imagewΝέα αντιπαράθεση ξέσπασε εκ νέου μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδ.Μιχαηλίδη με αφορμή αναφορές του Πρόεδρου ότι υπερβαίνει ις εξουσίες του και πολιτεύεται.

Στη συνέντευξή που μεταδόθηκε την Παρασκευή, στο OMEGA, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο Γενικός Ελεγκτής υπερβαίνει τις εξουσίες του, ενώ είπε ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να περιορίσει την δικαιοδοσία του εκεί και όπου το Σύνταγμα προβλέπει.

«Ο καθένας θα πρέπει να σέβεται την ανεξαρτησία των θεσμών και ιδιαίτερα να σέβεται τους θεσμούς του κράτους» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είπε ακόμη ότι «δεν μπορεί να εμφανίζεται ο Γενικός Ελεγκτής να υποκαθιστά τον Γενικό Εισαγγελέα και να αποφαίνεται εάν και κατά πόσο και ποια είναι τα θέματα που πρέπει να πάνε στη Βουλή. Αυτό δεν είναι ποσώς θέμα του Γενικού Ελεγκτή».

Την ίδια ώρα, συνέχισε, ο Γενικός Ελεγκτής δεν μπορεί να μετατραπεί σε κυβερνήτη ή σε συγκυβερνήτη. «Το Σύνταγμα προνοεί ότι κυβερνά τη χωρά εκείνος που ο λαός αναδεικνύει. Ο Γενικός Ελεγκτής και βεβαίως έχει εξουσίες εκ του Συντάγματος να ελέγχει την ορθή χρήση των πόρων του κράτους» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Κάποια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσει και ο Γενικός Ελεγκτής ότι δεν μπορεί να πολιτεύεται» συνέχισε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «μια σειρά ανακοινώσεων των τελευταίων ημερών ενέχουν το πολιτικό στοιχείο δυστυχώς και ταυτίζονται πλήρως με συγκεκριμένο κόμμα».

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ο Γενικός Ελεγκτής ότι ο ρόλος του δεν είναι οι πολιτικές ανακοινώσεις ή οι απαντήσεις σε Υπουργούς ή οι προσβλητικές αναφορές απέναντι σε άλλους θεσμούς, είπε και έκανε λόγο για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν ήταν ατυχής ο διορισμός του Γενικού Ελεγκτή, απλά υπερβαίνει τις εξουσίες του». Σε άλλη ερώτηση είπε ότι μια πιο ενεργή παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα για να υποδείξει μέχρι που φτάνουν τα όρια των εξουσιών «δεν θα ήταν βλαπτική, αντίθετα θα ήταν πάρα πολύ θετική».

Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει κάτι το προσωπικό με τον Γενικό Ελεγκτή «αλλά παρατηρούνται τάσεις λαϊκισμού». «Είναι θέμα αρχής για εμένα. Δεν μπορεί να συγκυβερνώ με θεσμό τα καθήκοντα του οποίου καθορίζονται ρητά από το Σύνταγμα και δεν πρέπει να συμμετέχει ή να υποκαθιστά την εκτελεστική εξουσία» υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε τέλος ότι ουδείς αρνείται τον έλεγχο, είπε όμως ότι είναι άλλο η εκ των προτέρων συναίνεση.

Απάντηση Γ.Ελεγκτή

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης απάντησε σήμερα  ότι δεν παρεμβαίνει και δεν αναμιγνύεται στην πολιτική, προσθέτοντας ότι μόνος οδηγός των ενεργειών του είναι το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, με αφορμή τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Aναστασιάδη στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό  OMEGA, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι «ουδέποτε παρεμβαίνω στην άσκηση κυβερνητικής πολιτικής και ουδέποτε αναμιγνύομαι στην πολιτική. Μόνος οδηγός των ενεργειών μου είναι το Σύνταγμα και οι νόμοι που καθορίζουν τις εξουσίες και αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή. Αυτό θα συνεχίσω να πράττω, απερίσπαστος».

Τα τελευταία χρόνια η Ελεγκτική Υπηρεσία μεταμορφώνεται και εκσυγχρονίζεται και πλέον, με την καθοδήγηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, εφαρμόζει όλα τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα, κάτι που δεν γινόταν προηγουμένως, πρόσθεσε.

«Έχουμε αντιμετωπίσει τις αδυναμίες διαρροών, έχουμε χειριστεί  άλλες εγγενείς αδυναμίες και έχουμε καταστήσει τις εκθέσεις μας πιο αξιόπιστες και αντικειμενικές. Έτσι θα συνεχίσουμε» κατέληξε ο Γενικός Ελεγκτής.

 

Η συνέχεια της αντιπαράθεσης   μεταξύ ΔΗΣΥ ΔΗΚΟ

Σήμερα η αντιπαράθεση συνεχίσθηκε  μεταξύ του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος με αφορμή τις επικριτικές  αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας Νικου Αναστασιάδη σε ότι αφορά στον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Σε ανακοίνωση, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι “τόσο ο Δημοκρατικός Συναγερμός όσο και η Κυβέρνηση, είμαστε υπέρμαχοι του ελέγχου ως εργαλείου διαφάνειας και χρηστής διοίκησης.”

