Λίβανος:Πέραν των 300χιλ. οι άστεγοι στη Βηρυτό

Έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη στη Βηρυτό, ενώ όπως ανακοινώθηκε, η σύζυγος του Ολλανδού πρεσβευτή στον Λίβανο τραυματίστηκε σοβαρά από τις εκρήξεις στη Βηρυτό.

imagewΣυγκεκριμένα, έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη στη Βηρυτό μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν το λιμάνι, δήλωσε ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας Μαρουάν Αμπούντ, εκτιμώντας πως το κόστος των ζημιών θα ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

“Έκανα μια περιοδεία στη Βηρυτό, οι ζημιές μπορεί να ανέρχονται από τρία έως πέντε δισεκατομμύρια δολάρια”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναμένει την εκτίμηση των ειδικών και των μηχανικών.

“Σχεδόν το 50% της Βηρυτού έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές” εκτίμησε, με 250.000 έως 300.000 ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι.

Εξάλλου, ο Λίβανος διαθέτει πλέον αποθέματα σιτηρών για “λίγο λιγότερο” από έναν μήνα, μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού που κατέστρεψε τα κεντρικά σιλό, δήλωσε στο Reuters ο Υπουργός Οικονομίας Ραούλ Νέχμε.

“Αναζητούμε αποθηκευτικούς χώρους”, είπε προσθέτοντας ότι ο Λίβανος χρειάζεται αποθέματα για τουλάχιστον τρεις μήνες για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις διατροφικής ασφάλειας.

Η έκρηξη, η ισχυρότερη που σημειώθηκε ποτέ στην Βηρυτό, μετέτρεψε την περιοχή σε ερείπια αχρηστεύοντας το κεντρικό λιμάνι εισόδου για τις εισαγωγές ειδών διατροφής για τα έξι εκατομμύρια των κατοίκων του Λιβάνου.

Τα σιλό της Βηρυτού είχαν δυναμικότητα 120.000 τόνων σιτηρών, σύμφωνα με τον Αχμεντ Τάμερ, διευθυντή του λιμανιού της Τρίπολης, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της χώρας.

Το λιμάνι της Τρίπολης, το δεύτερο σε μέγεθος λιμάνι του Λιβάνου, δεν διαθέτει υποδομές αποθήκευσης, αλλά αποθέματα σιτηρών μπορούν να μεταφερθούν σε αποθήκες που απέχουν 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι.
Πριν από την έκρηξη, τα σιλό της Βηρυτού δεν περιείχαν παρά 15.000 τόνους σιταριού, καθώς ορισμένοι μύλοι είχαν ξεφορτώσει απευθείας φορτία εξαιτίας καθυστέρησης στην έκδοση πιστωτικών επιστολών για πληρωμή, δήλωσε ο Αχμεντ Χατίτ, ο επικεφαλής της ένωσης εισαγωγέων σιτηρών στον εφημερίδα Al-Akhbar.

Οι υπάρχουσες ποσότητες επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς για ενάμισι μήνα, ενώ τέσσερα πλοία που μεταφέρουν 28.000 τόνους σιτηρών δεν έχουν ελλιμενισθεί, εξήγησε.

Οι αρχές του Λιβάνου επιδιώκουν την μεταφορά των τεσσάρων πλοίων στην Τρίπολη, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας στο δίκτυο LBCI.

Στέλλει βοήθεια η Κύπρος

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως προγραμματίζει ναυλωμένη πτήση άμεσης επιστροφής Κυπρίων πολιτών και νόμιμα διαμενόντων στη Κυπριακή Δημοκρατία από τον Λίβανο αύριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι καλούνται όπως εγγραφούν (εάν δεν έχουν ήδη εγγραφεί) στην πλατφόρμα www.connect2cy.gov.cy έως 05/08/2020, ώρα 22:00 τοπική, δηλώνοντας την επιθυμία τους για επιστροφή στην Κύπρο ή διαφορετικά να επικοινωνήσουν στο 22801000 (09:00-16:00).

Σημειώνεται ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα δεν θα χρειαστεί για τους επιβάτες η εγγραφή τους στο www.cyprusflightpass.gov.cy όπως και η εκ των προτέρων προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος COVID-19. Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί με την άφιξη τους στην Κύπρο.

Ομάδα ΕΜΑΚ στη Βηρυτό

imagewΤο πράσινο φως για να αναχωρήσει για τον Λίβανο προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειες των αρχών για αντιμετώπιση της κατάστασης μετά τις εκρήξεις στη Βηρυτό, αναμένει πενταμελής ομάδα της ΕΜΑΚ.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι σε επιφυλακή με πολιτική απόφαση και με οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας, για να αναχωρήσουν μέλη της για το Λίβανο, δήλωσε   ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κεττής είπε ότι η ομάδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι πενταμελής – όλοι μέλη της ΕΜΑΚ- και αποτελείται από έναν επικεφαλής και τέσσερις χειριστές. Μαζί τους ταξιδεύουν τέσσερις εκπαιδευμένοι σκύλοι.

Η ομάδα θα αναχωρήσει με ελικόπτερο για τον Λίβανο.

«Ετοιμάσαμε την ομάδα κατόπιν οδηγιών και του Αρχηγού Αστυνομίας και είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να αναχωρήσουμε, αν χρειαστεί, για το Λίβανο», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις  είπε ότι θα σταλούν στον Λίβανο δυο ελικόπτερα με στελέχη της ΕΜΑΚ και της ΜΜΑΔ, καθώς και σκύλους ιχνηλάτησης.

Στο μεταξύ όπως αναφέρει, μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Twitter, η Αστυνομία Κύπρου , «εντός των επόμενων ωρών μεταβαίνουν στον Λίβανο δύο ελικόπτερα της Αστυνομίας για συμβολή στις έρευνες για εντοπισμό επιζώντων. Μεταφέρονται οκτώ σκύλοι ιχνηλάτες με τους χειριστές τους, από MΜΑΔ και ΕΜΑΚ και δύο επικεφαλής ομαδάρχες», γράφει στο tweet της, η Αστυνομία.

 

Ελλάδα

Τα θερμά της συλλυπητήρια στον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν και τις οικογένειες των θυμάτων των καταστροφικών εκρήξεων στη Βηρυτό, εξέφρασε με ανάρτησή της στο twitter, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

“Συγκλονισμένη από τις τραγικές εικόνες καταστροφής στη Βηρυτό. Οι λέξεις δεν αρκούν για να εκφράσουν τη θλίψη και την οδύνη μας” αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμπληρώνει: “Θερμά συλλυπητήρια στον Πρόεδρο Aoun και τις οικογένειες των θυμάτων. Στις δύσκολες αυτές στιγμές ο ελληνικός λαός στέκεται δίπλα στον λαό του Λιβάνου”.

“Τις δύσκολες αυτές στιγμές τασσόμεθα στο πλευρό του λαού σας” τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, σε μήνυμά του προς τον ομόλογό του, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης του Λιβάνου, Ναμπίζ Μπέρι (Nabih Berry) “Εκ μέρους των μελών της Βουλής των Ελλήνων και εμού του ιδίου, θα ήθελα να σας εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου και τα αισθήματα συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και σε όσους πολίτες δοκιμάζονται αυτές τις ώρες από τις ισχυρές εκρήξεις που έπληξαν τον λιμένα της Βηρυτού” σημείωσε ο κ. Τασούλας και τόνισε: “Τις δύσκολες αυτές στιγμές τασσόμεθα στο πλευρό του λαού του Λιβάνου, που συγκλονίστηκε από αυτή την ανείπωτη τραγωδία και επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, να σας εκφράσω την αλληλεγγύη και συμπαράσταση του ελληνικού λαού και να ευχηθώ οι έρευνες διάσωσης να καρποφορήσουν το ταχύτερο δυνατόν”.

Τέλος, ο κ. Τασούλας ευχήθηκε στον κ. Μπέρι και την οικογένειά του “καλή υγεία και την ελπίδα η πανδημία του Covid-19 να περιοριστεί το συντομότερο δυνατόν”.

Ευρωκοινοβούλιο

Την αλληλεγγύη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Νταβίντ Σασόλι σε μήνυμά του στο τουίτερ, ανέφερε: “Είμαστε σοκαρισμένοι από τα τραγικά γεγονότα στη Βηρυτό. Οι σκέψεις μας είναι σε εκείνους που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από την έκρηξη, τις οικογένειές τους και όσους βοηθούν στην πρώτη γραμμή” και τόνισε ότι “η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της και είναι έτοιμη να στηρίξει σε αυτές τις δύσκολες ώρες”.

Ολλανδία

Η σύζυγος του Ολλανδού πρεσβευτή στον Λίβανο τραυματίστηκε σοβαρά από την τεράστια έκρηξη που σημειώθηκε χθες στο λιμάνι της Βηρυτού, ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε πως η σύζυγος του Ολλανδού πρεσβευτή νοσηλεύεται. Όπως είπε ο εκπρόσωπος, η έκρηξη προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην ολλανδική πρεσβεία, τραυματίζοντας επίσης άλλους τέσσερις ανθρώπους που συνδέονταν με αυτήν.