Γ.Ομήρου: Η καρποφόρα συνεργασία Ελλάδας -Κύπρου θα ενισχυθεί περαιτέρω επι Τσίπρα

Τη βαθιά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την αταλάντευτη στήριξη, συμπαράσταση και συμπαράταξη της Ελλάδας στο μακροχρόνιο αγώνα για δικαίωση και απελευθέρωση εξέφρασε προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÓ ÅËËÁÄÁÓ Á.ÔÓÉÐÑÁÓ ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÂÏÕËÇÓ Ã.ÏÌÇÑÏÕ

Στην προσφώνησή του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Ειδική Συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής με την ευκαιρία της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο, ο κ. Ομήρου εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η αδιάλειπτη αλληλεγγύη μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου η οποία αντανακλάται στην αρμονική και καρποφόρα συνεργασία, και που έχει αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς και επίπεδα, θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί περαιτέρω επί πρωθυπουργίας του κ. Τσίπρα.

«Δεν υπάρχουν άλλωστε περιθώρια επανάπαυσης και εφησυχασμού. Οι συνθήκες μας επιβάλλουν επαγρύπνηση και εγρήγορση» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι για σαράντα χρόνια, ο κυπριακός λαός βιώνει τις οδυνηρές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

«Δεν χάνουμε, ωστόσο, το ηθικό μας και εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε, με μόνο όπλο μας τις οικουμενικές αξίες και αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που έθεσαν και τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τις αρχές της δημοκρατίας, του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης μεταξύ των Κρατών, που δυστυχώς βλέπουμε άλλοτε να πρυτανεύουν κι άλλοτε να καταρρακώνονται, επιλεκτικά και κυνικά, μπροστά στο δίκαιο της ισχύος και τις κάθε λογής επιβουλές και σκοπιμότητες», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι την κυνικότητα αυτή τη βιώνουν από πρώτο χέρι Ελλάδα και Κύπρος, όντας στόχοι των αυξανόμενων τουρκικών προκλήσεων, υποδεικνύοντας ότι στην περίπτωση της Κύπρου η απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην αλαζονική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας εξαντλείται σε παραινέσεις και στην τήρηση «ίσων αποστάσεων», που εξισώνουν θύμα και θύτη, τιμωρώντας έτσι το θύμα και αποενοχοποιώντας το θύτη.

Όπως υπέδειξε, η απουσία, άλλωστε, ηχηρής και ισχυρής αντίδρασης στον απαράδεκτο τουρκικό ισχυρισμό περί «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας είναι άκρως ενδεικτική της στάσης αυτής της διεθνούς κοινότητας. «Είναι βέβαια πολύ σημαντική η διεθνής αναγνώριση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, όπως και πράττει, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν είναι όμως αρκετή η απάντηση αυτή για να καμφθεί η τουρκική προκλητικότητα η οποία, όχι μόνο δυναμιτίζει τη διαδικασία των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αλλά κλιμακώνει την ένταση και προκαλεί περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε.

«Και σίγουρα» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «δεν είναι εποικοδομητικές οι πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς να αρθούν οι πειρατικές τουρκικές προκλήσεις».

Ενόσω δηλαδή βρίσκεται σε ισχύ η δεύτερη τουρκική NAVTEX και ενώ η στάθμευση του σεισμογραφικού “Barbaros” και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν έξω από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου ερμηνεύεται ως «ενέργεια καλής θέλησης» της Τουρκίας, όπως εξήγησε.

Για να προσθέσει πως η πρόσφατη εξαγγελία του Τούρκου Πρωθυπουργού για αγορά ή κατασκευή πλατφόρμας, που θα σταλεί για γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταδεικνύει την πρόθεση οικειοποίησης του υποθαλάσσιου πλούτου της Κύπρου με τη χρήση στρατιωτικής βίας, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι τους Τουρκοκύπριους.

