Ένας 76χρονος νεκρός και 20 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν την Κυριακή

 

Ενα θάνατο, άντρα ηλικίας 76 ετών με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, και 20 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής από τις αρχές.imagew


Ο θάνατος του ασθενούς αποδίδεται στο βεβαρυμένο ιατρικό του ιστορικό. Το σύνολο των νεκρών από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία στην Κύπρο, ανέρχεται σε 13 εκ των οποίων οι εννέα θάνατοι αποδίδονται στον COVID19.

Η επιβεβαίωση των θετικών στον ιό κρουσμάτων προέκυψε μέσα από τη διενέργεια 792 διαγνωστικών εξετάσεων.

Τα 18 εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ για τα άλλα δυο το ιστορικό διερευνάται.

Μετά την ανακοίνωση αυτή, το σύνολο των κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται στα 446, περιλαμβανομένων των δέκα στις Βρετανικές Βάσεις.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου στο Υπουργείο Υγείας, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, δρ. Λεόντιος Κωστρίκης ανέφερε πως σε σχέση με τα περιστατικά που δηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες ως υπό διερεύνηση από σύνολο 21 ατόμων των οποίων το ιστορικό διερευνάται, για τα 17 βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ για τα άλλα τέσσερα συνεχίζεται η διερεύνηση.

Επεσήμανε πως τα 446 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 10.946 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και το μικροβιολογικό τμήμα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥΠΥ και από ιδιωτικά εργαστήρια.

Από τα 446 περιστατικά τα 317 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο.

Ο δρ. Κωστρίκης είπε πως 37 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με τον ιό και νοσηλεύτηκαν έχουν αποθεραπευτεί.

Υπενθυμίζοντας πως το εργαστήριο NIPD Genetics διενεργεί δειγματοληψίες στις περιοχές Πάφου και Αραδίππου, ανέφερε πως η δειγματοληψία στην Αραδίππου έχει συμπληρωθεί και έγιναν συνολικά 525 δειγματοληψίες. Χθες ανακοινώθηκαν τρία θετικά περιστατικά από 38 δειγματοληψίες και σήμερα έχουμε ακόμα ένα θετικό από 178 δειγματοληψίες. Τα συνολικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Στην Πάφο, είπε, υπάρχουν 1.000 προγραμματισμένες δειγματοληψίες που άρχισαν από χθες και θα ολοκληρωθούν μέχρι και την Τρίτη. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποτελέσματα για να αναφερθούν.

Ο δρ. Κωστρίκης είπε πως η στρατηγική της ιχνηλάτησης, που ακολουθείται στην Κύπρο, κρίνεται διεθνώς ως πολύ αποτελεσματική και θεωρείται αποδοτική μέθοδος. Σημείωσε πως στην Κύπρο, λόγω του μικρού πληθυσμού, η ιχνηλάτηση λειτουργεί ακόμη πιο αποδοτικά και αυτό είναι ένα ευεργετικό πλεονέκτημα για εμάς.

“Δυστυχώς όμως παρατηρούμε φαινόμενα ελλιπούς ενημέρωσης των επιδημιολόγων κατά τη διαδικασία ιχνηλάτησης. Υπάρχουν πολίτες που αποφεύγουν να δώσουν στοιχεία για επαφές που είχαν”, ανέφερε και τόνισε ότι “κάθε άλλο παρά προστατεύουν τους φίλους και τους αγαπημένους τους όσοι αποκρύβουν σημαντικές πληροφορίες. Χωρίς να το γνωρίζουν μπορεί να τους έχουν μολύνει ή να έχουν μολυνθεί. Τους παρακαλούμε, λοιπόν, να μας δίδουν όλη την απαραίτητη πληροφόρηση ώστε να έχει νόημα η επίπονη διαδικασία της ιχνηλάτησης”, σημείωσε.

Ο δρ. Κωστρίκης επεσήμανε πως παρατηρώντας τα δεδομένα των τελευταίων πέντε ημερών διαπιστώνουμε μια προοδευτική μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, ανέφερε, την περασμένη Τετάρτη, 1η Απριλίου, από τις 779 εργαστηριακές διαγνώσεις είχαμε 58 κρούσματα, που ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός που καταγράψαμε μέχρι τώρα.

