Πυρά δέχεται ο Τραμπ για την απόφαση του να διακόψει την χρηματοδότηση στον ΠΟΥ

Έντονες  αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να ανακοινώσει τη διακοπή χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) από τις ΗΠΑ εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.

FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump addresses the daily coronavirus task force briefing at the White House in Washington, U.S., April 13, 2020. REUTERS/Leah Millis/File Photo

Ο Τραμπ επιτέθηκε στον ΠΟΥ υποστηρίζοντας ότι «παπαγάλιζε» λάθος πληροφορίες για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού και ότι δεν μετέφερε με ακρίβεια τα στοιχεία για την εξάπλωση του από την κινεζική πόλη Γουχάν.

«Αν ο ΠΟΥ είχε κάνει τη δουλειά του… η έξαρση θα μπορούσε να είχε περιοριστεί στην πηγή της με πολύ λίγους θανάτους… αυτό θα είχε σώσει χιλιάδες ζωές», δήλωσε ο Τραμπ προσθέτοντας «πολλοί θάνατοι προκλήθηκαν από τα λάθη τους».

Πυρά  από τη Γερμανία

Την απόφαση του Τραμπ να διακόψει τη χρηματοδότησης του ΠΟΥ επέκρινε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, τονίζοντας ότι ο κορονοϊός «δεν γνωρίζει σύνορα».

«Η απόδοση ευθυνών δεν βοηθά. Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα», τόνισε ο Μάας στο Twitter.

«Πρέπει να συνεργαστούμε στενά στη μάχη κατά της νόσου COVID-19. Μία από τις καλύτερες επενδύσεις είναι να ενισχυθούν τα Ηνωμένη Έθνη, κυρίως ο υποχρηματοδοτούμενος ΠΟΥ, για παράδειγμα, για την ανάπτυξη και τη διανομή τεστ και εμβολίων», πρόσθεσε

.Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους 

Από την πλευρά της, η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν δήλωσε ότι η πανδημία, που έχει μολύνει σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και προειδοποίησε ότι η απόφαση των ΗΠΑ θα επηρεάσει όλες τις χώρες του κόσμου.

Το Κρεμλίνο

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου ανέφερε:

«Στις 26 Μαρτίου οι ηγέτες της G20 είχαν έκτακτη τηλεδιάσκεψη, μετά την οποία υιοθέτησαν κοινή δήλωση για τον κορωνοϊό. Εκεί αναφέρεται ότι η G20 και ο ΠΟΥ είναι αυστηρά δεσμευμένοι να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να ξεπεραστεί η πανδημία».

Η δήλωση αναφέρει ότι οι ηγέτες της G20 στηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες του ΠΟΥ και σκοπεύουν να υποστηρίξουν την αρχή στον συντονισμό της αντίδρασης στον κορονοϊό, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

«Βλέπουμε ότι οι ηγέτες της G20 στηρίζουν τον ΠΟΥ, μεταξύ αυτών και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στηρίζουν τις ελπίδες τους στον ΠΟΥ, σχετικά με την περαιτέρω προσπάθεια ανάλυσης της εμπειρίας της πανδημίας. Αυτή είναι η θέση μας» υπογράμμισε.

Μπιλ Γκέιτς: Επικίνδυνη η περικοπή χρηματοδότησης του ΠΟΥ

Η απόφαση του Τραμπ προκάλεσε την αντίδραση και του ιδρυτή της Mircosoft, Μπιλ Γκέιτς.

«Είναι τόσο επικίνδυνη όσο ακούγεται» ανέφερε ο Γκέιτς υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι αυτή έρχεται σε μία περίοδο παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.​Όπως υπενθυμίζει ο ιδρυτής της Microsoft η αποστολή του ΠΟΥ είναι να μειώνει τη διασπορά του κορονοϊού.

«Αν αυτό σταματήσει κανείς άλλος οργανισμός δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει. Ο κόσμος χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε τον ΠΟΥ».