Handelsblatt: « Ο Γιούνκερ σχεδιάζει να καταργήσει την τρόικα της Ελλάδας»

“Ο Γιούνκερ θέλει να καταργήσει την τρόικα”, είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική σελίδα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας “Handelsblatt”, στο οποίο σημειώνεται: “Πρώτα οι Έλληνες προκάλεσαν εντός της εβδομάδας πολλή φασαρία.Outgoing European Commission President Jose Manuel Barroso and new European Commission President Jean claude Juncker attend a farwell ceremony

Το Σαββατοκύριακο τα μηνύματα από την Αθήνα έγιναν πιο συμφιλιωτικά. Και τώρα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ είναι έτοιμος για έναν συμβιβασμό. Και το Βερολίνο μάλλον ακολουθεί”. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο κ. Γιούνκερ σχεδιάζει να καταργήσει την τρόικα της Ελλάδας και “αυτό το τρίο να μην ξαναπάει στην Αθήνα”.

“Πρέπει τώρα να βρούμε γρήγορα μια εναλλακτική για αυτό”, επισημαίνει η εφημερίδα ότι ειπώθηκε σε κύκλους της Κομισιόν. “Με αυτό ο Γιούνκερ συμφωνεί με ένα κεντρικό αίτημα του νέου Έλληνα Πρωθυπουργού”, τονίζει ο συντάκτης και προσθέτει ότι και η γερμανική κυβέρνηση είναι κατ` αρχήν πρόθυμη να συμφωνήσει σε μια μεταρρύθμιση της τρόικας.

“Θα μπορούσαμε να παραιτηθούμε από τις επισκέψεις ελέγχου στην Αθήνα, οι οποίες εκλαμβάνονται από τους Ελληνες, ως εξευτελιστικές και αντ` αυτών να τεθούν στην Ελλάδα πλέον μόνο πιο γενικοί οικονομικοπολιτικοί στόχοι”, αναφέρει η εφημερίδα πως είναι η άποψη σε κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης.

Μια τέτοια παραχώρηση είναι δυνατή όμως μόνο εφόσον η νέα ελληνική κυβέρνηση αποδεχτεί την έως τώρα συμφωνηθείσα πορεία μεταρρυθμίσεων και λιτότητας, τονίζεται.

Ο κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με την Handelsblatt, θέλει να στηρίξει τον κ. Τσίπρα και σε ένα άλλο σημείο: Ο επικεφαλής της Κομισιόν δείχνει κατανόηση στο ότι ο νέος Έλληνας Πρωθυπουργός θέλει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, επισημαίνει ο συντάκτης και διευκρινίζει ότι ο κ. Γιούνκερ παραμένει κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους.