρεία, καθώς τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από κόσμο.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath TV ότι οι συλλογικές ζημίες μετά την έκρηξη στη Βηρυτό της 4ης Αυγούστου ενδέχεται να ανέλθουν σε 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ εξήγησε πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο κυβερνήτης ανέφερε επίσης στο Al Hadath TV ότι οι ποσότητες του διαθέσιμου σίτου είναι αυτή τη στιγμή περιορισμένες και πιστεύει πως χωρίς διεθνή παρέμβαση ενδέχεται να ξεσπάσει κρίση στη χώρα.

Ο Μίχαελ Γκάλερ εμπειρογνώμονας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο, προειδοποίησε για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης του Λιβάνου και κάλεσε την Ευρωπαϊκή λνωση να ενεργοποιηθεί περισσότερο στην περιοχή.

“Ο Λίβανος αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις εδώ και πολλά χρόνια. Κάθε πέμπτος κάτοικος είναι πρόσφυγας. Η πολιτική κατάσταση είναι επίσης περίπλοκη”, δήλωσε ο Γκάχλερ στις εφημερίδες του “Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας” (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND).

“Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε την κατάρρευση της χώρας. Στο μέλλον, η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα από ό,τι μέχρι τώρα σε αυτήν την πολυτάραχη περιοχή και να ενεργήσει ως ενδιάμεσος”, δήλωσε ο Gahler.

Στα χρώματα του Λιβάνου το δημαρχείο του Τελ-Αβίβ

Το δημαρχείο του Τελ-Αβίβ φωτίστηκε χθες βράδυ με τα χρώματα της σημαίας του Λιβάνου, σε μια σπάνια ένδειξη αλληλεγγύης του Ισραήλ προς τη Βηρυτό, μετά την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της πόλης, το απόγευμα της Τρίτης. Τεχνικά, το Ισραήλ είναι σε εμπόλεμη κατάσταση με τον Λίβανο εδώ και δεκαετίες.

Η σιιτική, ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν, θεωρείται από το Ισραήλ η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζεται στα βόρεια σύνορά του. Οι δύο πλευρές ενεπλάκησαν το 2006 σε έναν πόλεμο διάρκειας 34 ημερών ενώ πρόσφατα οι ισραηλινές αρχές είπαν ότι απέτρεψαν μια “τρομοκρατική” επίθεση και άνοιξαν πυρ εναντίον ενόπλων που πέρασαν τα σύνορα των δύο χωρών. Υποστηρίζοντας ότι “η ανθρωπιά προηγείται των συγκρούσεων”, ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ, Ρον Χουλντάι, διέταξε να φωτιστεί το δημαρχείο, που βρίσκεται στην Πλατεία Ράμπιν, με τα χρώματα της σημαίας του Λιβάνου.

“Η καρδιά μας είναι με τον λιβανέζικο λαό μετά από αυτήν τη φριχτή τραγωδία”, έγραψε στο Twitter. Καθώς έπεφτε το σκοτάδι, τα παράθυρα στην πρόσοψη του πολυώροφου κτιρίου φωτίστηκαν σχηματίζονταν τη σημαία του Λιβάνου: δύο οριζόντιες, κόκκινες λωρίδες που περιβάλλουν μια πλατύτερη λευκή, με ένα μεγάλο, πράσινο κέδρο (το σύμβολο του Λιβάνου) στο κέντρο. Η απόφαση του δημάρχου επικρίθηκε από ορισμένους Ισραηλινούς, όπως από τον υπουργό Ραφαέλ Πέρετζ, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι είναι “σαν να υψώνεις τη σημαία του εχθρού στην καρδιά του Τελ Αβίβ”.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι η χώρα του προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο μετά την έκρηξη στο λιμάνι, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 135 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 5.000.

Ο Λίβανος δεν έχει ανταποκριθεί σε αυτό το “άνοιγμα”, ανέφερε ένας στρατιωτικός αξιωματούχος, ο οποίος είπε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε, με τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών, να οργανώσει και να λειτουργήσει νοσοκομεία εκστρατείας εντός των δικών του συνόρων και να δεχτεί τραυματίες από τον Λίβανο. Στην κατεχόμενη Δυτική όχθη, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κήρυξε ημέρα πένθους την Τετάρτη και διέταξε να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Λίβανο.