Με απειλές φθάνει στην Αθήνα ο περιβόητος Ντάισελμπλουμ

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο οποίος φθάνει  σήμερα σήμερα στην Ελλάδα απείλησε εκ νέου την Αθήνα πως αν επιμείνει να εφαρμόσει 6E2906BFBDF2DA370536F5BAAD25410Cτις προεκλογικές της δεσμεύσεις « θα εκτροχιάσει τις μεταρρυθμίσεις και θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας».  Ο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος αναμένεται σήμερα στην Αθήνα για συνομιλίες με κορυφαία στελέχη της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας, πρόσθεσε ότι είναι “πολύ νωρίς για να κριθεί” τι θα πράξει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. “Με κάθε ειλικρίνεια, εάν προσθέσει κανείς όλες τις υποσχέσεις (που έγιναν στην προεκλογική εκστρατεία), ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα”, τόνισε ο Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις που έκανε στο Αμστερνταμ. Ο Ολλανδός ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι “αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει”.

Εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, που θα μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έλλειμμα, “η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει”, έκρινε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ. Η Ελλάδα “τρέφει τη φιλοδοξία” να παραμείνει στην ευρωζώνη, και το ίδιο θέλουν και οι εταίροι της, υπογράμμισε ο Ντάισελμπλουμ.

Σήμερα  ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να συναντηθεί στην Αθήνα με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Οι συνομιλίες αυτές θα σηματοδοτήσουν στην πράξη την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη μεταβολή των όρων της συμφωνίας στήριξης της Ελλάδας από την διεθνή τρόικα των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).