Αν δεν αποφευχθεί η ιδιωτικοποίηση το προσωπικό θα εξαγοράσει υπηρεσίες της Αρχής Λιμένων

Ετοιμότητα για εξαγορά των υπηρεσιών πλοήγησης και ρυμούλκησης σε περίπτωση που προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της Αρχής Λιμένων είναι το προσωπικό της Αρχής, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της συντεχνίας υπαλλήλων της Αρχής Λιμένων Δημήτρης Φάτσαλος.ÁÑ×Ç ËÉÌÅÍÙÍ - ËÉÌÁÍÉ ËÅÌÅÓÏÕ - ÄÉÙÑÇ ÓÔÁÓÇ ÅÑÃÁÓÉÁÓ

Σε δηλώσεις, μετά τη συνάντηση με τεχνοκράτες της Τρόικας, ο κ. Φάτσαλος είπε ότι οι συντεχνίες είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αν δεν υπάρχει αποφυγή της ιδιωτικοποίησης η συντεχνία των υπαλλήλων της Αρχής Λιμένων έχει έτοιμο σχέδιο Β΄ το οποίο περιλαμβάνει την εξαγορά από τους υπαλλήλους με τη βοήθεια άλλων, σε μια κοινοπραξία, τις υπηρεσίες του λιμανιού της Λεμεσού.

Κληθείς να αναφέρει τι ενδιαφέρει τους υπάλληλους να εξαγοράσουν, ο κ. Φάτσαλος είπε ότι τους ενδιαφέρει να περιοριστούν σε ορισμένες υπηρεσίες που παρέχονται αποκλειστικά από τους υπαλλήλους και αφορούν τις υπηρεσίες πλοήγησης και ρυμούλκησης της Αρχής Λιμένων.

“Με τη βοήθεια δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και με την βοήθεια άλλων συνεργατών μπορούμε από μόνοι μας ως υπάλληλοι να εξαγοράσουμε” αυτές τις υπηρεσίες, ανέφερε, προσθέτοντας ότι στόχος τους είναι να διευρύνουν το φάσμα των εργασιών αυτών των υπηρεσιών αυξάνοντας τα έσοδα για να επωφεληθεί και η οικονομία.

Αν δεν μας δώσουν, συνέχισε, την ευκαιρία να εξαγοράσουμε αυτές τις υπηρεσίες, τότε θα εμπλακούμε στην εξαγορά όλου του πακέτου υπηρεσιών της Αρχής Λιμένων.

Ο κ. Φάτσαλος είπε ότι υπάρχουν στρατηγικοί συνεργάτες στην Γαλλία και στην Ελβετία που θέλουν να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά υπηρεσιών.

Ανέφερε επίσης ότι είναι θέμα της Κυβέρνησης να αποφασίσει πόσα θέλει για να μας παραχωρήσει αυτές τις υπηρεσίες, προσθέτοντας ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες είναι ζημιογόνες καθώς “το κέρδος της Αρχής προέρχεται από την χρέωση πάνω στις εισαγωγές των εμπορευμάτων”.

Σε σχέση με την εξαγορά του λιμανιού της Λάρνακας, ο κ. Φάτσαλος είπε ότι η κοινοπραξία “ΖΗΝΩΝ” έχει δηλώσει ότι έχει εξεύρει περισσότερα χρήματα για την εξαγορά του λιμανιού”, προσθέτοντας ότι “αν η κοινοπραξία εξεύρει τα απαιτούμενα χρήματα όπως προνοεί το συμβόλαιο παραχώρησης και τα χρήματα τα οποία θα εκμεταλλευτεί είναι εκείνα που ορίστηκαν κατά τη συμφωνία της παραχώρησης τότε το κράτος οφείλει να υπογράψει το συμβόλαιο παραχώρησης”.

“Αν όμως δεν εξεύρουν τα απαιτούμενα χρήματα και είναι μέρος των χρημάτων τα οποία χρειάζονται για να καλύψουν την υποχρέωση τους και έχει αλλάξει το μοντέλο που συζητούνται για την εκμετάλλευση του λιμανιού και της μαρίνας τότε το κράτος πρέπει να απορρίψει την πρόταση και να τερματίσει τη διαδικασία”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι “το λιμάνι και η μαρίνα μπορούν να αναπτυχθούν με περισσότερα κεφάλαια τα οποία είναι έτοιμα αν τερματιστεί η υφιστάμενη διαδικασία και αρχίσει νέα”.