Οι σχέσεις Ιωακείμ -Λίλλη στη δίκη για Δρομολαξιά

 

«Δεν έχω εκβιάσει ή απειλήσει το Λίλλη ποτέ μου>

Συνεχίστηκε  η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου στη Λάρνακα, με τη γραπτή απολογία του Αντώνη Ιωακείμ, 8ου κατηγορουμένου στην υπόθεση για την επένδυση από το Ταμείο Συντάξεων των εργαζομένων της CYTA, στο έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά.

Ο Αντώνης Ιωακείμ κατηγορείται για εκβιασμό, δηλαδή ότι σε άγνωστη ημερομηνία μεταξύ Φεβρουαρίου 2010 – Φεβρουάριο 2012, στις επαρχίες Λάρνακας και Λευκωσίας, με σκοπό να αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος προς όφελος άλλων προσώπων, εξανάγκασε τον Νίκο Λίλλη να εξοφλήσει δάνεια παλιών παραγόντων της ΑΛΚΗΣ ύψους 770 χιλιάδων ευρώ, απειλώντας τον ότι σε περίπτωση που δεν θα το έπραττε θα έθετε προσκόμματα στην υλοποίηση της επένδυσης του Ταμείου Συντάξεων της CYTA στο έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά.Δίκη_για_Δρομολαξιά_Οι_επιφυλάξεις_για_την_επένδυση

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε το ΚΥΠΕ στη γραπτή απολογία του ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι γνώρισε τον Νίκο Λίλλη από τα διοικητικά της ΑΛΚΗΣ, της οποίας είναι οπαδός «όμως δεν είχα ποτέ μου κανένα δάνειο στο όνομα μου για την ΑΛΚΗ, ούτε έδωσα οποιαδήποτε εγγύηση για δάνεια της ΑΛΚΗΣ».

Αναφέρθηκε στην πρόταση που του έγινε από τον Λίλλη τον Αύγουστο του 2009 να μπει συνέταιρος στην εταιρεία Wadnick Trading Ltd (η οποία αγόρασε χωράφι στη Δρομολαξιά από ένα Τουρκοκύπριο) με ποσοστό 20% . Πρόσθεσε ότι για να πληρωθεί ο Τ/κ και να πάρουν δάνειο από την Τράπεζα, έπρεπε ο ίδιος να βάλει υποθήκη το σπίτι του ύψους 300 χιλιάδων ευρώ και έκανε με τη σύζυγο του προσωπικές εγγυήσεις για το ποσό των 2,880.000.00 ευρώ.

Είπε ακόμα ότι συναντήθηκε μαζί με τον Νίκο Λίλλη και το συνεργάτη του Μάριο Πολυβίου «με τον Πρόεδρο της CYTA Στάθη Κιττή για να παρουσιάσουμε τις αρχικές μας σκέψεις για το έργο που θα κάναμε στη Δρομολαξιά» ενώ ακολούθησε ακόμα μια συνάντηση του με το Ταμείο Συντάξεων της CΥΤΑ, για τη χρηματοδότηση του έργου.

Ο Αντώνης Ιωακείμ ανέφερε επίσης στη γραπτή απολογία του ότι μόλις ο Λίλλης πήρε τα 2.880.000 ευρώ από την Τράπεζα «άρχισα να έχω τις αμφιβολίες μου όταν τον έβλεπα να σπαταλά χρήματα για προσωπικές του υποθέσεις και για την Αλκή και άκουα ότι έκδιδε επιταγές μεταχρονολογημένες από το λογαριασμό της ΑΛΚΗΣ που δεν πληρώνονταν και ότι κινούσε πολλά μετρητά. Όταν έβλεπα τα λεφτά που ξόδευε ο Λίλλης για να κάνει τον μεγαλοπαράγοντα του κυπριακού ποδοσφαίρου αρχίσαμε να ανησυχούμε με την οικογένεια μου».

Ο κατηγορούμενος έκανε αναφορά και στην προκαταβολή των €8.000.000 – συν €1.200.00- Φ.Π.Α που πήρε η εταιρεία Wadnic Trading Ltd από το Ταμείο Συντάξεων της CYTA, για την «έγνοια» του να εξοφληθεί το δάνειο των €2.880.000 στην Τράπεζα για να εξαλειφθεί η υποθήκη από το σπίτι του και της συζύγου του και να ακυρωθούν οι προσωπικές τους εγγυήσεις γιατί όπως εξήγησε «ο Λίλλης ήταν ανεξέλεγκτος στα έξοδα και στη μεγαλομανία του. Έβλεπα και άκουα καθημερινά ότι ο Λίλλης κατασπαταλούσε τα λεφτά που εισέπραττε από το Ταμείο, σε προσωπικά του έξοδα, αγοράζοντας αυτοκίνητα πολυτελείας και ακριβά ρολόγια, πήγαινε σε ακριβές διακοπές με φίλους του και δεν πλήρωνε τους εργολάβους».

Είπε επίσης ότι μετά το Μάιο του 2012 ο Λίλλης άρχισε να τον αποφεύγει και να μην απαντά στις τηλεφωνικές του κλήσεις, αναγκάστηκε να καταχωρήσει αγωγή εναντίον του για οφειλές ύψους άνω των 633 χιλιάδων ευρώ προς την εταιρεία του Αντώνη Ιωακείμ (ΧΙΑΛΑ), ενώ καταχώρησε και ιδιωτική ποινική υπόθεση εναντίον του Λίλλη για το αδίκημα ακάλυπτης επιταγής.

Είπε ακόμα ότι «εγώ δεν έχω εκβιάσει ή απειλήσει τον Λίλλη ποτέ μου, για να εξοφλήσει δάνεια παραγόντων της ΑΛΚΗΣ και ούτε με ενδιέφερε αν τα εξοφλούσε ή όχι. Μέχρι τις 23/09/2013 που έδωσε κατάθεση ο Λίλλης, δεν ακούστηκε καθόλου το όνομα μου και ούτε με κατηγόρησε κανένας για οποιοδήποτε αδίκημα. Τα όσα αναφέρει ο Λίλλης στις καταθέσεις του, για να με μπλέξει στην υπόθεση αυτή είναι ψέματα του και οι μάρτυρες που έδωσαν μαρτυρία εναντίον μου για να επιβεβαιώσουν τον Λίλλη για ότι είπε για εμένα, είναι ψεύτες και τους πήρε ο Λίλλης στην αστυνομία για να τον επιβεβαιώσουν. Τα ψέματα τους αποδεικνύονται μόνο από το γεγονός ότι δεν είχα καλές σχέσεις και με τους δύο για χρόνια, δηλαδή και με τον Φαντούση και με τον Βάσο Κυριάκου ή Βάσο Σωτηρίου όπως λέγεται εφόσον και οι δύο με είχαν ξεγελάσει στις συναλλαγές που είχα κάμει μαζί τους».

Για τον Βάσο Κυριάκου άλλως Βάσος Σωτηρίου άλλως Κοκκινή, είπε πως πώλησε στην οικογένεια του γη στη Βουλγαρία για το ποσόν των €600,000, «παραπλανώντας μας ότι εκεί που θα αγοράζαμε θα γινόταν γήπεδα γκολφ, που τελικά δεν έγιναν και σήμερα η επένδυση μας στη Βουλγαρία δεν αξίζει ούτε €100,000».
Εγώ, συνέχισε ο Αντώνης Ιωακείμ, «ουδέποτε ήμουν συνδετικός κρίκος με το ΑΚΕΛ όπως ισχυρίζεται ο Λίλλης, δεν υπήρξα ποτέ μέλος του ΑΚΕΛ, δεν είχα συμμετοχή σε επιτροπές του και σε οποιαδήποτε κομματική δραστηριότητα σαν μέλος ή στέλεχος του ΑΚΕΛ. Έχω όμως φίλους στο ΑΚΕΛ όπως έχω και καλούς και οικογενειακούς φίλους σε όλους τους πολιτικούς χώρους».

Πρόσθεσε ότι «εμένα προσωπικά ο Λίλλης ουδέποτε μου είπε ότι εκβιαζόταν από κανένα για να πληρώσει δάνεια της ΑΛΚΗΣ, ή για να δώσει μίζες για το έργο. Εγώ ουδέποτε, παρέδωσα στον Λίλλη οποιανδήποτε λίστα με ονόματα Τραπεζών και Συνεργατικών εταιρειών στα οποία χρωστούσαν λεφτά παλιοί παράγοντες της ΑΛΚΗΣ, ούτε μου παρέδωσε ο Λίλλης οποιεσδήποτε επιταγές και ο ισχυρισμός του Λίλλη είναι ψέματα».