“Δεν σταθήκαμε ποτέ απέναντι στο να γίνει ο οποιοσδήποτε έλεγχος που απαιτείται, πόσο μάλλον όταν αυτό επιτάσσει και το Σύνταγμα. Στη συζήτηση όμως που γίνεται εδώ και βδομάδες, με επίκεντρο να βρεθούν τα εργαλεία στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, ο Γενικός ελεγκτής έχει υπερβεί τα εσκαμμένα, λειτουργώντας πολλές φορές περισσότερο ως πολιτικός παρά ως ελεγκτής, αναλαμβάνοντας μάλιστα το ρόλο «εκπροσώπου Τύπου» συγκεκριμένου κόμματος. Όταν συζητείτο το πρώτο νομοσχέδιο για την παροχή ρευστότητας στην αγορά μέσω των κρατικών εγγυήσεων, ο κ. Μιχαηλίδης εξέδιδε ανακοινώσεις είτε για να απαντήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε για να συνεπικουρήσει στη θέση του συγκεκριμένου κόμματος. Το ίδιο συνέβη και χθες. Μετά την παρουσίαση του σχεδίου Β’ και τη δεδηλωμένη εκ μέρους της κυβέρνησης πρόθεση, που προκύπτει και ως υποχρέωση από το Σύνταγμα, για να πάει στη Βουλή και να ψηφιστεί ό, τι είναι απαραίτητο για να εφαρμοστεί, είδαμε την ανακοίνωση του συγκεκριμένου κόμματος που εξέφραζε μια πολιτική θέση και το σιγοντάρισμα λίγες ώρες μετά από τον Γενικό Ελεγκτή προτάσσοντας μάλιστα και άρθρα του Συντάγματος. Ως Δημοκρατικός Συναγερμός θέλουμε να επαναλάβουμε και σήμερα το σεβασμό μας και στο Σύνταγμα και στο σύνολο των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κάθε θεσμός έχει τον διακριτό του ρόλο και εξουσίες. Όπως σωστά τόνισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Γενικός Ελεγκτής δε μπορεί να μετατραπεί σε κυβερνήτη ή συγκυβερνήτη και δεν μπορεί να πολιτεύεται και να ταυτίζεται με κόμματα. Η προσπάθεια μηδενισμού του ρόλου όλων των υπολοίπων θεσμών, και της Βουλής συμπεριλαμβανομένης, για να δημιουργηθεί η εντύπωση πως μόνο ένας είναι ο θεσμός που λειτουργεί σωστά, είναι επικίνδυνη και για την ίδια ακόμα τη δημοκρατία.”

«Οι επιθέσεις κατά των ανεξάρτητων θεσμών, αποτελούν επιθέσεις κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και της διαφάνειας» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Την ώρα που η οικονομία οδεύει σε βαθιά ύφεση, κατά τις προειδοποιήσεις της Κεντρικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντί να ασχολείται με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και τις επιπτώσεις της κρίσης, επιδίδεται σε θεωρίες συνωμοσίας και σε επιθέσεις κατά των θεσμών, για να αποτρέψει τον έλεγχο του ιδίου και της κυβέρνησης του.

Η επίθεση του ΠτΔ εναντίον  του Γενικού Ελεγκτή, αποτελεί επίθεση κατά της Δημοκρατίας, κατά του ελέγχου και κατά της διαφάνειας.

Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, η κυβέρνηση της κατάρρευσης του Συνεργατισμού, των τζετ και των διαβατηρίων, είναι η τελευταία που δικαιούται να μιλά για «ανάρμοστη» συμπεριφορά άλλων.

Αυτή η τελευταία θεσμική εκτροπή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς ο κύριος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε ότι απέσυρε το νομοσχέδιο των εγγυήσεων γιατί δεν ήθελε τον έλεγχο. Δεν ήθελε ο Γενικός Ελεγκτής να ελέγχει τον ίδιο και την κυβέρνηση του.

Επιπρόσθετα, είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο δεύτερος λόγος απόσυρσης του νομοσχεδίου των εγγυήσεων, ήταν οι ενστάσεις των τραπεζών για το πολύ χαμηλό επιτόκιο του 0.8% που προνοούσε εκείνο το νομοσχέδιο.

Με πρόφαση τις αλλαγές της Βουλής, η Κυβέρνηση αντικατέστησε εκείνο το νομοσχέδιο που προνοούσε χαμηλά επιτόκια, με ένα νέο μέτρο επιδότησης επιτοκίων, το οποίο εξυπηρετεί τις τράπεζες, καθώς θα μπορούν να επιβάλλουν τα μέγιστα δυνατά επιτόκια τα οποία θα πληρώνει ο Κύπριος φορολογούμενος.

Διασφαλίζονται, έτσι, τα δικά τους κέρδη και εξυπηρετούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις που ήδη έχουν τη δυνατότητα δανεισμού, αλλά θα δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια.

