Ιστορική η σημερινή μέρα υλοποίησης β’ φάσης ΓεΣΥ

imagewΩς μια πραγματικά ιστορική μέρα χαρακτήρισε την σημερινή, με αφορμή την υλοποίηση της β΄ φάσης του ΓεΣΥ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι «σήμερα είναι μία  μέρα για την οποία όλοι μας, πολίτες, Κυβέρνηση, κόμματα και θεσμοί θα πρέπει να νιώθουμε περήφανοι».

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα του Προέδρος Αναστασιάδη, για την πρώτη μέρα εφαρμογής της β΄ φάσης του ΓΕΣΥ είπε πως «είναι μία πραγματικά ιστορική μέρα, γιατί υλοποιούμε ένα όραμα δεκαετιών για τη χώρα μας, γιατί ολοκληρώνεται με την έναρξη υλοποίησης της δεύτερης του φάσης, το Γενικό Σύστημα Υγείας. Ένα σύστημα που έλειπε για δεκαετίες», είπε, συγχαίροντας όλους όσοι συνέβαλαν να φτάσουμε σε αυτή τη στιγμή.

Είναι πεποίθηση μου, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πως η καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών υγείας αποτελεί μία υποχρέωση του κράτους, αλλά και ένα δικαίωμα του κάθε πολίτη, που εμείς που βρισκόμαστε σε θέσεις εξουσίας οφείλουμε να υπηρετούμε με τον ύψιστο σεβασμό.

Ευρισκόμενοι, σημείωσε, σε φάση εξόδου από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19, δεν έχω παρά να αναφέρω πως είμαι περήφανος για όσα όλοι μαζί πετύχαμε.

«Είναι η καλύτερη στιγμή, ύστερα που το σύστημα υγείας της χώρας μας αποκτά την αυτοπεποίθηση που του έλειπε για τόσα χρόνια, να κάνουμε αυτό το μεγάλο βήμα και να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας το καθολικό, αποτελεσματικό και αλληλέγγυο σύστημα υγείας που για δεκαετίες οραματιζόμασταν», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως από σήμερα η χώρα μας στο τομέα της υγείας δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτε από τις πλέον προηγμένες χώρες στον κόσμο.

Εξέφρασε την βεβαιότητα πως παρά τις δυσκολίες που αρχικά θα αντιμετωπίσουμε με υπομονή από όλους και κατανόηση θα ξεπεραστούν τα τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν.

Στέλνοντας κι ένα μήνυμα προς το ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό στον τομέα της υγείας, ο Πρόεδρος είπε πως «η χώρα μας σας εμπιστεύεται. Αποδείξατε πως αξίζετε αυτή την εμπιστοσύνη».

Θα είμαστε πάντοτε δίπλα σας, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος, για να στηρίξουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, για να ολοκληρώσουμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, τη μεγαλύτερη, ίσως, μεταρρύθμιση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΗΣΥ

Ο ΔΗΣΥ με δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου κ. Δημήτρη Δημητρίου για δεύτερη φάση εφαρμογής του ΓΕΣΥ αναφέρει:

“Σήμερα είναι μια πάρα πολύ σημαντική μέρα. Μπαίνει σε εφαρμογή η δεύτερη φάση του Γενικού Συστήματος Υγείας. Η μεταρρύθμιση στην υγεία αποτελεί μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση. Είναι το αποτέλεσμα του σχεδιασμού της Κυβέρνησης Αναστασιάδη που τόλμησε και έβαλε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για να έχουμε όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας απρόσκοπτη πρόσβαση στο υπέρτατο αγαθό, αυτό της υγείας.

Το ΓεΣΥ, μπήκε σε εφαρμογή πριν από ακριβώς ένα χρόνο. Αγκαλιάστηκε από την κοινωνία. Το εμπιστεύτηκαν οι πολίτες. Δοκιμάστηκε και άντεξε στην πανδημία τους προηγούμενους μήνες. Αναγνωρίσαμε όλοι την αξία να έχουμε ως χώρα, ένα καθολικό Γενικό Σύστημα Υγείας.

