Απάντηση Χρ. Γιαννάκη στις δηλώσεις Καζαμία σχετικά με τον τερματισμό της σύμβασης για παραπομπή ασθενών στο ΓΟΚ

 

imagewΑπάντηση στις δηλώσεις του Προέδρου του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, Κίκη Καζαμία, αναφορικά στον τερματισμό της σύμβασης για παραπομπή ασθενών στο Γερμανικό Ογκολογικό από την 1η Ιουνίου, δίνει η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας. Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη, η οποία θεωρεί «υβριστικές και απαράδεκτες από κάθε άποψη» τις δηλώσεις του Προέδρου του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου.

Σε γραπτή δήλωσή της, με αφορμή τις  δηλώσεις του Προέδρου του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, στα πλαίσια πρωινής εκπομπής του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, η κ. Γιαννάκη προβαίνει σε διευκρινίσεις για τα όσα διαδραματίστηκαν, λέγοντας ότι κατόπιν γραπτής εισήγησης του ίδιου του Προέδρου του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, στα πλαίσια ανανέωσης για το τρίτο έτος της σύμβασης του Υπουργείου Υγείας με το εν λόγω Κέντρο, περιλήφθηκε πρόνοια σύμφωνα με την οποία η σύμβαση θα τερματιζόταν αυτοδικαίως, με την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, (έχοντας υπόψη την αναμενόμενη ανάληψη των αντίστοιχων υπηρεσιών από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας), νοουμένου ότι το Υπουργείο Υγείας θα προειδοποιούσε γραπτώς το Κέντρο, σχετικά, ένα μήνα προηγουμένως.

Όπως αναφέρει η κ. Γιαννάκη, ενόψει των διαβουλεύσεων που διεξάγονταν για την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, κρίθηκε σκόπιμη η διαβίβαση επιστολής προς τον Πρόεδρο του ΓΟΚ, με ημερ. 28/04/20, «υπενθυμίζοντας ότι η σύμβαση, σύμφωνα και με τη σχετική ρήτρα, τερματίζεται αυτοδικαίως με την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί από από 1η Ιουνίου του 2020 ή σε περίπτωση αναβολής της από τη νέα ημερομηνία, που θα αποφασιστεί σχετικά».

«Κι ενώ στο μεταξύ», προσθέτει, «ο κ. Καζαμίας είχε ενημερωθεί γραπτώς για την αποφασισθείσα σταδιακή εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, με τρίμηνη αναστολή, όσον αφορά τις ογκολογικές υπηρεσίες, γεγονός που συνεπάγεται και ανάλογη παράταση ισχύος της σύμβασης με το ΓΟΚ, με ύφος και λεκτικό περιεχόμενο που κάθε άλλο παρά τιμά τον ίδιο, προτίμησε τις ύβρεις και απαράδεκτους προσωπικούς χαρακτηρισμούς, ενώ είχε κάθε δυνατότητα επικοινωνίας μαζί μου, για να διαλευκάνει τις όποιες απορίες του».

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας θεωρεί ότι «μια τέτοια συμπεριφορά προς την διεύθυνση του Υπουργείου, η οποία υπέγραψε μαζί του μια σύμβαση των €4.604.958, η οποία ανανεώθηκε για τρίτη φορά, (έτσι το συνολικό ποσό ανέρχεται στα €13.814.874), εκθέτει μόνο τον ίδιο και δημιουργεί σωρεία ερωτημάτων».

Προσθέτει πως «είναι περιττό να τονιστεί ότι η υπό αναφορά σύμβαση, της οποίας ορισμένες πρόνοιες τυγχάνουν επίμονα από τον Πρόεδρο του ΓΟΚ, διαστρεβλωμένης ερμηνείας, έχει τύχει του νενομισμένου νομοτεχνικού ελέγχου από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, οι δε διαφωνίες με το ΓΟΚ έχουν προ καιρού παραπεμφθεί στα αρμόδια όργανα, ήτοι, τόσο την Τμηματική, όσο και την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων, οι οποίες και υιοθέτησαν τις θέσεις του Υπουργείου Υγείας».