Ο Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε στη συνέχεια απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι ο πολύ ουσιαστικός ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν Ελλάδα και Κύπρος στις προσπάθειες για επικράτηση συνθηκών ασφάλειας, ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περαιτέρω προώθηση του διαλόγου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της περιοχής, αποτελεί κεντρικό πυλώνα της κοινής στρατηγικής των δύο χωρών, η οποία συνεχώς εξελίσσεται και ενισχύεται.

Ανέφερε ότι οι σοβαρές προκλήσεις κατά της παγκόσμιας ασφάλειας, ιδιαίτερα η τρομοκρατική απειλή, που εκκινεί από την περιοχή και ονομάζεται «Ισλαμικό Κράτος», δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό και πως η απάντηση της διεθνούς κοινότητας πρέπει να είναι ανάλογη του μεγέθους της απειλής, στη βάση της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και του συντονισμού και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ομήρου εξέφρασε εκ μέρους της κυπριακής Βουλής ικανοποίηση για την ανάθεση στους Επιτρόπους Ελλάδας και Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ σημαντικών αρμοδιοτήτων, που αφορούν στη διαχείριση καίριων ζητημάτων, όπως είναι η μετανάστευση, οι κρίσεις και η ανθρωπιστική βοήθεια.

Συνεχίζοντας και αφού υπέδειξε ότι η αλληλεγγύη, ως θεμελιώδης αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να διέπει τις σχέσεις και συνέργειες μεταξύ Εταίρων, τόσο στην πολιτική όσο και στην οικονομική τους διάσταση ο κ. Ομήρου επεσήμανε ότι η Κύπρος είχε την ατυχία να αποτελέσει το πειραματόζωο μιας πρωτόγνωρης και ανάλγητης ληστρικής αφαίμαξης των καταθέσεων ανυποψίαστων πολιτών της, της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού τομέα και της βίαιης καταστροφής του οικονομικού της μοντέλου, ενώ παράλληλα επιβλήθηκαν στη χώρα δυσανάλογα αυστηροί όροι σε σχέση με το μέγεθος του χρέους της.

Για να προσθέσει πως καθώς η συζήτηση περί της ορθότητας και της νομιμότητας των αποφάσεων του Εurogroup παραμένει ανοικτή, «το βέβαιο είναι πως η βελτίωση των οικονομικών δεικτών δεν σημαίνει την ευημερία των ανθρώπων» αλλά και πως έχει καταδειχθεί, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η αυστηρή λιτότητα, χωρίς αντισταθμιστικά αναπτυξιακά μέτρα, αυξάνει την ύφεση και την ανεργία, οδηγεί στην απαξίωση των θεσμών και απειλεί την κοινωνική συνοχή.

Σημείωσε ακολούθως ότι στον αγώνα κατά της στείρας λιτότητας, που αποβαίνει σε βάρος της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, Ελλάδα και Κύπρος δεν είναι μόνες αλλά και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι πρώτιστα Ένωση των λαών. «Είναι αναγκαίο λοιπόν να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες ενστερνίζονται το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αισθανόμενοι ότι έχουν και λόγο και ρόλο στη λήψη αποφάσεων, που επηρεάζουν τη ζωή τους, αυτή των παιδιών τους και των μελλοντικών γενιών» συμπλήρωσε.

«Στη βάση αυτών των αρχών, Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για έξοδο από την κρίση, συμβάλλοντας, ως ισότιμοι εταίροι και κατά τρόπο εποικοδομητικό στην αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν και, ενίοτε, διχάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέροντας παράλληλα ότι η ανάπτυξη από την Κύπρο και την Ελλάδα στρατηγικών σχέσεων με χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής αποτελεί ουσιαστική συμβολή στο στόχο της επίτευξης σταθερότητας στη νότια γειτονία της Ένωσης, καθώς και στο στόχο της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.

Διαβεβαίωσε ακολούθως τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι ο κυπριακός λαός δεν θα λυγίσει. «Θα επιμείνουμε» είπε, «στην κατοχύρωση των δικαίων ολόκληρου του Κυπριακού λαού, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της πολιτείας, την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, την ευημερία και πρόοδο ολόκληρου του λαού της Κύπρου».

Συνεχάρη τέλος θερμά τον Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή του και ευχήθηκε στον ίδιο και την Κυβέρνησή του κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο τους.