Τώρα μπαίνουμε στην εφαρμογή της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης. Είναι ένα στοίχημα που και αυτό θα το κερδίσουμε. Ήδη έχουμε την συμμετοχή μεγάλου αριθμού ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Κανείς δεν αναμένει να μην υπάρχουν θέματα στους πρώτους μήνες εφαρμογής της δεύτερης φάσης. Το ζήτημα είναι να καταφέρουμε, ως πολιτεία, να προσφέρουμε σε όλους τους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Και θα τα καταφέρουμε.”

Γ.Γ.ΑΚΕΛ

Η έναρξη της β΄ φάσης του ΓεΣΥ με την εφαρμογή της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης συνιστά ένα ακόμα βήμα προς την εδραίωση ενός σύγχρονου και ανθρωποκεντρικού συστήματος υγείας στον τόπο μας, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Παράλληλα επεσήμανε πως “όλοι γνωρίζουμε ότι το ΓεΣΥ συνεχίζει να έχει ακόμα προκλήσεις και προβλήματα ενώπιον του” και είπε πως το ΑΚΕΛ διαβεβαιώνει ότι θα συμβάλει δραστήρια και δημιουργικά για να δοθούν λύσεις και να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια”.

Σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντησή του με τον Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο, Huang Xingyuan, ο κ. Κυπριανύ ανέφερε πως “η υλοποίηση του ΓεΣΥ με τον καθολικό, κοινωνικά αλληλέγγυο και μονοασφαλιστικό του χαρακτήρα αποτελεί νίκη και κατάκτηση για τον κυπριακό λαό. Μια μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση γίνεται βήμα βήμα πραγματικότητα επειδή η κυπριακή κοινωνία δεν υποχώρησε μπροστά στα ιδιωτικά συμφέροντα και τις κυβερνητικές ιδεοληψίες που είχαν άλλους σχεδιασμούς”.

“Το ΑΚΕΛ αισθάνεται δικαιωμένο γιατί μαζί με άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις πρωτοστάτησε σε αυτή τη μεταρρύθμιση, με αυτό τον χαρακτήρα και φιλοσοφία, η οποία ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες του λαού μας και ιδιαίτερα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ευάλωτων ομάδων”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ανέφερε πως “η μεγάλη ευθύνη όμως παραμένει στην Κυβέρνηση και τον ΟΚΥπΥ, οι οποίοι οφείλουν να ανταποκριθούν επιτέλους στην επιτακτική αναγκαιότητα για αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, για αναστήλωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Αυτό είναι που θα κρίνει το μέλλον του ΓΕΣΥ. Η διαφύλαξη του μονοασφαλιστικού του χαρακτήρα,  η ενίσχυση των υποδομών και του εξοπλισμού, η εκπαίδευση του προσωπικού, η οργάνωση, οι δομές και τα εργασιακά. Αυτά είναι ζητήματα που η Κυβέρνηση και ο ΟΚΥπΥ όφειλαν να είχαν ήδη επιλύσει”, κατέληξε.

ΔΗΚΟ

Σε δηλώσεις του ο Γ.Γ.του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης, ανέφερε:

