Καθησυχάζει την τρόικα ο ΥΠΟΙΚ …

Με τον Υπουργό Οικονομικών και τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη συναντώνται σήμερα Δευτέρα οι επικεφαλής της Τρόικα και ασφαλείς πληροφορίες μας αναφερουν πως ο Χάρης Γεωργιάδης θα καθησυχάσει τους τροϊκανούς  για τις αποφάσεις της Βουλής σχετικά  με το νόμο για τις εκποιήσεις.ÕÐÏÕÑÃÅÉÏ ÏÉÊÏÍÏÌÉÊÙÍ - ÊËÉÌÁÊÉÏ ÔÑÏÉÊÁÓ

Η συνάντηση πραγματοποιείται στον απόηχο της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής να επεκτείνει περαιτέρω (μέχρι τις 2 Μαρτίου) την αναστολή της ισχύος της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων. Η απόφαση της Βουλής παρατείνει τη συμμόρφωση της Κύπρου με τους όρους του μνημονίου, ενώ είχε ως αποτέλεσμα το πάγωμα της εκταμίευσης των €86 εκατομμυρίων ευρώ, που αποτελούσε τη συνεισφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην έκτη δόση συνολικού ύψους €436 εκατ.

Όπως ανέφερε πηγή  του ΥΠΟΙΚ στο ΚΥΠΕ , η συνάντηση θα είναι μια καθαρά τεχνικού χαρακτήρα διαδικασία, που θα περιοριστεί στην αποτύπωση δεδομένων, της επίδοσης της οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών, της κατάστασης στο τραπεζικό σύστημα και της πορείας των μεταρρυθμίσεων, χωρίς όμως να υπάρχει προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Στο τραπέζι θα τεθούν τα επόμενα βήματα σε σχέση με το θέμα των εκποιήσεων σε συνδυασμό με το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Οπως ισχυρίζετι η  ίδια πηγή η Κυβέρνηση, μετά την καθυστέρηση εκ μέρους των δανειστών να υποβάλουν τα τελικά τους σχόλια επί του πέμπτου νομοσχεδίου του πλαισίου αφερεγγυότητας, κατάφερε να πείσει την Τρόικα όπως αποδεχθεί την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από το νόμο των εκποιήσεων, κάτι που δεν απεδέχθη η Βουλή.

Τροικανοί φεύγουν τροϊκανοί έρχονται

Εν τω μεταξύ, νέες αλλαγές σημειώθηκαν στους επικεφαλής των τριών θεσμών που συνθέτουν την Τρόικα. Ο Γιάκομπ Φρίις αντικαθιστά τον Μάαρτεν Φέρβεϊ ως επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Μάρκ Λούις ήδη έγινε γνωστό ότι εκπροσωπεί το ΔΝΤ, σε αντικατάσταση της Ντέλια Βελκουλέσκου, ενώ Επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραμένει ο Φρανσέσκο Τρούτι.