Την Πέμπτη, 2 Απριλίου, είχαμε 36 κρούσματα από 603 αναλύσεις, την Παρασκευή, 3 Απριλίου, είχαμε 40 κρούσματα σε 668 αναλύσεις. Χθες, 4 Απριλίου, από σύνολο 698 αναλύσεων είχαμε 30 κρούσματα και σήμερα, από σύνολο 792 έχουμε 20, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως από επιστημονικής πλευράς θα ήταν πρόωρο να περιγράψουμε την εικόνα αυτή ως ένδειξη υποχώρησης του ιού.

“Είναι όμως βέβαιο ότι μας γεμίζει αισιοδοξία για την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται. Θέλουμε ξανά να σας ευχαριστήσουμε για την προσπάθεια που καταβάλλετε γιατί χωρίς τις δικές σας στερήσεις, σίγουρα δεν θα είχαμε αυτούς τους αριθμούς, οι οποίοι μας επιτρέπουν να προσδοκούμε για τη συνέχεια”, ανέφερε.

Εκ μέρους όλης της επιστημονικής ομάδας, πρόσθεσε, “εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας και σας καλώ να συνεχίσετε με την ίδια αποφασιστικότητα την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. Όπως είπαμε πολλές φορές, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά δυστυχώς είναι και ευμετάβλητη. Ανα πάσα στιγμή όλα μπορούν να ανατραπούν. Σας παρακαλώ να μείνετε στα σπίτια σας και να κρατάτε αποστάσεις”, σημείωσε.

Ο Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, δρ Μάριος Λοϊζου, ανακοινώνοντας τον θάνατο ακόμη ενός ασθενούς στην Κύπρο θετικού στον ιό SARS-CoV-2 είπε πως πρόκειται για άντρα 76 ετών με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

“Ο θάνατός του, με βάση την εφαρμογή του συστήματος ΙΡΙΣ αποδίδεται στο βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό. Κατόπιν τούτου, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς σε COVID-19 ανέρχεται σε 14, ενώ οι θάνατοι με τελική αιτία θανάτου τη νόσο COVID-19 παραμένουν 9, επτά άντρες και δύο γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 66”, ανέφερε.

Ο δρ. Λοϊζου είπε πως σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 36 άτομα, τέσσερις εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης τέσσερα εξιτήρια. Συνολικά έντεκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, τρία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και οκτώ στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση όλων αυτών των ασθενών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή αλλά κρίσιμη. Συνολικά επίσης σε θάλαμο νοσηλεύονται οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, σε σταθερή κατάσταση, ανέφερε.

Είπε πως ο αριθμός των κρουσμάτων παγκόσμια αυξάνεται. Σήμερα ξεπέρασε το 1,200,000, ενώ οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 65,000. Την ίδια ώρα όμως, 250,000 ανάρρωσαν πλήρως. Η πανδημία είναι ένα κορυφαίο δραματικό γεγονός που πλήττει όλο τον πλανήτη, σημείωσε.

Επανέλαβε ότι όσο λιγότερα είναι τα κρούσματα τόσο πιο διαχειρίσιμη θα είναι η κατάσταση στα νοσηλευτήρια. “Στην επιδημιολογική ανάλυση που παρουσιάστηκε την Πέμπτη, ένα 30% έλαβε νοσοκομειακή περίθαλψη και ένα 17% από αυτούς χρειάστηκε νοσηλεία στη ΜΕΘ. Περίπου το 5% επί του συνόλου των κρουσμάτων. Την ίδια ώρα, με βάση τα στοιχεία που ανέφερα πιο πάνω η θνησιμότητα στην Κύπρο από COVID-19 σε σχέση με τον συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων περιστατικών είναι γύρω στο 2%”, επεσήμανε.

Ο δρ Λοϊζου είπε πως τα νούμερα αυτά μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητικά και σαφώς πιο κάτω από τον μέσο όρο παγκόσμια. “Η προσπάθειά μας είναι να τα κάνουμε καλύτερα. Κάθε μέρα που κερδίζουμε, το εμπλεκόμενο προσωπικό στην αντιμετώπιση των περιστατικών εκπαιδεύεται, μαθαίνει και προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες αυτών των ασθενών. Μια εντελώς καινούργια ασθένεια, πόσω μάλλον μια πρωτόγνωρη πανδημία, φέρνει τον ιατρικό κόσμο αντιμέτωπο με πολλαπλές προκλήσεις”, είπε.

Επεσήμανε πως “όσο κερδίζουμε χρόνο πριν την κορύφωση, τόσο κερδίζουμε γνώσεις και από τη δική μας εμπειρία και από την εμπειρία άλλων χωρών που αντιμετώπισαν πρώτες την πανδημία”.