Ο Λίλλης, συνέχισε ο κατηγορούμενος, «έμαθε να γελά του κόσμου και να την γλιτώνει και το ίδιο προσπαθεί να κάμει κατηγορώντας με ότι τον εκβίασα επειδή τόλμησα να τον πάρω δικαστήριο. Όσον αφορά τους ανακριτές και ότι είπαν στο Δικαστήριο για εμένα», ανέφερε, «δεν είπαν την αλήθεια και απλά έκαμαν το χατίρι του Λίλλη για να πει αυτά που ήθελαν να πει, για να κατηγορήσουν άλλα άτομα. Ο Λίλλης με έμπλεξε στην υπόθεση λέγοντας πάρα πολλά ψέματα με μόνο σκοπό να με εκδικηθεί, επειδή του κίνησα αγωγή και του έκαμα και ποινική υπόθεση για την ακάλυπτη επιταγή που έκδοσε».

Απευθυνόμενος στα μέλη του Κακουργιοδικείου ο Αντώνης Ιωακείμ είπε ότι «θέλω να δηλώσω ότι είμαι αθώος και ζητώ όπως αποδοθεί δικαιοσύνη επειδή είναι άδικο ένας άνθρωπος που είπε τόσα ψέματα και παραδέχθηκε τόσες παρανομίες να βρίσκεται σήμερα ελεύθερος και με τα ψέματα του να βρίσκομαι εγώ κατηγορούμενος ενώπιον του Δικαστηρίου».

Στην κυρίως εξέταση του και απαντώντας σε ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης του Γιαννάκη Θωμά, ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι δέχθηκε να υποθηκεύσει το σπίτι του και να βάλει ο ίδιος και η σύζυγος του προσωπικές εγγυήσεις επειδή «με τον Λίλλη είχαμε οικογενειακές και φιλικές σχέσεις. Του έδωσα τόση πολλή εμπιστοσύνη γιατί νόμιζα ότι είχα να κάνω με ένα άνθρωπο φίλο, έντιμο, τίμιο και σοβαρό».

Αναφορικά με τις σχέσεις που είχε με τον Μίμη Φαντούση ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στην ιστορία του δακτυλιδιού της συζύγου του (Φαντούση) η οποία το έχασε και ζήτησαν από τον ίδιο να κάνει το ίδιο αφού είναι χρυσοχόος στο επάγγελμα. Πρόσθεσε ότι το δακτυλίδι του στοίχισε γύρω στις 14 χιλιάδες ευρώ, αφού το παρήγγειλε σε εργοστάσιο του Λιβάνου και τελικά χρέωσε τον Φαντούση μόνο 10 χιλιάδες ευρώ «αφού ήταν κουμπάρος και φίλος μου και έπρεπε να του κάνω καλύτερη τιμή».

Ωστόσο συνέχισε όταν του ζητούσε κατ’ επανάληψη να του πληρώσει το δακτυλίδι ο Φαντούσης του είπε «ξέρεις με ποιον μιλάς; Από τότε σταμάτησα να έχω επαφές μαζί του, στη Σκάλα κυκλοφορούσε με 4 φουσκωτούς (σωματοφύλακες), υπήρχαν φήμες για τις δουλειές του και έτσι φοβήθηκα και έκανα πίσω».

Ο κ. Ιωακείμ αναφέρθηκε σε άλλο επεισόδιο με τον Μίμη Φαντούση που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2012 όταν ο Λίλλης είπε πως θα έβαζε ως αντιπρόσωπο της ΑΛΚΗΣ στην ΚΟΠ τον Φαντούση. Πρόσθεσε πως μόλις άκουσε αυτή την πληροφορία είπε «μα θα βάλει ο Λίλλης άνθρωπο του υποκόσμου; Αυτό μεταφέρθηκε στον Φαντούση και ήρθε στο Σωματείο της ΑΛΚΗΣ και φώναζε ότι θα με δέρει, αναποδογύριζε τα τραπέζια, αλλά τελικά δεν με έδερε».

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου με την αντεξέταση από την Κατηγορούσα Αρχή του Αντώνη Ιωακείμ.

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ευστάθιος Κιττής, τέως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, Χαράλαμπος Τσουρής, τέως Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ και κατά τον ουσιώδη χρόνο μέλος του Δ.Σ. της CYTA, Ορέστης Βασιλείου, Διευθυντής της CytaVision και τέως Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, Γιάννης Σουρουλλάς υπάλληλος της CYTA, Γρηγόρης Σουρουλλάς, υπάλληλος του Κτηματολογίου, Βενιζέλος Ζαννέτος, στέλεχος του ΑΚΕΛ, Αντώνης Ιωακείμ, επιχειρηματίας και η εταιρεία Polleson Holdings Ltd.