ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ ζητούν από την κυβέρνηση να στηρίξει την Ελλάδα

ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ  με νέες δηλώσεις και ανακοινώσεις σήμερα  κάλεσαν την κυβέρνηση να συμπορευθεί και να στηρίξει την Ελληνική κυβέρνηση  στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup .

Συγκεκριμένα :

Έκκληση προς την Κυβέρνηση να στηρίξει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην έκτακτη συνεδρία του Eurogroup την Τετάρτη και να αποφύγει την “ποντιοπιλατική στάση”, κατά την έκφρασή του, απήθυνε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος έκανε λόγο για άρνηση των καθεστηκυίων κύκλων της ΕΕ να αποδεχθούν ήττα της πολιτικής τους φιλοσοφίας.382284

Απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης το Σάββατο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρατήρησε ότι από την πλευρά των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ παρουσιάζεται μια αγκύλωση, η οποία δεν επιτρέπει την αναζήτηση των όποιων άλλων λύσεων στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην ΕΕ και κυρίως στη νότια Ευρώπη.

“Ακούγονται πολλές φωνές από έγκριτους οικονομολόγους και μερικές δεκάδες νομπελιστών, που υποδεικνύουν ότι η πολιτική που ακολουθείται από τους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ είναι αδιέξοδη και οδηγούν ολόκληρες χώρες στη φτώχεια και τη μιζέρια και ανάλογους κινδύνους, αυτοί οι κάποιοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις δεν αποδέχονται την παραμικρή υποχώρηση επειδή θεωρούν ότι αυτή θα συνιστά ιδεολογική τους ήττα” πρόσθεσε.

Διατυπώνοντας τη θέση ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι αυτής της σοβαρότητας ζητήματα τίθενται με αυτό τον τρόπο, είπε ότι οι ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ πρέπει να τοποθετούνται με γνώμονα την ευημερία των λαών και όχι εάν θα φανεί ότι πήραν λανθασμένες αποφάσεις, ή θα δεχθεί η ιδεολογική τους φιλοσοφία ήττα, λόγω της διαφοροποίησης των αποφάσεων που λήφθηκαν.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι στην ΕΕ να δώσουν περιθώρια προς αναζήτηση άλλων λύσεων, όπως είναι η άποψη που διατυπώνεται από πάρα πολλές προσωπικότητες παγκοσμίως.

Σε ό,τι αφορά τη θέση που θα πρέπει να τηρήσει η Κύπρος στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει να στηρίξουμε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης και ευχήθηκε όπως “η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν θα συμπεριφερθεί ως Πόντιος Πιλάτος και δεν παρασυρθεί από τις ιδεολογικές της αγκυλώσεις.”

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι έχουν παρατηρηθεί τέτοια δείγματα γραφής, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ και του Υπουργού Οικονομικών.

Για τις δηλώσεις Αβέρωφ Νεοφύτου

Περαιτέρω τοποθετούμενος επί των διευκρινιστικών δηλώσεων του κ. Νεοφύτου, ότι οι αναφορές του δεν έγιναν επί της συζήτησης των θεμάτων της Ελλάδας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “οι διευκρινίσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ συνιστούν υποτίμηση της νοημοσύνης μας”.

“Ήταν μια ξεκάθαρη τοποθέτηση, βεβαίως ιδεολογική, για τα ζητήματα που συζητούνται αυτή τη στιγμή και αφορούν και την Ελλάδα”, συνέχισε προσθέτοντας πως όσο γενικόλογα και να ήταν τα λεχθέντα από τον κ. Νεοφύτου, αφορούν και την Ελλάδα.

Η έκκληση που απευθύνουμε προς την Κυβέρνηση είναι ότι εάν θέλουμε πραγματικά να διαμορφωθούν δεδομένα που θα επιτρέψουν και στην Κύπρο να ελπίζει σε κάτι καλύτερο, είναι να στηρίξει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου και να απαιτήσει από την ΕΕ να λειτουργήσει δημοκρατικά και όχι με εκβιασμούς, απειλές και των πιστολιών στον κρόταφο, κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

 

Η ΕΔΕΚ ζητά συμπόρευση 

Ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δ.Παπαδάκης με δήλωση  του αναφέρει ότι η Κύπρος πρέπει να συμπορευθεί  με τις δυνάμεις που δίνουν μάχη για αλλαγή κατεύθυνσης της Ευρώπης

«Τις τελευταίες μέρες, τονίζει  στήνεται ένα σκηνικό πιέσεων και εκβιασμών εις βάρος της Ελλάδας ενόψει της συνεδρίας του Γιούρογκρουπ της Τετάρτης. Η προσπάθεια εξαναγκασμού της Ελλάδας δεν έχει καμιά σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες και τη βασική παράμετρο σύστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κοινοτική αλληλεγγύη.

Οφείλουμε όχι μόνο να σταθούμε δίπλα στην Ελλάδα αλλά να συμπορευθούμε με όλες τις δυνάμεις εκείνες που δίνουν μάχη για αλλαγή κατεύθυνσης της Ευρώπης, μακριά από τη λιτότητα, μακριά από την ύφεση και την ανεργία, αλλά για μια Ευρώπη της ανάπτυξης και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Όπου έχουν εφαρμοστεί οι συνταγές της Τρόικας οι λαοί υποφέρουν χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ελπίδα για ανατροπή της κατάστασης.»