“Σε αυτή τη νόσο τα ποσοστά των σοβαρών πασχόντων σε σχέση με το σύνολο των κρουσμάτων παραμένουν και θα παραμείνουν τα ίδια μέχρι να βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία. Όσο πιο μικρό είναι το νούμερο των κρουσμάτων τόσο πιο μικρό θα είναι και το νούμερο των σοβαρά πασχόντων. Όσο πιο μικρό είναι το νούμερο των σοβαρά πασχόντων, τόσο πιο λίγους θανάτους θα έχουμε”, είπε ο δρ. Λοΐζου.

Επεσήμανε πως “τηρώντας τις οδηγίες, μένοντας σπίτι και κρατώντας τις αποστάσεις, μειώνουμε τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων και δίνουμε στους γιατρούς των ΜΕΘ τη δυνατότητα να συνεχίσουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους”.

Κωδικοποίηση αιτιών θανάτου

Απαντώντας σε ερώτηση για την κωδικοποίηση των αιτιών θανάτου με το λογισμικό Iris, ο δρ. Λοϊζου είπε πως “η Κύπρος και ειδικά η Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας από το 2013 χρησιμοποιεί για την κωδικοποίηση των αιτιών θανάτου το λογισμικό Iris”.

Όπως εξήγησε, ο λογισμικό αυτό είναι ένα αυτόματο σύστημα για την κωδικοποίηση πολλαπλών αιτιών θανάτου και για την επιλογή της τελικής υποκείμενης αιτίας θανάτου.

Σύμφωνα με τον δρα Λοϊζου, το Iris βασίζεται στο διεθνές έντυπο πιστοποίησης θανάτου που παρέχεται από την Παγκόσμια Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και οι αιτίες θανάτου κωδικοποιούνται σύμφωνα με τους κανόνες του ICD-10.

Οι χρήστες του Iris εισαγάγουν στο λογισμικό τις ασθένειες έτσι όπως ακριβώς έχουν καταγραφεί στο Ιατρικό Πιστοποιητικό Αιτιών Θανάτου (χωρίς να αλλάξουν τίποτα ούτε τη σειρά των ασθενειών αλλά ούτε και το λεκτικό τους) από τον εκάστοτε γιατρό που πιστοποιεί το θάνατο. Ακολούθως, το λογισμικό χρησιμοποιώντας τους διεθνείς κανόνες και τους κωδικούς του ICD-10 εξάγει τις πολλαπλές αιτίες θανάτου και την τελική (υποκείμενη) αιτία θανάτου.

Ο δρ. Λοϊζου είπε πως το Iris χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες όπως Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Καναδά, Καταλονία, Τσεχία, Δανία, Αγγλία και Ουαλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, Ιταλία, Ινδία, Ιαπωνία, Λουξεμβούργο, Μεξικό, Νορβηγία, Φιλιππίνες, Σουηδία, Ολλανδία και Ζάμπια.

Πρόωρη περιγραφή ως ένδειξη υποχώρησης

Απαντώντας σε ερώτηση, ο δρ. Κωστρίκης υπογράμμισε πως από επιστημονικής πλευράς είναι πρόωρο να περιγράψουμε την εικόνα που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή ως ένδειξη υποχώρησης του ιού.

Είπε πως θα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα να δούμε και τις επόμενες ενδείξεις για να δούμε ακριβώς πού βρισκόμαστε.

Ερωτηθείς σε σχέση με την Πάφο και στη δειγματοληψία που γίνεται εκεί, ο δρ. Κωστρίκης είπε πως η προσέλευση είναι προαιρετική.

Ανέφερε πως αυτό που θέλει να πει στους Παφίτες είναι πως πρέπει να προσέλθουν όπως έχει ανακοινωθεί από τον Δήμαρχο.

“Δεν είναι κάτι το οποίο είναι προσβλητικό. Θα βοηθήσετε πάρα πολύ την πόλη σας για να κάνουμε μια κανονική χαρτογράφηση του ιού που υπάρχει στην πόλη. Θα σας βοηθήσει και τους ίδιους να ξέρετε αν έχετε ή όχι τον ιό και πρέπει να προσέλθετε διότι έχετε ακόμα δυο μέρες για να συμπληρώσετε 1000 δείγματα. Και είναι μια μοναδική ευκαιρία και είναι εκπληκτικό που η Πάφος από μόνη της κάνει αυτή την τυχαία δειγματοληψία”, είπε, και επαίνεσε αυτή την προσπάθεια, σημειώνοντας πως είναι από επιστημονικής άποψης άψογη.