Την μέθοδο της κινδυνολογίας και της φοβέρας επιστρατεύει ο ΥΠΟΙΚ

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης φαίνεται να επιστρατεύει την κινδυνολογία και τον πανικό προκειμένου να μετακυλισθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης  στο νομοθετικό σώμα επειδή ÕÐÏÕÑÃÅÉÏ ÏÉÊÏÍÏÌÉÊÙÍ - ÊËÉÌÁÊÉÏ ÔÑÏÉÊÁÓμε πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας πρατάθηκε   εκ νέου η αναστολή  της εφαρμογής  της νομοθεσίας  για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων ζητώντας ταυτόχρονη εφαρμογή της νομοθεσίας για την αφερεγγυότητα.  Ετσι σήμερα   μετά τη συνάντηση που είχε  με τους επικεφαλής  της τρόικας και τη διοικήτρια της Κ.Τράπεζας Χρ.Γιωρκάτζη άφησε να διαρρεύσει  η πλητοφορία  πως οι διεθνείς δανειστές εκφράζουν προβληματισμό  για το κατά πόσον η Κύπρος παραμένει δεσμευμένη στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Στη σημερινή συναντηση  οι   επικεφαλής της Τρόικας με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και την Διοικητή της ΚΤΚ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη  αποτύπωσαν την πορεία υλοποίησης του μνημονίου τόσο σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά όσο και το χρηματοπιστωτικό τομέα. Τα θέματα που αφορούν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση του Μαρκ Λούις (ΔΝΤ), Γιάκομπ Φρίις (ΕΚ) και Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) με τον ΥΠΟΙΚ, πιθανότατα την Τετάρτη.

Σύμφωνα με  πηγές του Υπουργείου Οικονομικών , ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε στους δανειστές γράφημα με την καμπύλη της πορείας της οικονομίας, η οποία από τη συνεχόμενη διολίσθηση που κορυφώθηκε στο περίπου -6% το β` εξάμηνο του 2013 περιορίστηκε κάτω του -2% το τρίτο τρίμηνο του 2014, σε μια προσπάθεια να καταδείξει ότι η υλοποίηση του προγράμματος αποδίδει καρπούς, ενώ μετέφερε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για υλοποίηση του μνημονίου.

Οι δανειστές, όπως αναφέρθηκε, επιβεβαίωσαν μεν τη βελτίωση και την πρόοδο που καταγράφεται, εξέφρασαν δε προβληματισμό σε σχέση με την πολιτική υλοποίησης του μνημονίου.

Ο προβληματισμός όπως λέχθηκε συνδέεται με την απόφαση της Βουλής να παρατείνει εκ νέου την περίοδο αναστολής της εφαρμογής της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων,

Όπως είναι γνωστό η Βουλή απέρριψε τη συμβιβαστική πρόταση που παρουσίασε ο Πρόεδρος Αναστασάδης για εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από τη νομοθεσία των εκποιήσεων, κάτι που κατέστησε την επίλυση του αδιεξόδου ακόμη δυσκολότερη, όπως εκτιμάται, παρατείνοντας τη μη συμμόρφωση με τους όρους του μνημονίου.Έτσι, αναμένεται η 2α Μαρτίου οπότε λήγει η περίοδος αναστολής της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, με την προσμονή να δοθεί στο μεσοδιάστημα το πράσινο φως για το πέμπτο νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα έτσι ώστε να θεσπιστεί το πλαίσιο μαζί με τις εκποιήσεις.

Οι ίδιες πηγές  του ΥΠΟΙΚ επεσήμαναν ότι αν και η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει άμεσα πρόβλημα ρευστότητας, ωστόσο η καθυστέρηση στις αξιολογήσεις και η συνεπαγόμενη αναβολή στις εκταμιεύσεις των δόσεων του προγράμματος εμποδίζει την υλοποίηση αναπτυξιακών στόχων του προϋπολογισμού.

Οι επικεφαλής των δανειστών, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, δήλωσαν ετοιμότητα να επανέλθουν στην Κύπρο μόλις η Λευκωσία εκπληρώσει την προϋπόθεση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, έτσι ώστε να διεξαχθεί μια κανονική αξιολόγηση και να εκπονηθεί επικαιροποιημένο μνημόνιο.Παράλληλα, οι δανειστές σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρουσιάζονται περισσότερο προβληματισμένοι από τις κυπριακές Αρχές, σε σχέση με το ρυθμό με τον οποίο γίνονται οι αναδιαρθρώσεις.

Οι επικεφαλής της Τρόικα, που αναμένεται να παραμείνουν στο νησί μέχρι το τέλος της βδομάδας, θα έχουν συναντήσεις με Υπουργούς στα χαρτοφυλάκια των οποίων περιλαμβάνονται θέματα που άπτονται του μνημονίου περιλαμβανομένων  και των αποκρατικοποιήσεων .