“Σήμερα ο τομέας της υγείας εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Η Β’ Φάση του ΓεΣΥ τίθεται σε εφαρμογή τρία χρόνια μετά που η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε τη σχετική νομοθεσία.
Το Δημοκρατικό Κόμμα εύχεται καλή επιτυχία στο νέο αυτό σημαντικό βήμα.
Ταυτόχρονα καταθέτουμε εκ νέου τους προβληματισμούς μας ως προς την ετοιμότητα των κρατικών νοσηλευτηρίων που καλούνται να αντιμετωπίσουν αυξημένες ευθύνες.
Πέρασαν τρία χρόνια μετά την ψήφιση των σχετικών νομοθεσιών, που δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκαν αρκετά προκειμένου να βελτιωθεί το σύστημα και να διορθωθούν παθογένειες που προϋπήρχαν του κορωνοϊού και που εμφανίστηκαν έντονα στις πρώτες βδομάδες της πανδημίας.
Δυστυχώς ακόμη υπάρχουν προβλήματα όπως υποστελέχωση, κενά στις υποδομές και ελλείψεις εξοπλισμού και η κυβέρνηση οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.”

Κίνημα Αλληλεγγύη

“Χαιρετίζουμε την έναρξη λειτουργίας της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης των ασθενών .
Εκφράζουμε παράλληλα και πάλι επιφυλάξεις για αποφάσεις που έχουν παρθεί και ορισμένες μη διαφανείς συμφωνίες, αλλά ελπίζουμε ότι στο τέλος με τη συμμετοχή όλων μας θα λειτουργήσει το ΓεΣΥ προς όφελος όλου του πληθυσμού.
Τονίζουμε ότι το μέγιστο που πρέπει να έχει υπόψη του ο ΟΚΥΠΥ είναι ότι θα πρέπει να αρθούν οι ανισότητες στις αμοιβές και στα ωφελήματα ανάμεσα στους γιατρούς και στο προσωπικό που υπηρετούν στα Δημόσια νοσοκομεία και στα ιδιωτικά, γιατί η ανισότητα αυτή είναι τεράστια.”

Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών σε ανακοίνωση της σημειώνει:

“Το ΓΕΣΥ αποτελεί την ασπίδα υγείας της κοινωνίας γι` αυτό και η σημερινή μέρα για τη Συμμαχία Πολιτών θεωρείται ως ορόσημο για τη Δημόσια Υγεία. Η Συμμαχία Πολιτών σήμερα νιώθει απόλυτη ικανοποίηση και δικαίωση αφού δώσαμε σκληρές μάχες ως πολιτικό Κίνημα για να κατακτηθεί το κοινωνικό κεκτημένο για την Υγεία. Αυτό που εμείς κρίναμε ως εθνικό στοίχημα σήμερα το κερδίζουμε και επίσημα!
Η εκκίνηση της Β’ φάσης του ΓΕΣΥ αρχίζει με τις καλύτερες προϋποθέσεις, αφού μεγάλος αριθμός ιδιωτικών νοσηλευτηρίων εντάχθηκε στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Ευχόμαστε ότι τον ίδιο δρόμο θ’ ακολουθήσουν και άλλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Παράλληλα τα κρατικά νοσηλευτήρια κέρδισαν εκ νέου την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, αφού κράτησαν ψηλά τα λάβαρα στον αγώνα κατά της πανδημίας.
Παρά τα προβλήματα που αναμένεται να παρατηρηθούν, οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε την προσπάθεια για ολοκλήρωση του ΓΕΣΥ. Υπουργείο Υγείας και ΟΚΥπΥ να κινηθούν τάχιστα προς αυτονόμηση αλλά και ενίσχυση των κρατικών νοσηλευτηρίων, ούτως ώστε να διορθωθούν οι όποιες στρεβλώσεις παρατηρούνται.
Με την ενίσχυση κρατικών νοσηλευτηρίων καθώς και με την ένταξη μεγάλου αριθμού ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓΕΣΥ, μπαίνουν γερές βάσεις για ένα πλήρες και βιώσιμο Σύστημα Υγείας, στο οποίο όλοι οι πολίτες θα έχουν ίσες ευκαιρίες!”

Κίνημα Οικολόγων

“Επίσημη πρώτη για την Β’ φάση του ΓεΣΥ σήμερα
Και επίσημα σήμερα 01 Ιουνίου η έναρξη της Β’ φάσης του ΓεΣΥ με αρχή τα  μη επείγοντα περιστατικά που χρήζουν χειρουργείου.
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζει το γεγονός πως η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων έχει αποφασίσει να ενταχθεί στο ΓεΣΥ στην βάση της αναθεωρημένης πρότασης του ΟΑΥ.
Μέσα σε συνθήκες υγειονομικής και οικονομικής κρίσης τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια αποφάσισαν να κάνουν την υπέρβαση και να αποδεχτούν την αναθεωρημένη πρόταση του ΟΑΥ, παρά το γεγονός ότι απείχε ουσιαστικά από το συμφωνημένο μνημόνιο συναντίληψης.
Σήμερα καθώς μπαίνουμε στη δεύτερη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ νιώθουμε δικαίωση και ικανοποίηση. Έχουμε τουλάχιστον συμβάλει – στο μέτρο των δυνάμεων μας – σε αυτή τη μεγάλη επιτυχία.
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ευελπιστούμε οι αρμόδιοι να είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν στις όποιες δυσκολίες πιθανόν να προκύψουν από την έναρξη της Β΄ φάσης του ΓεΣΥ για να αποφευχθούν τυχόν ταλαιπωρίες για όλους τους ασθενείς.
Καλούμε τους κυβερνητικούς γιατρούς – στους οποίους οφείλουμε ευγνωμοσύνη για το έργο τους εν μέσω πανδημίας – να επιδείξουν την ίδια υπέρβαση και να καταλήξουν άμεσα σε συμφωνία με τον ΟΑΥ.”

ΟΑΥ

Με υψηλές προσδοκίες αρχίζει σήμερα από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) η β΄ φάση του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) που αφορά την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Οργανισμού, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι θα υπάρξουν προβλήματα μέχρι να ομαλοποιηθεί το σύστημα.

«Ξεκινάμε με μια πολλή μεγάλη συμμετοχή από ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Ήταν ένας στόχος που είχαμε θέσει και τον πετύχαμε σχεδόν στο 100%. Μαζί με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) με τα οκτώ μεγάλα νοσηλευτήρια, θα αποτελέσουν τη μεγάλη δύναμη στη β΄ φάση. Αυτές οι κλίνες που θα συμμετέχουν στο Γενικό Σύστημα Υγείας, δια μέσου αυτών των νοσηλευτηρίων, καλύπτουν γύρω στο 75-80% των κλινών σε παγκύπρια βάση και έτσι καλύπτουμε όλες τις ανάγκες σε όλες τις επαρχίες», είπε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι για την εφαρμογή της β΄ φάσης του ΓεΣΥ, υπάρχει στενή συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) και με τον ιατρικό κόσμο γενικότερα.

«Θα πρέπει να έχουμε λίγη υπομονή, να δώσουμε λίγο χρόνο στο σύστημα να ομαλοποιηθεί. Αύριο και τις αμέσως επόμενες ημέρες ίσως προκύψουν κάποια προβλήματα. Θα παρακολουθούμε το σύστημα ώστε να βοηθήσουμε σταδιακά να ομαλοποιηθεί και να δούμε τα μεγάλα οφέλη της β΄ φάσης», σημείωσε.

Από σήμερα, τα δημόσια νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ και πέραν των σαράντα  ιδιωτικών νοσηλευτηρίων εντάσσονται στην εξυπηρέτηση των δικαιούχων του ΓεΣΥ παρέχοντας πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας υγείας.

“Μέχρι αυτή την στιγμή έχουν συμβληθεί 25 νοσηλευτήρια – σε αυτά δεν υπολογίζονται τα οκτώ του ΟΚΥπΥ. Για τέσσερα θα πέσουν οι υπογραφές μέχρι την Τετάρτη ενώ παραμένουν κι άλλα νοσηλευτήρια σε εκκρεμότητα”, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Πρόσθεσε ότι ένας μικρός αριθμός γύρω στα 15 νοσηλευτήρια έχουν επιλέξει να μην συμμετέχουν στην β΄ φάση του ΓεΣΥ.

Αναμένονται προβλήματα
——
Ο ΟΑΥ, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναμένει ότι θα διαφανούν προβλήματα τις επόμενες ημέρες και θα πρέπει “μόλις παρουσιαστούν να ενεργήσουμε κατάλληλα”.

Υπενθύμισε ότι τα νοσηλευτήρια εντάσσονται και θα παρέχουν υπηρεσίες εντός του γενικού συστήματος υγείας με τους γιατρούς που συμμετέχουν στο γενικό σύστημα υγείας.

«Προβλήματα κυρίως θα παρουσιαστούν όσον αφορά την προσαρμογή των νοσηλευτηρίων στο νέο περιβάλλον του γενικού συστήματος υγείας είτε αυτό σημαίνει διαδικασίες είτε αυτό σημαίνει το μεγάλο κύμα που θα απαιτήσει υπηρεσίες άμεσα, οπότε θα πρέπει να γίνει μια διαχείριση ώστε να εξυπηρετηθούν τα επείγοντα περιστατικά και ακολούθως σταδιακά να εξυπηρετηθούν οι υπόλοιποι ασθενείς», σημείωσε.

Διευκρίνισε ότι εάν κάποιος γιατρός λειτουργεί σε ένα συγκεκριμένο νοσηλευτήριο που έχει ενταχθεί στο γενικό σύστημα υγείας αλλά ο γιατρός δεν έχει ενταχθεί στο γενικό σύστημα υγείας, αυτή η υπηρεσία δεν θα λογίζεται εντός του γενικού συστήματος υγείας.

Οπότε, εξήγησε, ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώνεται πριν να λάβει την υπηρεσία για να μπορεί να γνωρίζει ότι αυτή την υπηρεσία θα την λάβει εντός του γενικού συστήματος υγείας.

Πρόσθεσε, ότι ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι οι πρώτες βοήθειες από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια παραμένουν εκτός γενικού συστήματος υγείας μέχρι τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, οπότε κι εκεί θα πρέπει να αναλάβουν το κόστος.

«Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην προσαρμογή των νοσηλευτηρίων μας αλλά και των δικαιούχων του ΓεΣΥ. Επειδή εφαρμόζουμε μια περίπλοκη φάση θα χρειαστεί λίγος χρόνος να εξοικειωθούμε όλοι με τα νέα δεδομένα», είπε.

Επιφόρτιση του συστήματος
———————————
Ο ΟΑΥ, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναμένει ότι θα υπάρξει επιφόρτιση του συστήματος από τις ανάγκες του κόσμου.

«Είναι δεδομένο αυτό, είναι γι αυτό που είχαμε επισπεύσει την εφαρμογή. Η εφαρμογή της β΄ φάσης δεν είχε λάβει παράταση για τρεις μήνες ακριβώς για να εξυπηρετήσουμε άμεσα, να μπούμε σε αυτή την μάχη, για να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατό να αρχίσουμε να εξυπηρετούμε τον κόσμο», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να δείξει κατανόηση γιατί θα προκύψουν προβλήματα, ταλαιπωρίες ειδικά στις αρχές εφαρμογής της β΄ φάσης.

«Η στήριξη από τον ΠΙΣ, τον ΠΑΣΙΝ, η μαζική συμμετοχή νοσηλευτηρίων και γιατρών στέλνει ένα δυνατό μήνυμα στην κοινωνία ότι όλοι οι εταίροι που συμμετέχουν στον τομέα της υγείας είναι αποφασισμένοι εντός του ΓεΣΥ να λειτουργήσουν σωστά για να παρέχουν ισότιμη πρόσβαση στους δικαιούχους. Στόχος όλων, είναι να επικεντρωθούμε στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που θα παρέχονται στον Κύπριο πολίτη», συμπλήρωσε.