Πρόταση νόμου για να ισχύουν και για τις τράπεζες οι διατάξεις για τοκογλυφία

Πρόταση νόμου για τροποποίηση του περί Ποινικού Κώδικα Νόμου, ώστε οι διατάξεις αυτού που αφορούν την τοκογλυφία να εφαρμόζονται και για τα πιστωτικά ιδρύματα, συζήτησαν σήμερα οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Εσωτερικών σε κοινή τους συνεδρία.ÓÕÍÅÄÑÉÁ ÊÏÉÍÏÂÏÕËÅÕÔÉÊÙÍ ÅÐÉÔÑÏÐÙÍ ÏÉÊÏÍÏÌÉÊÙÍ ÊÁÉ ÅÓÙÔÅÑÉÊÙÍ

Την πρόταση νόμου κατατέθηκε από κοινού από τους βουλευτές Φειδία Σαρίκα, εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Γιώργο Περδίκη εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Δημήτρη Συλλούρη εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Νικο Κουτσού εκπροσωπώντας τη Συμμαχία Πολιτών και Ζαχαρία Κουλία βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης είπε ότι μέχρι σήμερα οι τράπεζες εξαιρούνται από τη νομοθεσία περί τοκογλυφίας, προσθέτοντας ότι οι βουλευτές θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η εξαίρεση των τραπεζών.

Αναμένουμε ότι στην επόμενη συνεδρία θα έχουμε ενώπιον μας το τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτό το θέμα ευρωπαϊκά, ανέφερε, σημειώνοντας ότι “υπάρχουν χώρες που δεν εξαιρούν τις τράπεζες από την τοκογλυφία”.

Σημείωσε ότι επί του προκειμένου θα υπάρξουν και οι επίσημες θέσεις της Κυβέρνησης.

Σε σχέση με την άποψη της εκπροσώπου της ΚΤ της Κύπρου ότι θα πρέπει να ερωτηθεί η ΕΚΤ, ο κ. Βότσης είπε ακόμη ότι “δεν ικανοποιείται η Επιτροπή ότι οπωσδήποτε θα πρέπει να πάμε να ρωτήσουμε την ΕΚΤ”, καθώς “δεν ερχόμαστε σήμερα να πούμε ότι καθορίζουμε επιτόκια” αλλά απλώς οι τράπεζες θα υπόκεινται στο νόμο της τοκογλυφίας.

Δεν θα επιχειρήσουμε, συνέχισε, να βάλουμε όριο στα επιτόκια και θα δημιουργήσουμε πρόβλημα στην ΕΚΤ όπως λένε και θα πρέπει να ερωτηθεί η Τράπεζα για αυτό.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι θα πρέπει να ενταχθούν και οι τράπεζες στη νομοθεσία για την τοκογλυφία, προσθέτοντας ότι “αν η τράπεζα εξασκεί τοκογλυφία να είναι ποινικό αδίκημα και να τιμωρούνται ποινικώς οι τραπεζίτες οι οποίοι με υπερβολικά επιτόκια και καταχρηστικές ρήτρες ξεπερνούν το επιτόκιο αναφοράς”.

Δυστυχώς, σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, “οι τράπεζες, η Κεντρική Τράπεζα, η Κυβέρνηση υπερασπίζονται το δικαίωμα των τραπεζών να εξασκούν τοκογλυφία”.

Ανέφερε ότι “μετά που ακούσαμε τραπεζικά στελέχη (Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου), τον ΥΠΟΙΚ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μας κατηγορούν ότι η Βουλή κάνει πλάτες σε μεγαλοφειλέτες, ακούμε σήμερα ότι όλο αυτό το σύστημα συσπειρώνεται για να εξασφαλίσει ασυλία στους τραπεζίτες όταν αυτοί παρανομούν”.

Αναφέροντας ότι οι τράπεζες εξαιρέθηκαν από παλιά όταν έγινε ο νόμος περί τοκογλυφίας, ο κ. Περδίκης είπε ότι “τα επιχειρήματα που προτάσσουν είναι πως ό,τι αφορά τις τράπεζες να ελέγχεται και να εγκρίνεται πρώτα από την ΕΚΤ”, ότι “δεν υπάρχουν τόσες ψηλές χρεώσεις που να εμπίπτουν στον όρο τοκογλυφία” και ότι δεν επιτρέπεται από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης να μπαίνουν περιορισμοί στα επιτόκια”.

“Εμείς δεν βάζουμε περιορισμούς στα επιτόκια αλλά εντάσσουμε στο ποινικό αδίκημα της τοκογλυφίας και τους τραπεζίτες”, πρόσθεσε.

Η Εκπρόσωπος της ΚΤ ανέφερε ενώπιον των Επιτροπών ότι στην εν λόγω πρόνοια του Μνημονίου δεν μπορούμε να καθορίσουμε ούτε και μέγιστο ποσοστό επιτοκίου στο οποίο θα πρέπει να υπόκεινται οι τράπεζες και ότι για οποιαδήποτε τέτοια τροποποίηση που επηρεάζει τα δανειστικά επιτόκια των τραπεζών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι απόψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επομένως η ΚΤΚ από μόνη της δεν μπορεί να αποφασίσει ή όχι για μια τέτοια τροποποίηση, πρόσθεσε.

Βάσει πρόνοιας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Μνημόνιο δεν μπορεί η ΚΤ ή οποιαδήποτε άλλη αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας να καθορίσει μέγιστο δανειστικό επιτόκιο στο οποίο να υπόκεινται οι τράπεζες, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το επιτόκιο αναφοράς το οποίο υπολογίζεται ανά τριμηνία από την ΚΤΚ είναι ένα μέγιστο επιτόκιο που αφορά χορηγήσεις δανείων και το οποίο δεν μπορούν να ξεπεράσουν οι εταιρείες οι οποίες δεν είναι τράπεζες.

Οπότε, συνέχισε, με βάση αυτή την πρόνοια του Μνημονίου, η ΚΤ δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να καθορίσει μέγιστο επιτόκιο στο οποίο να υπόκεινται οι τράπεζες όσον αφορά τις χορηγήσεις.

Ανέφερε επίσης ότι το επιτόκιο αναφοράς είναι ένα επιτόκιο το οποίο αν το υπερβεί οποιαδήποτε εταιρεία χορηγεί δάνεια, αμέσως υπόκειται στις πρόνοιες του περί ποινικού κώδικα νόμου και πρόσθεσε ότι σήμερα το επιτόκιο αναφοράς είναι γύρω στο 11% και δεν έχει ξεπεράσει το 12%-12,5%.

Δεν υπάρχει μέγιστο δανειστικό επιτόκιο για πιστωτικά ιδρύματα και αν θα προχωρήσουμε με μια τέτοια ρύθμιση θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απόψεις της ΕΚΤ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΚΤ.

Αναφέροντας ότι το επιτόκιο αναφοράς ορίζει η ΚΤΚ, σημείωσε ότι υπάρχουν ορισμένα κράτη μέλη στα οποία υπάρχει μέγιστο δανειστικό επιτόκιο που δεν μπορούν να ξεπεράσουν οι τράπεζες ωστόσο εξ` όσων γνωρίζω εκεί τα επιτόκια ξεπερνούν το 16% και φτάνουν μέχρι το 25%.

“Υπάρχει ακόμα ένα πρόβλημα. Όταν οι τράπεζες ή τα πιστωτικά ιδρύματα γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα τέτοιο επιτόκιο τείνουν να πλησιάζουν το μέγιστο επιτόκιο. Δηλαδή είναι δίκωπο μαχαίρι το να έχεις ένα τέτοιο επιτόκιο”, κατέληξε.