Αυτοί που θα πληρώσουν και πάλι, την εμμονή της Κυβέρνησης στην αδιαφάνεια αλλά και την αλαζονεία της εξουσίας που εξέπεμπε χθες ο ΠτΔ, είναι οι χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα μπορούν να δανειστούν και δεν θα έχουν καμία άλλη στήριξη.

Με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, οδεύουμε σε μία βαθιά ύφεση την οποία θα πληρώσουν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι χιλιάδες εργαζόμενοι, η μεσαία τάξη και η οικονομία ευρύτερα.

 

Κίνημα Αλληλεγγύη

Το Κίνημα Αλληλεγγύη με ανακοίνωση του για το ίδιο θέμα σημειώνει:

“Σε σχέση με τη απαράδεκτη χθεσινή παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη κατά του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ως προϊστάμενος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σημειώνουμε τα εξής:

  • Κάθε αξιωματούχο που «αδειάζει» ο Πρόεδρος Αναστασιάδη τον πληρώνει ο Κυπριακός λαός κάθε μήνα δια βίου για να ξεκουράζεται.
  • Σύμφωνα με τα Δημοκρατικά θέσμια οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι του Κράτους διορίζονται με χρόνο θητείας μεγαλύτερο της θητείας του εκάστοτε Προέδρου και κυβέρνησης, ώστε να μην καθίστανται υποχείρια και ελεγχόμενοι από αυτούς που τους διόρισαν.
  • Η κυβέρνηση Αναστασιάδη από το 2013 μέχρι σήμερα, έχει «απαλλάξει» από τα καθήκοντα τους λόγω «διαφωνιών» μαζί τους, δύο Αρχηγούς Αστυνομίας, έναν Υπαρχηγό αλλά και δύο Διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας. Μετά την προσπάθεια «φαγώματος» του Γενικού Εισαγγελέα που αφυπηρετεί, έχει πάρει σειρά ο Γενικός Ελεγκτής; Άλλος ένας από τους «άριστους των αρίστων» παίρνει δρόμο για τον «κάλαθο των αχρήστων»;
  • Τι είδους Δημοκρατία είναι αυτή όταν όποιος Ανεξάρτητος Θεσμός διαφωνεί με την εκάστοτε κυβέρνηση -που με βάση τους όρους εντολής του και συνταγματικά καλείται την να ελέγχει- πρέπει να πάει σπίτι του;

Δεν συμφωνούμε με την εκτίμηση Αναστασιάδη ότι ο Γενικός Ελεγκτής ενεργεί εκτός όρων εντολής και με πολιτικά κριτήρια. Ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης και ο καθένας είναι υπόλογος της προσωπικής του Ιστορίας.

Συμμαχία Πολιτών

Από την πλευρά της η Συμμαχία Πολιτών αναφέρει:
“Απ’ τη σύγκρουση ΠτΔ και Γενικού Ελεγκτή εξάγεται το συμπέρασμα ότι και οι δύο πλευρές έχουν ταυτόχρονα δίκαιο και άδικο: Στη Δημοκρατία ο έλεγχος και η λογοδοσία είναι βασικός αγώνας του κράτους δικαίου. Ο Πρόεδρος οφείλει να είναι πιο ανεκτικός στους ελέγχους του Γενικού Ελεγκτή ενώ πρέπει ταυτόχρονα να ενισχύσει την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου. Απ’ την άλλη ο Γενικός Ελεγκτής επιβάλλεται να περιοριστεί σ’ αυτά που ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι ως καθήκοντα κι αρμοδιότητες του.
Δεν έχει αρμοδιότητα, λόγου χάρη, ο Γενικός Ελεγκτής να σχολιάσει αναπτυξιακά έργα της Kυβέρνησης για το αν πρέπει να γίνουν και πού. Για παράδειγμα, δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, εάν θα γίνει ο αυτοκινητόδρομος Πάφου- Πόλης Χρυσοχούς. Αυτή είναι ευθύνη και αρμοδιότητα της εκλελεγμένης κυβέρνησης.
Υπενθυμίζουμε ότι, ως Συμμαχία Πολιτών στηρίξαμε πιο ουσιαστικό ρόλο του ΓΕ στον έλεγχο του Συνεργατισμού, την ώρα που αυτοί οι οποίοι σήμερα τον υπερασπίζονται, ξεδόντιαζαν το ρόλο του με την ψήφο τους στη Βουλή.
Εν κατάκλείδι, υποδεικνύουμε ότι σ΄αυτό τον δύσμοιρο τόπο, πρέπει επιτέλους να βρούμε το μέτρο και ν΄αφήσουμε στην άκρη τις υπερβολές. Ο Γενικός Ελεγκτής διορίστηκε από τον ΠτΔ. Κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί είχαν προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τη θέση του ΓΕ. Αν τελικά διαπιστώνεται ότι έγινε λάθος επιλογή, τότε ευθύνες έχουν τόσο αυτοί που τον διόρισαν όσο κι αυτοί που τον εισηγήθηκαν. “