Η Ιταλία τάσσεται εναντίον των αυτόματων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε,  υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης πολιτικού διαλόγου.

 

Εναντίον της «αυτόματης παράτασης των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας» τάχθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, εν όψει της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η Ιταλία έχει υπογραμμίσει την ανάγκη πολιτικής συζήτησης, προτού προχωρήσουμε στην εξάμηνη παράταση των οικονομικών κυρώσεων που λήγουν στις 31 Ιουλίου, όπως και την ανάγκη αποφυγής των αυτόματων κυρώσεων» δήλωσε, χαρακτηριστικά.Εξήγησε δε ότι η συνεργασία με τους Ευρωπαίους ηγέτες παραμένει προτεραιότητα για τη Ρώμη, με στόχο την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, κάτι το οποίο αποτελεί και «επιδίωξη των κυρώσεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία χώρα θεωρεί τις κυρώσεις ως έναν τρόπο επίλυσης της ουκρανικής κρίσης, διαμηνύοντας ότι η τιμωρία της Μόσχας δεν αποτελεί αυτοσκοπό.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία χρονολογούνται από το 2014, στον απόηχο του ουκρανικού εμφυλίου πολέμου, παρότι η Μόσχα έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή σ’ αυτόν.

Οι Βρυξέλλες έχουν χαρακτηρίσει την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ ως προϋπόθεση για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Παρ’ όλα αυτά, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις ανανεώνονται κάθε έξι μήνες.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι δεν διαθέτει εμπλοκή στην ουκρανική διαμάχη, ενώ έχει απαντήσει στην Ε.Ε. με την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων.